Excel stelt bij een grafiek zelf de grootste en kleinste waarde van de verticale as in, maar zelf de verticale as in Excelgrafiek aanpassen is ook een optie. Hoe, dat lees je hieronder. Nog meer informatie vind je in mijn boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel.
Excel stelt de grootste en de kleinste waarde van de verticale as automatisch in. Je kunt de uitersten ook zelf bepalen. Komen er bijvoorbeeld geen waarden kleiner dan 60 voor, dan laat je de verticale as bij 60 beginnen; dat wordt dan de ondergrens.
Klik met de rechtermuisknop op de verticale as en klik in het snelmenu op As opmaken; het taakvenster verschijnt rechts in beeld. Klik in het taakvenster zo nodig op Opties voor as; bij de grenswaarden Minimum en Maximum staat Automatisch. Hierdoor past Excel steeds de grootste en de kleinste waarde van de verticale as aan de gegevens aan. Je stelt als volgt je eigen grenzen in. Typ in het vak bij Minimum 60 (in dit voorbeeld) en druk op de Tab-toets of op de Enter-toets; nu wordt 60 de kleinste waarde van de verticale as, de ondergrens.
- De aanduiding Automatisch verandert hierdoor in Opnieuw instellen. Wil je later de grenzen weer automatisch door Excel laten bepalen, dan klik je op de knop Opnieuw instellen.

Ruimer
Bij Maximum laat je Automatisch ingeschakeld. Als de koers omhoog gaat, zal de grafiek zich daar automatisch aan aanpassen.
Zoals je ziet is het grafiekvlak nu ruimer verdeeld. Er staan minder getallen op de verticale as en minder rasterlijnen in de grafiek. Onder Eenheden duidt de optie Primaire op de afstand tussen de horizontale lijnen in de grafiek.
- Typ je bij Primair bijvoorbeeld 5, dan komt er op ieder vijftal een horizontale lijn.
Druk op de Enter-toets en je ziet alvast het resultaat.
Standaard geeft de verticale as de getallen met evenveel decimalen weer als er in het werkblad staan. Wil je op de verticale as geen cijfers achter de komma zien, klik dan onder in het taakvenster op Notatie; de desbetreffende groep gaat open. Typ bij Aantal decimalen een nul.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel
Excel is een echt werkpaard, maar het is niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Als gevolg van de vele verborgen mogelijkheden loopt u al gauw het risico dat u met eenvoudige en routineklussen langer bezig bent dan strikt noodzakelijk, of erger nog: het bijltje erbij neergooit. En dat is jammer, want Excel biedt héél veel kracht, voor elk type gebruiker.
In het boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel deelt de auteur meer dan honderd van zijn favoriete Excel-tips die hij in de afgelopen jaren heeft ontdekt. Aan de hand van veel voorbeelden worden zaken toegelicht die het werken met Excel sneller, efficiënter en leuker maken.
De recentste tips over Microsoft Excel:
Code optimaliseren in Excel VBA
Door aan de slag te gaan met code optimaliseren in Excel VBA verkort u deze niet alleen, maar maakt u ‘m ook sneller. Onderstaand fragment is afkomstig uit Het complete Boek Excel VBA voor professionals, 4e editie.
Macro’s maken en gebruiken in Excel
Met macro’s in Excel kunt u allerlei zaken op een eenvoudige manier automatiseren door ze simpelweg op te nemen en weer af te spelen
Sorteren met een dubbelklik in Excel
Wat dacht u ervan om een lijst in Excel te sorteren door te dubbelklikken ergens in de desbetreffende kolom? Dat klinkt als toveren, maar de VBA-code hiervoor is verrassend eenvoudig.
De verticale as in een Excelgrafiek aanpassen
Excel stelt bij een grafiek zelf de grootste en kleinste waarde van de verticale as in, maar zelf de verticale as in Excelgrafiek aanpassen is ook een optie. Hoe, dat lees je hier.
Cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel
Soms wordt een tabel wat onoverzichtelijk. Cellen kleuren met voorwaardelijke opmaak in Excel brengt dan helderheid!
Werken met lijsten in Excel
Je kunt van alles in lijstvorm zetten in een spreadsheet, bijvoorbeeld de welbekende adressenlijst. Werken met lijsten in Excel is dan ook een essentiële activiteit.
Al onze Excel-tips en trucs vind je HIER

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.