Corona – of beter: COVID-19 – slaat hard toe. De Corona Crisis is een feit. Niet alleen veroorzaakt door het virus zelf, maar ook door de maatregelen eromheen die naar verwachting de economie nog tijden gaan ontwrichten. Tijd dus voor bezinning: houd je hardware aan de praat in tijden dat je er nagenoeg alleen voorstaat.
Er zijn natuurlijk duizend-en-één-tips te verzinnen om je hardware in huis aan de praat te houden. Vooral als je systemen alweer een dagje ouder worden, is het zaak wat extra oplettend te zijn. Met een oude auto ga je ook geen verre ritten op de Autobahn maken, met de teller op 150 of meer. Bedenk daarbij ook dat er de komende tijd – waarbij een tijdspanne moeilijk te voorspellen is. weinig zekerheden op het vlak van beschikbaarheid en prijzen van hardware zullen zijn. Tekorten zullen wegens teruglopende productie in Azië snel oplopen, en prijzen dientengevolge ook. Hoe ernstig dat wordt, is afhankelijk van hoe de Corona-crisis zich verder gaat ontwikkelen (en dan vooral op politiek en economisch vlak). Komen we woensdag uitgebreid op terug! Mogelijk liggen de tijden van ultragoedkope computers voorlopig een tijdje achter ons. Kortom: besteed wat extra zorg aan de apparatuur die al in huis staat.
Tips voor tijdens (en na!) de Corona Crisis
We zetten hier puntsgewijs wat tips voor je op een rijtje, om ellende te voorkomen. Of in geval van ellende toch nog de mogelijkheid te hebben zonder helpdesks – die mogelijk ook onderbezet raken of gesloten worden – toch door te kunnen werken.
- Gebruik die toch wel oudere laptop of pc eens een dagje (of meer) minder in de week, dat verlengt de levensduur (een beetje).
- Zet apparaten die je niet direct continu nodig hebt écht uit, niet in de standby.
- Wees voorzichtig met het installeren van updates. Veel tech-fabrikanten – waaronder Microsoft – hebben al hun personeel naar huis gestuurd, om daar te werken. Ook de ‘bugfixers’. Dat leidt tot mogelijk meer inefficiëntie. En updates voor Windows 10 staan al bekend als ‘hit and miss’. Wacht – indien mogelijk – een week met installeren van de maandelijkse patches, totdat duidelijk is of er grote problemen in zitten.
- Houd een installatie-schijf of stick van je besturingssysteem achter de hand. Voor het geval het echt mis gaat (voor Windows 10 vind je ze hier). Of – nog beter – zorg voor recente images van je systeem. Daarmee ben je razendsnel weer ‘back in business’, zonder terug te hoeven vallen op helpdesks die mogelijk ook stoppen met functioneren. Zie dit artikel met uitgebreide informatie over back-uppen en images.
- Zorg voor een bootable Linux-distributie. Voor als het echt mis gaat, heb je dan in ieder geval nog de mogelijkheid om gebruikersbestanden als foto’s en dergelijke te redden. Onder andere Ubuntu Linux heeft een dergelijke Live-distributie voor je klaarstaan, die zo op een dvd is te branden. Of je maakt er een bootable USB-stick van. Hoe dat gaat lees je alhier.
- Zorg dat je – meer dan ooit – back-ups van je belangrijke bestanden voorhanden hebt. Heb je geen of te weinig externe harde schijven, kopieer ze dan naar bijvoorbeeld een andere computer in huis. Heb je een NAS, zorg dan dat de back-up-software die je op je pc hebt draaien perfect functioneert. Gebruikers van een Mac maken – als het goed is – gebruik van een externe USB-schijf of ook weer die NAS voor Time Machine. Die zorgt zo ongeveer elk uur voor een perfecte image van een Mac. Gaat er iets mis, dan zet je snel en zonder denkwerk een Time Machine systeem-back-up (of alleen losse per ongeluk gewiste documenten) terug. Ideaal!
- Heb je een abonnement op iets als Office 365, dan heb je daarbij ook (meestal) 1 TB aan cloudopslag gekregen. Maak er gebruik van, zouden we zeggen. Als back-up inderdaad. Zip en versleutel je bestanden alvorens uploaden wel even, just to be sure. Dat kan met het gratis 7-Zip.
- Heb je een tablet of smartphone, zorg dan ook dat die – indien mogelijk – geback-upt zijn. In geval van iPhones en iPad’s is dat makkelijk: je regelt dat ofwel via de beschikbare in macOS ingebakken back-up-functie, of je maakt onder Windows gebruik van iTunes (tegenwoordig in de Windows Store te vinden). In geval van Android-telefoons is het maken van een volledige ‘image’ vaak moeilijker, en helaas vaak niet mogelijk. Waak daar extra voor het installeren van apps als flitsende gratis games die mogelijk extra troep bevatten. Hou wat je hebt en ga niet experimenteren met nieuwe apps.
- Check of je ergens in huis nog een oudere telefoon of smartphone hebt liggen. Gaat je huidige exemplaar kapot (vallen, waterschade etc), dan heb je nog iets achter de hand. Check echter wel of de SIM-kaart van je huidige toestel ook in oude exemplaar past. Indien niet, dan zijn er passtukjes te koop, zoals bijvoorbeeld dezezoals bijvoorbeeld deze.
- Hetzelfde geldt voor adapters, een extra exemplaar (liefst van een A-merk of het telefoon/tablet-merk) is ook nooit weg.
- Internet is belangrijker dan ooit, wees dus zuinig op je router en ga juist nu niet lopen experimenteren met instellingen. Heb je toevallig nog een oudere router liggen, dan is het misschien handig om te kijken of deze nog werkt en alle instellingen daarvan nog correct zijn. Altijd handig om een back-up achter de hand te hebben!
- Laat USB-schijven niet fulltime aan je computer hangen, behalve als het een exemplaar is waarop automatisch back-ups gemaakt worden. Onnodig gebruik van harddisks leidt tot even onnodige slijtage.
- Verzamel al die rondslingerende en verweesde USB-sticks in huis eens. Haal ze door een virusscan en check wat erop staat. Niets belangrijks? Formatteren en je hebt weer wat extra opslag bij de hand.

Niet alleen voor barre tijden
Ach, er is vast nog wel meer te verzinnen. Het aardige is echter, dat al deze tips natuurlijk ook prima geschikt zijn voor meer normale tijden. Alleen houdt lang niet iedereen zich eraan. En da’s jammer, want als het eens misgaat volgen vaak de tranen. Misschien maar goed bewaren dus, dit lijstje…
Met name Linux is interessant als ‘survival-OS’. Het kost niks, is open source en wordt door een wereldwijde community bijgehouden en geproduceerd. Je kunt overal online installatie-ISO’s vinden, en het draait op elke zichzelf respecterende pc en laptop (en nog veel meer). In het boek Overstappen naar Linux van Henk van de Kamer en Ronald Smit lees je alles over dit besturingssysteem. Linux heeft in de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het ook voor consumenten-pc’s een uitstekend alternatief voor Windows aan het worden is. Het is stabiel, snel en veilig en het draait op een breed assortiment aan hardware. Bijna dagelijks worden er nieuwe programma’s voor Linux gemaakt en voor alle taken waarvoor u een computer kunt gebruiken is er wel een populaire (en vaak gratis) toepassing beschikbaar. Een interessant gegeven voor miljoenen Windows 7-gebruikers, die niet op een overstap naar Windows 10 zitten te wachten.
In dit praktische boek gaan de ervaren auteurs in op wat er bij een overstap naar Linux komt kijken. Aan de hand van drie populaire Linux-distributies (Ubuntu, Debian en Linux Mint) wordt stilgestaan bij de configuratie en het gebruik ervan. Daarnaast worden diverse programma’s voorgesteld voor de meest uiteenlopende taken, zoals browsen, mailen, tekstverwerken, tekenen, fotobeheer, videobewerking en meer.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.