thuiswerken

Thuiswerken, hoe doe je dat…?

Thuiswerken is voor veel Nederlanders een totaal nieuwe ervaring die nogal wat stress en onzekerheden met zich meebrengt. Toch is het helemaal niet verkeerd om gewoon vanuit huis te werken!

Toegegeven: ik heb makkelijk praten vanuit mijn functie. Ik werk immers mijn hele werkzame leven al vanuit huis of vanaf locatie. Het is dus soms best grappig om de angst van velen voor het thuiswerken te zien. Toch zal deze tak van sport – ook na Corona aka COVID-19 – alleen maar populairder worden. Kijk maar eens naar de nu al zichtbare voordelen: heel rustig op de weg, geen overvol gepropt OV en een heel stuk lagere luchtverontreiniging. Grote kans dat deze ervaring – die mogelijk weken of zelfs maanden gaat duren – voor een hoop mensen een ‘aha-erlebnis’ zal zijn. Hoe dan ook, blijft de vraag over hoe je dat doet, thuiswerken.

Zorg voor duidelijkheid en afzondering

Zoals gezegd: ik weet niet beter, het gaat vanzelf. Hopelijk komt dat moment ook snel voor alle nu onverwacht thuiswerker gewordende mensen. Maar er is voor hen helaas wel vaak een catch: als je een partner hebt die nu óók thuis moet werken én de kids lopen stierlijk verveeld rond dan wordt het beslist een uitdaging. Hopelijk is er dan familie die bij kan springen, want met schreeuwende en springende kinderen om je heen nuttige arbeid verrichten is nagenoeg onmogelijk. Da’s dan ook meteen de eerste tip: zorg ervoor dat je een tijdelijke werkruimte creëert, al is het maar een tafeltje in de slaapkamer. Communiceer duidelijk dat dat je kantoor is en dat je van negen tot vijf (om maar wat te noemen) niet bereikbaar bent daar. Creëer werktijden, een ritme. Niet alleen schept dat duidelijkheid voor je omgeving, maar ook voor jezelf. Op de bank in je pyjama zitten met de laptop op schoot klinkt verleidelijk, maar geeft je beslist ook geen werkgevoel. Met een lagere productiviteit tot gevolg.

Hoe?

We gaan er verder vanuit dat je werkgever je de tools heeft aangereikt om ook daadwerkelijk van huis uit te kunnen werken. Ofwel: tenminste een laptop met daarop de benodigde software. Voor kleinere bedrijven zal het bij die ‘losse’ computer blijven, werk verstuur je gewoon via e-mail. Grote bedrijven kunnen veelal zonder moeite een werkplek op afstand opzetten, waarbij je inlogt op het bedrijfssysteem en daar een remote desktop benadert met al je benodigde gegevens en software. Vaak zie je dat daar ook geïntegreerde tools worden gebruikt, waarmee ook gelijk gecommuniceerd kan worden met collega’s. Maak daar gebruik van, niet iedereen kan goed tegen alleen werken. Schroom niet om met z’n alleen een dagelijks ‘koffiemoment’ online af te spreken. Waarop ook over andere dingen dan alleen werk gesproken kan worden. Voor kleine bedrijven zijn de aloude tools als Whatsapp, Skype, FaceTime en Signal de aangewezen weg. Ook daar zijn groepsgesprekken – al dan niet met beeld en geluid – te voeren. Blijf contact houden met elkaar, dat komt de productiviteit ten goede. Check en dubbelcheck bij twijfels, je zit nu niet naast elkaar en een blik van verstandhouding ontbreekt.

Veiligheid

Probeer je werkcomputer ook echt alleen voor werk te gebruiken. Zorg dat het ding voorzien is van een stevig wachtwoord, en leen hem niet ’s avonds of in het weekend even uit aan de kinderen om een spelletje te spelen. Het laatste waar je nu op zit te wachten zijn virussen en andere rommel. Hou je werksysteem schoon, punt. Heb je geen laptop van je werkgever mee naar huis gekregen en moet je op je eigen pc werken, voorkom dan zonder meer het installeren van grote Windows-upgrades. Uitstellen kan nu inmiddels ook in de Home-versie van Windows 10. Wees ook voorzichtig met het installeren van de reguliere updates. We hebben vorige week alweer gezien dat Microsoft momenteel geen al te betrouwbare maandelijkse patches uitbrengt; de noodpatch een paar dagen na patch-dinsdag spreekt boekdelen. Helemaal geen updates installeren is ook geen goed idee vanuit veiligheidsoogpunt bezien, maar wacht bijvoorbeeld een paar dagen. En hou een site als Askwoody.com in de gaten voor eventueel bekende problemen; ze worden daar in bijna realtime gemeld.

Ergonomie en meer

De komende tijd zullen we meer aandacht besteden aan het fenomeen thuiswerken. Zeker als het een verhaal van de lange adem gaat worden – en die kans lijkt steeds gereder – moet je ook aan dingen als ergonomie denken bijvoorbeeld. Om allerlei lichamelijke klachten te voorkomen. Lees ook zeker ons artikel van afgelopen maandag eens door. En pik daaruit vooral de tips betreffende back-uppen, dat is ook voor een thuiswerker van belang. Zeker als je niet inlogt op een remote systeem van je bedrijf, maar je solo werkt. Mail of upload gedane arbeid ook direct naar de zaak of je baas, zodat er daar een kopie achter de hand is. Kortom: er is nog genoeg over dit onderwerp te vertellen! Laat ondertussen eens weten hoe het thuiswerken bevalt, als je een van de ‘slachtoffers’ bent!

thuiswerkenHet al vaker genoemde boek Veilig online van Hans Frederiks en Ronald Smit moet je met name als thuiswerker beslist eens lezen. Neem de vele tips erin over het titelonderwerp ter harte. Dit handige en kleurrijke boekje geeft – aan de hand van vele voorbeelden – een overzicht van de gevaren waar je mogelijk aan bloot wordt gesteld. En uiteraard worden ook oplossingen aangedragen, zodat je zorgeloos kunt (blijven) surfen op het wereldwijde web. En tijdens je thuiswerk-avonturen. Wees extra alert op scammers die volop gebruik proberen te maken van de angst die bij velen leeft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.