Tips en trucs voor alinea- en regeleinden in Microsoft Word

Tips en trucs voor alinea- en regeleinden in Microsoft Word. Deze blogpost is afkomstig het Het Complete Boek Office 2021, ook geschikt voor Office 365.

Over alinea- en regeleinden in Word valt best wat aan tips en trucs te melden. Zo drukt u waarschijnlijk telkens op Enter om een nieuwe regel tegen de linkermarge te laten beginnen. De plekken in het document waar op Enter is gedrukt, zijn zichtbaar te maken door in het tabblad Start, groep Alinea op de knop Alles weergeven te klikken (of druk op Ctrl+Shift+*). Dit noemen we ook wel het alineamarkeringsteken.

Tips en trucs voor alinea- en regeleinden in Microsoft Word
De knop Alles weergeven toont ook de niet-afdrukbare tekens in het document.


Speciale tekens zichtbaar maken

Ook andere speciale tekens worden zichtbaar als u Alles weergeven inschakelt. Spaties worden als een puntje tussen de woorden weergegeven, tabs worden als pijltjes getoond, velden worden tussen accolades getoond ({Veldnaam\…}). Dit noemen we ook wel de niet-afdrukbare tekens. Ze zijn wel in het document aanwezig en bevatten vaak belangrijke informatie, maar ze worden niet op papier gezet wanneer u het document afdrukt.


Sommigen zweren bij de knop Alles weergeven. Het is de eerste knop die ze indrukken als ze een nieuw document openen of een document ontvangen van iemand anders. Anderen vinden het paginabeeld er te onrustig door worden; het leidt te veel af van de tekst. U ontwikkelt vanzelf een voorkeur.

Structuur van het document zichtbaar maken

Het gebruik van Alles weergeven kan handig zijn om te controleren of iemand bijvoorbeeld vijf spaties heeft ingevoegd, of één keer op de Tab-toets heeft gedrukt. De functie is dus vooral inzage geven in de structuur van het document.


Niet alle opmaaktekens weergeven

Het is mogelijk een deel van de niet-afdrukbare tekens altijd zichtbaar te maken (dus zonder dat de knop Alles weergeven is ingeschakeld). Kies het tabblad Bestand, Opties, Weergave. Onder Deze opmaakmarkeringen altijd op het scherm weergeven stelt u in wat getoond moet worden. Zo kunt u bijvoorbeeld altijd de tabs en spaties zichtbaar laten zijn, maar de alineamarkeringen niet. Of andersom.


Tips en trucs voor alinea- en regeleinden in Microsoft Word
U kunt instellen welke opmaakmarkeringen zichtbaar moeten zijn.

Alineamarkeringen

Hiervoor hebben we al vermeld dat Word elke keer als u op Enter drukt een nieuwe alinea invoegt. Nu kunnen we iets preciezer zijn:

Alle tekst en overige objecten tussen twee alineamarkeringstekens behoren tot dezelfde alinea.

Een belangrijk kenmerk van Word is dat alle opmaakkenmerken die u aanbrengt (zoals inspringen, tabs, en alle andere zaken waar we dit hoofdstuk mee bezig zijn), worden opgeslagen in het alineamarkeringsteken. Dit is het teken (de ‘omgekeerde P’) die u aan het einde van elke alinea ziet. Als u dit teken wist met Delete of Backspace, wordt dus tevens alle opmaakinformatie voor die alinea gewist. Dan weet u dus hoe het komt dat opmaakkenmerken verloren gaan als u alinea’s samenvoegt of met Delete verwijdert.

Shift+Enter: regels bijeenhouden in een alinea

Vaak is het niet wenselijk om verschillende regels als aparte alinea’s te beschouwen. Als u een adres typt, doet u dat immers vaak als volgt:

  • U typt de naam van de persoon of firma en drukt op Enter.
  • U typt het adres en huisnummer en drukt op Enter.
  • U typt de postcode en plaatsnaam en drukt op Enter.

In Word-termen hebt u nu dus drie alinea’s gemaakt. Word heeft er bovendien ongewenste witruimte tussen geplaatst. Het zou handiger zijn als alle bij elkaar behorende informatie ook tot dezelfde alinea behoort. Dat is in Word eenvoudig te realiseren en wel door op Shift+Enter te drukken. De cursor verspringt dan wel naar de volgende regel, maar de tekst behoort nog tot dezelfde alinea. Word spreekt dan ook over het invoegen van een regeleinde.

Met de functie Alles weergeven is ook te achterhalen of in een tekst op Enter of op Shift+Enter is gedrukt. De tekens zijn namelijk verschillend. U ziet dat goed in de afbeelding.

Samenvattend:

  • Voor een alinea-einde drukt u op Enter (symbool ¶).
  • Voor een regeleinde drukt u op Shift+Enter (symbool 
Tips en trucs voor alinea- en regeleinden in Microsoft Word
De verschillen tussen alinea- en regeleinden zijn zichtbaar gemaakt met de knop Alles weergeven.

Het Complete Boek Office 2019

Dit artikel is afkomstig uit Het Complete Boek Office 2021, Ook geschikt voor Office 365; auteurs: Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald Smit. Microsoft Office is de meest gebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In dit lijvige werk behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat u een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Na het lezen van dit boek bent u een expert!

‘Tips en trucs voor alinea- en regeleinden in Microsoft Word’ is afkomstig uit Het complete boek Office 2021. Meer voorbeelden uit dit boek lezen? Er is een blog over bijvoorbeeld Het Klembord van Office, een blog over Access 2019 en over de Instellingen van Word.

Nog meer tips over de applicaties uit MS Office vind je hier:


 

2 gedachten over “Tips en trucs voor alinea- en regeleinden in Microsoft Word”

  1. Ik wil vanwege de opmaakwijziging de regeleinden in WORD verwijderen. Maar, ik weet niet hoe. Graag advies.

    1. Wat wilt u precies? In het meest simpele geval volstaat een druk op de Enter-toets om een nieuwe alinea te beginnen. Of bedoelt u een andere uitlijning?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.