macOS Mojave en Volledige schijftoegang

macOS Mojave heeft veel mooie en nieuwe mogelijkheden zoals je hebt kunnen lezen in de blogpost van Bob Timroff van vorige week. Zoals altijd deed ik de update zodra die beschikbaar kwam. Mojave heeft wat nieuwe beveiligingsinstellingen waardoor een paar applicaties zich ineens vreemd gedroegen. Dat was geen fout in Mojave, maar een fout in de instelling van van zo’n applicatie. Volledige schijftoegang voor een app is een van die instellingen.

Toestemming voor de plug-in

Toestemming geven aan de plug-in van SpamSieve.

Neem SpamSieve, de applicatie waarmee ik de spam filter in de Mail-applicatie van de Mac. SpamSieve filtert trouw de onophoudelijke stroom nagelschimmelmails die mijn brievenbus teisteren. Na de update naar Mojave moest ik in de voorkeuren van de Mail-app aangeven dat ik gebruik maak van SpamSieve. SpamSieve werkt als plug-in bij Mail en om die verder te kunnen gebruiken moet je toestemming geven dat die plug-in gebruikt mag worden. OK, geen probleem, SpamSieve is te vertrouwen, dus dat mag. Toch bleef de nagelschimmel maar woekeren in mijn mailbox.

Beveiliging en privacy

Toestemming tot Volledige schijftoegang geven…

Tijd om naar de site van SpamSieve te gaan om te kijken wat er aan de hand was. Het gaat om de Beveiligings en Privacy-instellingen van Mojave die strikter zijn geworden. Daardoor moet je voor bepaalde apps bepaalde toestemmingen geven. Zo moet je aan SpamSieve Volledige schijftoegang geven. Ga naar de Systeemvoorkeuren-app en kies vervolgens: Security en privacy > Privacy. Voeg vervolgens SpamSieve toe bij Volledige schijftoegang. Daardoor krijgt SpamSieve toegang tot je berichten. Diezelfde Volledige schijftoegang moet je bijvoorbeeld ook geven aan Adobe Photoshop. Met die Volledige schijftoegang ben je er nog niet, wat SpamSieve betreft. Omdat SpamSieve met een script de spam in een Spam-map wilt mieteren, moet je bij diezelfde Beveiliging en privacy-systeemvoorkeuren bij het onderdeel Privacy bij Automatiseren SpamSieve aanvinken.

Ook nog toestemming geven tot Automatisering. Overigens, bzbmenu.app is van Backblaze.

Backblaze

Mooi die veiligheidsinstellingen, ze maken Mojave daadwerkelijk veiliger. Je geeft bewust toestemming aan applicaties om toegang te krijgen tot de bestanden om je harde schijf. Dat geldt natuurlijk ook voor applicaties die back-ups maken van je bestanden op je computer. Ik gebruik Backblaze voor het maken van back-ups in de cloud. Het gaat mij voornamelijk om mijn foto’s, maar Backblaze maakt van alles een back-up. Na de update naar Mojave kreeg ik mailtjes van Backblaze die me opriepen tot actie: Action required! Ik was op vakantie, de iMac stond uit, maar Backblaze bleef maar komen met de bezorgde mailtjes.

Action required

De mailtjes werden dringender. Missing computer! Backblaze needs your help to back up your computer named: imac-van-hans_2018_04_03. Ik maakte me geen zorgen, ik was op vakantie en de computer stond uit. Eenmaal thuis moest ik wel aan de gang. Omdat ik Mojave draaide moest ik Backblaze updaten en – net als bij SpamSieve toestemming geven aan Backblaze om Volledige schijftoegang te krijgen.

Mojave en Volledige schijftoegang
Backblaze toevoegen aan Volledige schijftoegang.

Moraal van deze blogpost? Misschien heb jij ook applicaties op je Mac draaien die voor bepaalde handelingen ook die Volledige schijftoegang of die Automatisering nodig hebben. Merk je dat bepaalde apps na de update naar Mojave niet meer goed werken, check dan op de site van de maker van die software of je voor bepaalde handelingen nog toestemming moet verlenen bij Beveiliging en privacy


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.