verticale as in Excelgrafiek aanpassen

De verticale as in een Excelgrafiek aanpassen

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Excel stelt bij een grafiek zelf de grootste en kleinste waarde van de verticale as in, maar zelf de verticale as in Excelgrafiek aanpassen is ook een optie. Hoe, dat lees je hieronder. Nog meer informatie vind je in mijn boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel.

Excel stelt de grootste en de kleinste waarde van de verticale as automatisch in. Je kunt de uitersten ook zelf bepalen. Komen er bijvoorbeeld geen waarden kleiner dan 60 voor, dan laat je de verticale as bij 60 beginnen; dat wordt dan de ondergrens.

Klik met de rechtermuisknop op de verticale as en klik in het snelmenu op As opmaken; het taakvenster verschijnt rechts in beeld. Klik in het taakvenster zo nodig op Opties voor as; bij de grenswaarden Minimum en Maximum staat Automatisch. Hierdoor past Excel steeds de grootste en de kleinste waarde van de verticale as aan de gegevens aan. Je stelt als volgt je eigen grenzen in. Typ in het vak bij Minimum 60 (in dit voorbeeld) en druk op de Tab-toets of op de Enter-toets; nu wordt 60 de kleinste waarde van de verticale as, de ondergrens.

  • De aanduiding Automatisch verandert hierdoor in Opnieuw instellen. Wil je later de grenzen weer automatisch door Excel laten bepalen, dan klik je op de knop Opnieuw instellen.

Ruimer

Bij Maximum laat je Automatisch ingeschakeld. Als de koers omhoog gaat, zal de grafiek zich daar automatisch aan aanpassen.

Zoals je ziet is het grafiekvlak nu ruimer verdeeld. Er staan minder getallen op de verticale as en minder rasterlijnen in de grafiek. Onder Eenheden duidt de optie Primaire op de afstand tussen de horizontale lijnen in de grafiek.

  • Typ je bij Primair bijvoorbeeld 5, dan komt er op ieder vijftal een horizontale lijn.

Druk op de Enter-toets en je ziet alvast het resultaat.

Standaard geeft de verticale as de getallen met evenveel decimalen weer als er in het werkblad staan. Wil je op de verticale as geen cijfers achter de komma zien, klik dan onder in het taakvenster op Notatie; de desbetreffende groep gaat open. Typ bij Aantal decimalen een nul.

verticale as in Excelgrafiek aanpassen
Bepaal zelf de ondergrens van de verticale as, maak de afstand tussen de dwarslijnen groter en geef hele getallen weer. Dat ziet er een stuk rustiger uit.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Excel is een echt werkpaard, maar het is niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Als gevolg van de vele verborgen mogelijkheden loopt u al gauw het risico dat u met eenvoudige en routineklussen langer bezig bent dan strikt noodzakelijk, of erger nog: het bijltje erbij neergooit. En dat is jammer, want Excel biedt héél veel kracht, voor elk type gebruiker.

In het boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel deelt de auteur meer dan honderd van zijn favoriete Excel-tips die hij in de afgelopen jaren heeft ontdekt. Aan de hand van veel voorbeelden worden zaken toegelicht die het werken met Excel sneller, efficiënter en leuker maken.

De recentste tips over Microsoft Excel:


Al onze Excel-tips en trucs vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.