macro’s in Excel

Macro’s maken en gebruiken in Excel

Het Complete Boek Excel VBA voor professionals, 4e editie

Met macro’s in Excel kunt u allerlei zaken op een eenvoudige manier automatiseren door ze simpelweg op te nemen en weer af te spelen. In mijn nieuwe Het complete Boek Excel VBA voor professionals, 4e editie leg ik uit hoe dat in z’n werk gaat. Vanzelfsprekend is met VBA nog véél meer mogelijk, maar we moeten ergens beginnen! Macro’s maken en gebruiken in Excel.

Met een macro kunt u vaak voorkomende handelingen automatiseren. De eenvoudigste manier om het gemak van VBA te leren kennen, is door een macro op te nemen. Tijdens de opname van de macro voert u de handelingen één keer uit. Daarna kunt u die macro zo vaak uitvoeren als u maar wilt en worden die handelingen supersnel voor u gedaan. U drukt daarvoor op een zelfgekozen sneltoets. Die sneltoets moet u onthouden, maar u kunt de macro ook met een knop bedienen; dat is prettig als iemand anders met uw macro gaat werken. U plaatst de knop in het werkblad. Hiervoor voegt u een vorm in, die u van een opschrift voorziet. U kunt uw macro’s ook bedienen met keuzerondjes, bijvoorbeeld om zo een adreslijst op verschillende manieren te sorteren. Werkt uw macro nog niet meteen, dan moet u mogelijk de beveiliging bijstellen. Als u de code opent, ziet u hoe Visual Basic de opdrachten die u tijdens de opname van de macro gaf, heeft omgezet in code en uit welke onderdelen die code is opgebouwd. U kunt de code bijstellen die de opname heeft geproduceerd.

Kennismaken met een macro

Als u bepaalde handelingen in Excel regelmatig uitvoert, bespaart u zich veel moeite als u die handelingen vastlegt in een macro. Wanneer u de macro daarna uitvoert, worden deze handelingen snel en foutloos gedaan. Vergelijk dit met een geluidsopname: de muziek die een groep eenmaal heeft opgenomen, kunt u zo vaak afspelen als u maar wilt.

Resultaten van verkopers sorteren

Het volgende voorbeeld is een overzicht van de resultaten van verkopers in een bepaalde maand. Degene met het grootste bedrag staat bovenaan. Als de bedragen veranderen, moet u de lijst opnieuw sorteren om de verkoper die dan het grootste bedrag heeft, bovenaan te zetten. Hiervoor moet u steeds opnieuw het desbetreffende gebied selecteren en in het sorteervenster uw opties kiezen. Deze handelingen legt u vast door eenmalig een macro op te nemen. Daarna sorteert u de lijst met een druk op de knop, zo vaak u maar wilt.

macro’s in Excel
Het sorteren van een dergelijk overzicht legt u vast in de macro.

Macro opnemen

Voer de volgende opdrachten uit (de uitleg van deze stappen leest u verderop). U start de opname van een macro door te klikken op de tab Beeld; het tabblad Beeld verschijnt. Klik op de onderste helft van de knop Macro’s; er verschijnt een menu. Klik op Macro opnemen; het venster Macro opnemen verschijnt.

macro’s in Excel
U start een opname met een klik op de knop Macro opnemen.

01Opnameknop Vul onder Macronaam in: Sorteren. Klik onder Sneltoets in het vakje bij Ctrl+ en typ de letter q. Kies met de keuzelijst onder Macro opslaan in: de optie Deze werkmap (dat is de standaardoptie). Klik op OK.

macro’s in Excel
Voor de opname geeft u een naam, een sneltoets en de opslagplaats op.

U voert hierna precies de bewerkingen uit die u wilt vastleggen. Selecteer de cellen A1 tot en met D10 (in dit voorbeeld). Klik op de tab Gegevens en op de (grote) knop Sorteren; het venster Sorteren verschijnt. Schakel rechtsboven de optie in: De gegevens bevatten kopteksten. Kies in de eerste keuzelijst onder Kolom bij Sorteren op de optie Verkoop. Controleer of de tweede keuzelijst onder Sorteren op de optie Waarden heeft en kies in de keuzelijst Volgorde de optie Van groot naar klein. Klik op OK en de lijst wordt gesorteerd; de verkoper met het grootste bedrag staat nu bovenaan.

Klik op cel D2, zodat de hele tabel niet meer geselecteerd is. Zet nu de opname stop. Klik hiervoor in het tabblad Beeld op Macro’s gevolgd door Opname stoppen. De handelingen zijn vastgelegd, het resultaat ziet u in de afbeelding.

macro’s in Excel
U hebt de tabel gesorteerd van groot naar klein en dat vastgelegd in de macro.

Macro uitvoeren

De macro is opgenomen en u kunt deze meteen testen. Verander enkele bestaande bedragen in de kolom Verkoop zodat ze groter zijn dan het bedrag dat bovenin staat. Druk op de sneltoets Ctrl+Q; de tabel wordt opnieuw gesorteerd. Dat is nu het gemak van een macro.

macro’s in Excel
Als u enkele bedragen hebt veranderd, sorteert u de lijst opnieuw met één druk op de toetsen Ctrl+Q.

Het Complete Boek Excel VBA voor professionals

Als u vaak dezelfde bewerkingen in Excel uitvoert, laat ze dan door een macro doen. Die doet het automatisch, supersnel en nauwkeurig. Zo bespaart u zeeën van tijd, wordt uw werk gemakkelijker en profiteert u meer van de kracht van Excel. Macro’s worden geschreven in de taal VBA (Visual Basic for Applications). Daarin kunt u ook eigen rekenfuncties schrijven en dialoogvensters ontwerpen, waardoor u Excel nog krachtiger en veelzijdiger maakt.

In dit boek vindt u 550 macro’s en 40 rekenfuncties. Bij alle voorbeelden wordt stap voor stap uitgelegd hoe ze werken. Zo leert u in Het Complete Boek Excel VBA voor professionals de principes van VBA en kunt u ze aanpassen voor uw eigen werk.

De recentste tips over Microsoft Excel:


Al onze Excel-tips en trucs vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.