werken met variabelen in Excel VBA

Werken met variabelen in Excel VBA

Het Complete Boek Excel VBA voor professionals, 4e editie

Door te werken met variabelen in Excel VBA, maakt u uw code net wat flexibeler. Programmeer er dan ook lustig op los! Onderstaand artikel is een extract uit mijn nieuwe Het complete Boek Excel VBA voor professionals, 4e editie, waarin ik uiteraard veel dieper op de materie in ga.

In een verhuisdoos kunt u boeken vervoeren. Er passen ook schoenen in, of keukenservies. Wat u er ook in doet, de doos blijft even groot. Met een doos vergeleken, is een variabele een stukje geheugenruimte waar u allerlei gegevens in kunt plaatsen. Variabelen worden in VBA veel gebruikt. Ze vormen een van de belangrijkste bouwstenen en het is erg handig om ermee te werken. U kunt er tekst in opslaan, een getal, een datum enzovoort. Bevat een variabele eenmaal een waarde, dan kunt u in de rest van de code die variabele gebruiken. Daarbij wil VBA ook weten welk type gegevens u in de variabele gaat bewaren. Lucifers bewaart u in een doosje, wijn gaat in een fles. Wijn doet u niet in een luciferdoosje, lucifers niet in een wijnfles. U kiest de verpakking die past bij wat u wilt bewaren. Geeft u vooraf op welk type gegevens u in de variabele gaat bewaren, dan werkt de procedure efficiënter. Ook constanten zijn belangrijke bouwstenen; hun waarde is niet variabel, maar ligt vast.

Werken met variabelen

De gegevens die een computer verwerkt, staan in het tijdelijke geheugen en zijn na het sluiten van de computer verdwenen (of ze worden bewaard als u ze op de vaste schijf opslaat). Als VBA gegevens tijdelijk opslaat, wordt dat stukje geheugen een variabele genoemd. De waarde in die variabele kan tijdens de uitvoering van een procedure variëren.

Een variabele waarin een waarde kan worden opgeslagen, moet altijd een naam hebben. U bent redelijk vrij om te kiezen welke naam u aan de variabele geeft, het is praktisch als u aan die naam meteen kunt zien waar het om gaat. Een voorbeeld:

Sub Bericht()<br> Boodschap = “Hallo”<br> MsgBox Boodschap<br>End Sub

De variabele heet hier Boodschap en de inhoud ervan is de tekst “Hallo”.

De functie MsgBox opent het berichtvenster en geeft de inhoud van de variabele Boodschap weer, in dit voorbeeld de tekst “Hallo”.

werken met variabelen in Excel VBA
U plaatst een woord in de variabele Boodschap en het venster toont de inhoud daarvan.

💡Sneltoets
Om de procedure uit te voeren vanuit het codevenster plaatst u de cursor ergens in de code en drukt u op de functietoets F5.

De variabele Boodschap kan met allerlei teksten en waarden worden gevuld, die daarna door het berichtvenster wordt weergegeven. Zo kunt u de variabele laten vullen door een ingebouwde functie van VBA. Met bijvoorbeeld de functie Date ziet u welke datum het vandaag is. U plaatst deze functie na het isgelijkteken in de vorige code.

Sub Datum()<br> Boodschap = Date<br> MsgBox Boodschap<br>End Sub

De functie Date neemt de datum van het systeem, in de weergave: 13-8-2024. Nu wordt de variabele Boodschap gevuld met deze datum en het berichtvenster geeft deze inhoud weer.

werken met variabelen in Excel VBA
U kunt de variabele ook voorzien van de datum van vandaag.

💡Testen met MsgBox
Als u tijdens het ontwerpen van uw code wilt weten welke waarde de variabele bevat die bijvoorbeeld MijnVar heet, dan plaatst u onder de regel met die variabele een opdrachtregel met de functie MsgBox, dus MsgBox MijnVar. Dan geeft dat venster tijdens het testen van de procedure de inhoud van de variabele MijnVar weer. Werkt uw procedure naar wens, dan haalt u deze regel er weer uit.

Het Complete Boek Excel VBA voor professionals

Als u vaak dezelfde bewerkingen in Excel uitvoert, laat ze dan door een macro doen. Die doet het automatisch, supersnel en nauwkeurig. Zo bespaart u zeeën van tijd, wordt uw werk gemakkelijker en profiteert u meer van de kracht van Excel. Macro’s worden geschreven in de taal VBA (Visual Basic for Applications). Daarin kunt u ook eigen rekenfuncties schrijven en dialoogvensters ontwerpen, waardoor u Excel nog krachtiger en veelzijdiger maakt.

In dit boek vindt u 550 macro’s en 40 rekenfuncties. Bij alle voorbeelden wordt stap voor stap uitgelegd hoe ze werken. Zo leert u in Het Complete Boek Excel VBA voor professionals de principes van VBA en kunt u ze aanpassen voor uw eigen werk.

De recentste tips over Microsoft Excel:

 • code optimaliseren in Excel VBA
  Code optimaliseren in Excel VBA

  Door aan de slag te gaan met code optimaliseren in Excel VBA verkort u deze niet alleen, maar maakt u ‘m ook sneller. Onderstaand fragment is afkomstig uit Het complete Boek Excel VBA voor professionals, 4e editie.

 • macro’s in Excel
  Macro’s maken en gebruiken in Excel

  Met macro’s in Excel kunt u allerlei zaken op een eenvoudige manier automatiseren door ze simpelweg op te nemen en weer af te spelen

 • Sorteren met een dubbelklik in Excel
  Sorteren met een dubbelklik in Excel

  Wat dacht u ervan om een lijst in Excel te sorteren door te dubbelklikken ergens in de desbetreffende kolom? Dat klinkt als toveren, maar de VBA-code hiervoor is verrassend eenvoudig.

 • verticale as in Excelgrafiek aanpassen
  De verticale as in een Excelgrafiek aanpassen

  Excel stelt bij een grafiek zelf de grootste en kleinste waarde van de verticale as in, maar zelf de verticale as in Excelgrafiek aanpassen is ook een optie. Hoe, dat lees je hier.

 • cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel
  Cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel

  Soms wordt een tabel wat onoverzichtelijk. Cellen kleuren met voorwaardelijke opmaak in Excel brengt dan helderheid!

 • werken met lijsten in Excel
  Werken met lijsten in Excel

  Je kunt van alles in lijstvorm zetten in een spreadsheet, bijvoorbeeld de welbekende adressenlijst. Werken met lijsten in Excel is dan ook een essentiële activiteit.

Al onze Excel-tips en trucs vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.