klok maken in excel

Zelf een klok maken in Excel

Een klok maken in Excel is in een handomdraai te realiseren. Zomaar een van de aardige dingen die je met dit spreadsheetprogramma kunt doen. Onderstaand fragment is afkomstig uit Het Complete Boek Office 2019. Het boek is  ook geschikt voor Office 365.

Wilt u weten hoe laat het is, dan gebruikt u de functie NU. Eerder in dit hoofdstuk hebt u gelezen dat u de datum van vandaag krijgt met:

=VANDAAG()

De functie NU toont u hoe laat het op dit moment is.


klok in ExcelOpbouw van de functie NU

=NU()

U typt wel haakjes achter deze functie, maar NU werkt zonder argumenten, dus tussen de haakjes staat niets.
De uitkomst is het moment van invoeren; u krijgt de datum met uren en minuten. Druk op de functietoets F9 om de tijd bij te werken.


De formule met de functie NU voert u als volgt in.

1 Typ in een willekeurige cel:

=NU()

2 Druk op de Enter-toets.

U ziet de uitkomst standaard in de vorm 25-01-2019 19:45. Deze opmaak kunt u desgewenst veranderen; zie de paragraaf Tijdstip opmaken.

Met de sneltoets Ctrl+Shift+@ ziet u alleen de tijd.

De functie NU geeft het moment weer waarop u deze invoerde; de tijd verandert hierna niet altijd vanzelf. De tijd wordt wel steeds bijgewerkt zodra u:

de werkmap opent;

het werkblad bewerkt, dus als u bijvoorbeeld iets kopieert of ergens iets invoert;

als u op de functietoets F9 (voor berekenen) drukt.

Digitale klok maken

Met het gegeven dat tijd in een cel met =NU( verspringt als u op de functietoets F9 drukt, kunt u een digitale klok maken.

1 Klik in de cel waarin de formule =NU() staat.

2 Open de keuzelijst voor opmaak boven in de groep Getal, waarin nu Aangepast staat.

3 Klik op Tijd; u krijgt de opmaak in de vorm 20:23:15.

4 Houd de functietoets F9 ingedrukt en u ziet de seconden wegtikken.

Om de klok goed uit de verf te laten komen geeft u deze cel een lettergrootte van bijvoorbeeld 48 punten.

klok in Excel
Excel als digitale klok.

Om dit digitale klokje in Excel continu te laten lopen hebt u macro’s nodig en knoppen voor het starten en stopzetten. Hiervoor kunt u een kant-en-klare werkmap gratis downloaden van mijn website www.vbauitleg.nl; ga naar Gratis Downloads, klik op Digitale klok en op Digitale klok downloaden. Hoe u deze klok zelf maakt, heb ik beschreven in het boek Excel VBA voor Professionals Vierde editie, ook uitgegeven door Van Duuren Media.

Complete Boek Office 2019

Microsoft Office 2019

Dit artikel is afkomstig uit Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365; auteurs: Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald Smit. U treft er naast de tip over PowerPoint synoniemen en woordenboek nog veel meer waardevolle informatie in aan. Microsoft Office is de meest gebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In dit lijvige werk behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat u een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Na het lezen van dit boek bent u een expert!

U kunt meer fragmenten uit dit boek lezen op het blog, bijvoorbeeld hier een tip over importeren in PowerPoint en hier tips en trucs over alinea- en regeleinden in Word.


 

Een gedachte over “Zelf een klok maken in Excel”

  1. En hoe je een klok met echte wijzers maakt, zal worden uitgeld in mijn volgende boek: Excel aan het werk deel 4. Datum en tijd. Verschijnt eind oktober.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.