Gekleurde tekst in Word

Gekleurde tekst in Word

Documenten in alleen zwart-wit zijn maar saai. Gelukkig is gekleurde tekst in Word geen enkel probleem, zoals u hieronder kunt lezen. Afkomstig uit het boek Het Complete Boek Office 2021; Ook geschikt voor Microsoft 365.

Uiteraard kan Word teksten ook in kleur weergeven (en afdrukken). Gekleurde tekst kan prima worden gebruikt voor koppen, aankondigingen of alinea’s die extra nadruk moeten krijgen. U kunt tekst een kleurtje geven in de groep Lettertypen van het tabblad Start of in het dialoogvenster Lettertype. Met de knop werkt u het snelst:

1 . Selecteer de tekst die u in een afwijkende kleur wilt weergeven.

2. Klik in de groep Lettertype op de knop Tekstkleur. De tekst krijgt de kleur die op dat moment is geselecteerd (dit ziet u aan de kleur van het balkje onder de letter A).

Wilt u een andere kleur selecteren, klik dan op het kleine driehoekje naast de knop Tekstkleur. Kies een kleur uit het menu dat verschijnt. Met de knop Meer kleuren kunt u een kleur selecteren die niet in het menu staat.

Wilt u de tekst een andere kleur geven met behulp van het dialoogvenster, dan doet u dit door het dialoogvenster Lettertype te openen en de kleur aan te passen in het vak Tekstkleur.

gekleurde tekst in Word
Een tekstkleur kiest u het snelst met de knop en het menu.

Livevoorbeeld
De tekstkleur die u aanwijst, wordt direct toegepast op de tekstselectie in het document. Pas als u op een kleur klikt, wordt de tekst daadwerkelijk veranderd.

Gekleurde tekst in Word

Wilt u een meer subtiel effect met kleuren bereiken, kies dan de optie Kleurovergang in het uitklapmenu. Als u tekst een andere kleur hebt gegeven, kunt u deze bijvoorbeeld laten verlopen van licht naar donker. Voor normale alineatekst is deze functie natuurlijk volkomen ongeschikt (de tekst wordt er onleesbaar van), maar voor kopteksten kan het een mooi effect geven.

Gekleurde tekst in Word
Met Kleurovergang kunt u een tekst van licht naar donker laten verlopen.

Voor meer complexe overgangen kunt u nog een stapje verder gaan. Kies hiervoor in het uitklapmenu de optie Meer kleurovergangen. Dan wordt aan de rechterkant het paneel Teksteffecten opmaken getoond, waarin u tal van verlopen kunt kiezen en zelf verloopkleuren kunt samenstellen. Per verloopkleur zijn meerdere markeringspunten in te stellen waarmee u het verloop kunt sturen. Dit was voorheen alleen beschikbaar in gespecialiseerde opmaaktoepassingen als Adobe Photoshop en InDesign, maar nu dus ook in Word.

gekleurde tekst in Word
Het paneel Teksteffecten opmaken biedt de mogelijkheid een compleet nieuwe kleurovergang te maken. Gebruik deze functie liefst met mate.

Dit blog is de afgelopen jaren gevuld met onder meer een berg aan Office-tips, die u hier allemaal terug kunt vinden. Of ga voor meer specifiek naar artikelen over Word, Excel of PowerPoint.

Het Complete Boek Office 2021; Ook geschikt voor Microsoft 365

Microsoft Office is de meestgebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In Het Complete Boek Office 2021; Ook geschikt voor Microsoft 365 behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat je een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Het boek is geschikt voor gebruikers van zowel de standalone versie van Office 2021 als degenen die over een Microsoft 365-abonnement beschikken. Naast het boek zijn er bonushoofdstukken, voorbeeldbestanden en oefenmateriaal – alles is gratis downloadbaar. Dit bijzonder complete naslagwerk is uniek in zijn soort. Het enige boek op de Nederlandse markt waarin de belangrijkste toepassingen zo uitgebreid worden uitgelegd. Het boek bevat honderden tips en tijdbesparende oplossingen. Je leert hierdoor sneller en productiever te werken.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.