camera beter leren kennen

Tijd om je camera beter te leren kennen

Camera’s zijn steeds meer computers geworden. Ze kunnen steeds meer. De standaard dingen als diafragma, sluitertijd of ISO, daarvan weten meeste gebruikers wel hoe je die moet instellen. Maar hoe stel je die AUTO ISO in? Hoe gebruik je de verschillende scherpstelmogelijkheden? Natuurlijk heb je bij je camera een handleiding gekregen. Daar staat alles in wat de mogelijkheden van de camera zijn, er staat niet in hoe je mooie foto’s kunt maken. In de boeken van Van Duuren Media over Canon-, Nikon- en Fujifilm-camera’s leer je niet alleen over alle knopjes en mogelijkheden van je camera, je leert er ook mee fotograferen. En die boeken over Canon-, Nikon en Fujifilm-camera’s zijn ook nog eens in de aanbieding. Tijd om je camera beter te leren kennen!

Leer je camera beter kennen

Oktober vorige jaar schreef ik een blogpost met de titel Camerahandleidingen zijn waardeloos. Misschien een ietwat gegechargeerde titel… Als je wilt, kun je alles over je camera te weten komen uit de handleiding. Maar dan weet je waar alles zit, je weet nog niet hoe je die kennis moet gebruiken. Daarom zijn er boeken van fotografen die met die camera’s hebben gewerkt en hebben uitgezocht wat de meest handige instellingen zijn. Hun kennis wordt jouw kennis.

Canon EOS

Alle digitale EOS-camera’s van Canon hebben een ander modelnummer en wat uiterlijk betreft vertonen ze allemaal – kleine – verschillen. Toch is het één grote familie van systeemcamera’s en hebben ze veel dezelfde karakteristieke functies en mogelijkheden in hun genen. Zo is de optie beeldstijlen al sinds de EOS 400D aanwezig op elke EOS-camera, is sindsdien elk model voorzien van sensorreiniging en werkt ook de lichtmeting hetzelfde. In het Handboek Canon EOS werd zo veel mogelijk van die specifieke EOS-functionaliteit verzameld en aangevuld met een vleugje basiskennis fotografie en veel trucs en tips, extra toegelicht met ruim 30 videotutorials.

Voorproefjes uit het Handboek Canon EOS

We gaven – toen het Handboek Canon EOS verscheen – op dit blog een 5-tal voorproefjes:

Nikon

Ook de werking en bediening van Nikon-D-camera’s hebben onderling weinig verschillen. Auteur Dré de Man schrijft in de inleiding van het Handboek Nikon-D-camera: ‘Het scherpstelsysteem, ook al veranderde dat van model tot model, kent in grote lijnen dezelfde filosofie en vergelijkbare software. De belichtingsmeting is binnen het Nikon-systeem sinds de F enorm verbeterd, maar de principes zijn vooral vanaf de Nikon FA (1983) in grote lijnen hetzelfde gebleven. Voor de menu’s geldt dat in nog sterkere mate. Ook veel accessoires bestaan al heel erg lang en zijn vaak goed te gebruiken op heel verschillende camera’s.’

Boeken over Nikon-camera’s

Wil je dus alles weten over de mogelijkheden van de Nikon D-camera dan is dit Handboek Nikon D-camera hét boek om nu aan te schaffen. Dré de Man schreef een column over dit boek, die je HIER kunt vinden. Een bespreking met de titel Een betere fotograaf worden dankzij het Nikon D-camera handboek vind je HIER. Dré de Man schreef ook een boek over de full frame-camera’s van Nikon: Handboek Nikon Fullframe-camera. Een bespreking van dat Handboek Nikon Fullframe-camera vind je HIER. Naast deze twee boeken (zei ik al dat ze in de aanbieding waren?) is ook het boek Fotograferen met de Nikon D7500 in de aanbieding. Dit boek is overigens ook geschikt om de mogelijkheden van oudere D7000-camera’s te leren kennen.

Fujifilm

De aanleiding voor mijn blogpost over die waardeloze camerahandleidingen (zie boven) was de handleiding van de Fujifilm X-H1. Die handleiding bestaat uit 288 pagina’s met opsommingen. Voor de andere Fujifilm-camera’s geldt hetzelfde. Alle functies worden in de handleiding uitgelegd, maar hoe je je camera gebruiksklaar instelt, weet je na het lezen van zo’n handleiding nog steeds niet goed. Het aardige van die verschillende Fujifilm-camera’s is dat ze zo’n beetje hetzelfde werken. Joke Beers-Blom schreef Fotograferen met de Fujifilm XT-serie waarin ze uitlegt hoe je met een Fuji-camera kunt gaan fotograferen. Een bespreking van het boek vind je HIER.

Al de hier genoemde boeken kun je op dit moment met korting aanschaffen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.