Van Lightroom Desktop naar Instagram

Gebruik jij Instagram? Even snel vanaf je telefoon een foto op Instagram gooien, misschien met wat effecten uit Instagram zelf of van een app die je op je telefoon hebt. Maar je mobiele telefoon is misschien niet de enige camera die je bij je hebt. Van de foto’s die je met je spiegelreflex hebt gemaakt wil je ook wel eens wat publiceren. Als je met Lightroom werkt kan dat handig met een publish-plug-in voor Lightroom: LR/Instagram.

LET OP: doordat Instagram de voorwaarden heeft aangepast, werkt deze plug-in niet meer. De plug-in is al in geen tijden aangepast. Ik heb wel een gedeeltelijke oplossing gevonden met Uplet en het delen vanuit de Lightroom mobiele apps.Lightroom.

Je kunt – heel ingewikkeld – met Lightroom Mobile je foto’s uit je Lightroom-bibliotheek naar Instagram publiceren. Dat doe je door een foto te delen vanuit Lightroom Desktop met Lightroom Mobile op je mobieltje en dan van daaruit naar Instagram. Omslachtig. Dat kan veel makkelijker met een publish-plug-in voor Lightroom Desktop: LR/Instagram.

LR/Instagram

Bij Services voor publiceren kun je je foto’s – onder andere – naar allerlei sociale media publiceren. Standaard kan dat naar bijvoorbeeld naar Flickr of Facebook (je moet ze natuurlijk nog wel instellen voordat je dat kunt doen). Nu is er alweer een tijdje een publish-plug-in die dat naar Instagram kan doen. Het is niet ingewikkeld en eenmaal ingesteld heb je er geen omkijken meer naar.
1. Allereerst zul je de plug-in moeten downloaden. De site van de maker vind je HIER.
2. Installeren van de plug-in is eenvoudig. Het meest handig is om de plug-ins die je in Lightroom gebruikt bij elkaar in één map te houden. Bijvoorbeeld een map in je Pictures-map. Pak de plug-in uit (unzip hem) en stop de plug-in in die map. In Lightroom zelf ga je naar menu Bestand > Plug-inbeheer. Daar haal je de plug-in binnen bij Toevoegen. Als de plug-in je bevalt en je wilt de ontwikkelaar ondersteunen, betaal dan die $10,- via paypal!

Plug-inbeheer vind je in het menu Bestand.
De Plug-n Manager vind je in het menu Bestand.
Het toevoegen van de plug-in.
Het toevoegen van de plug-in middels ‘Add’.

3. Je moet nu een Services voor publiceren maken met deze plug-in. Klik op dat deelvenster links onderaan in de Bibliotheek op LR/Instagram. Je moet de plug-in met je Instagram-account verbinden door je inlognaam en wachtwoord in te vullen. Je kunt ook bepalen wat je straks wilt gebruiken als tekst bij je foto’s: Title en/of Caption bijvoorbeeld. Als je de standaard uitsnede van Instagram wilt gebruiken zet je linksonder Force crop for Instagram aan. Je kunt natuurlijk ook van te voren zelf de foto uitsnijden. Klik op Opslaan en je rechtstreekse export naar Instagram is klaar.

Services voor publiceren voor LR/Instagram aanmaken.
Services voor publiceren voor LR/Instagram aanmaken. Hier is bij Instagram Caption gekozen voor Title (Kop).

Publiceren maar!

Het publiceren van je foto is eenvoudig. Je sleept de foto die je in Lightroom bewerkt hebt naar de LR/Instagram services voor publiceren. De foto is dan nog niet onmiddellijk gepubliceerd. Als je de foto wilt beschrijven in Instagram dan zul je eerst een Title moeten invullen voor je foto. Dat doe je in de bibliotheek bij het deelvenster Metagegevens de benodigde informatie in te vullen. Als je de Nederlandse versie van Lightroom draait is bij de Metagegevens de Kop de Title en het Bijschrift de Caption.

Vul rechts bij het deelvenster Metagegevens de Title (Kop) in om die informatie in Instagram te krijgen.
Vul rechts bij het deelvenster Metagegevens de Title (Kop) in om die informatie in Instagram te krijgen.

Heb je bij het aanmaken van deze LR/Instagram-services voor publiceren gekozen om bijvoorbeeld de Title toe te voegen, dan voer je bij deelvenster Metagegevens de Title (Kop) in. Klik daarna bij LR/Instagram op Publiceren en de foto staat enkele seconden later op je Instagram account.

Meer weten over Lightroom? Als je snel aan het werk wilt met Lightroom is Ontdek Lightroom Classic van auteurs Pieter Dhaeze en Hans Frederiks iets voor jou!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.