In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. Een alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC, een absolute wereld van verschil!
De Raspberry Pi – inmiddels bij alweer de vijfde versie aanbeland – is een capabele kleine, energiezuinige krachtpatser. Hoewel verrassend snel en veelzijdig, kent deze SBC (ofwel Single Board Computer) ook zo z’n beperkingen. Die hangen deels samen met de energiezuinigheid. Wil je slimme projecten met veel mogelijkheden bouwen, of een desktopvervangertje waarmee je dingen kunt als browsen, mailen, programmeren, tekstverwerken enzovoort: dan zit je best goed met de Raspberry Pi! Vandaar ook dat het een immens populair machientje is in het onderwijs. Toch is het (nog) geen volledig alternatief voor een meer reguliere desktop-computer. De Odroid H3 is dat wel.

Rappe quadcore x86 CPU
De Odroid H3 is een relatief betaalbaar moederbordje met afmetingen van circa een decimeter in het kwadraat. Klein dus, veel kleiner dan de reguliere pc-moederborden. Een quadcore x86 Celeron-processor vormt het kloppend hart. Die CPU is verrassend snel en op geen enkele manier te verwarren met de toch vaak wel irritant trage Atom-CPU. Zo beschikt de op de Odroid gebruikte CPU over een fatsoenlijke ingebouwde GPU die geen enkele moeite heeft met 4K-resoluties. Ook een TPM-module is van de partij, wat het geheel – voor de ware liefhebbers ervan – ook nog eens Windows 11-compatibel maakt. Je kunt er standaard SODIMM-geheugenmodules inprikken, met een totale grootte van maximaal 64 GB. Verder is voorzien voor een slot voor een M.2 SSD-module (middels een verloop kan dit slot ook dienst doen als PCIe-slot), twee SATA-poorten, 2 x USB 3.2, 2 x USB 2, 2 x 2,5 Gbps ethernet en 2 x video uit (waarvan een HDMI en een DisplayPort).

Linux, Windows 11 of allebei
Ik installeerde er Linux Debian als basis op. Dat is van zichzelf al snel, maar op de Odroid met een ingeprikte Samsung M1 SSD en 16 GB werkgeheugen krijgt het absoluut vleugels. Het standaard met Debian meegeleverde LibreOffice start en werkt razendsnel, foto’s bewerken via GIMP en zelfs gamen in 3D: het gaat allemaal goed. Wat het tijd maakt voor een volgend experiment. Debian heeft standaard virtualisatiesoftware aan boord in de vorm van de combi QUEMU en KVM. Kortom: we kochten een goedkope Windows 11 OEM-key voor een paar Euro en installeerden Windows 11 als VM. En jawel: zelfs dat draait als een zonnetje. Toegegeven: zware 3D-games moet je hier niet onder gaan draaien, maar voor de rest werkt het wederom verbazingwekkend soepel.

Passende kast
Het enige ‘probleem’ van de Odroid H3 is een passende kast vinden. Het bord is namelijk totaal niet standaard wat afmetingen betreft. Heb je nog ergens een oude NAS staan, dan kun je die wellicht leeghalen en daar het H3-bord inbouwen. Je moet dan wel openingen voor alle aansluitingen zagen enzovoort. Verder is er een goedkoop kastje gemaakt van printplaatmateriaal beschikbaar, dat je zo in elkaar klikt en schuift. Afkomstig uit de stallen van Odroid zelf trouwens. Wij vonden een mooie metalen behuizing, inclusief wat normaliter los aan te schaffen verloopkabeltjes en een passende ventilator. Die fan is in veel gevallen trouwens helemaal niet nodig, het passieve koellichaam is groot genoeg om de H3 koel te houden. Maar ach, de fan zat er ‘gratis’ bij en op hete zomerdagen zal het vast geen kwaad kunnen. Sowieso wordt de ventilator aangestuurd door de Odroid en draait hij maar weinig.

Kortom: ben je op zoek naar een (zeer) compact systeembord dat reguliere OS’en aankan op een desktop-snelheid dan zit je goed met de Odroid H3. Er is zelfs ook nog een H3+ met een nog iets snellere CPU. Maar het snelheidsverschil tussen de H3 en H3+ is niet bijzonder groot en je bespaart met de H3 enkele tientallen Euro’s.
Ontdek de Raspberry Pi
Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.
Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.
Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
- Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
- SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
- Leren programmeren met Scratch
- Mediacenter maken met Volumio
- Arcadekast bouwen met RetroPie
- Accessoires voor de Raspberry Pi
- Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten
Raspberry Pi op batterijen
Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.
Raspberry Pi voor thuisautomatisering
Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.
Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!
Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.
Het koelen van de Raspberry Pi 4
De eerste generaties van de Raspberry behoefden eigenlijk niet echt koeling, maar het koelen van de Raspberry Pi 4 is toch wel noodzakelijk.
De verschillende versies van de Raspberry Pi
Er zijn in de afgelopen jaren verschillende versies van de Raspberry Pi verschenen. We zetten ze hier eens voor je op een rijtje.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.