Updaten naar macOS Mojave, of toch maar niet?

Updaten naar macOS Mojave, of toch maar niet?

De ‘r’ is weer in de maand. Behalve extra vitaminen slikken betekent dat ook dat Apple dan een nieuwe update van haar besturingssysteem uitbrengt, dat dit jaar de naam Mojave meekreeg. De naam refereert aan de Mojave woestijn in California. Mojave is de grootste update sinds jaren.

Apple implementeert een groot aantal nieuwe technieken, waaronder talloze verbeteringen in Finder zoals Stapels, Dynamisch bureaublad, Donkere modus, Continuïteit-camera, Snelle taken, en veel meer. Daarnaast zijn ook diverse macOS. applicaties verbeterd en uitgebreid, zoals Snelle weergave, Schermafbeeldingen, FaceTime, Mail en Safari. Ook de veiligheid is weer op veel fronten verbeterd. Wellicht zijn veel nieuwe functies minder zichtbaar, maar ze zijn vaak van grote invloed op het functioneren van je Mac.

Angst is een slechte raadgever

Na het verschijnen van een nieuw macOS krijg ik altijd veel vragen van mensen of ze moeten overstappen of niet. Ik vind het altijd moeilijk hier een pasklaar antwoord op te geven. Ik schrijf al jaren boeken over het besturingssysteem van Apple en ben nu eenmaal gewend jaarlijks de overstap naar een nieuwere versie te maken, maar veel mensen vinden het ‘eng’ vinden om hun Mac, die prima werkt, te voorzien van nieuwe software. De angst voor zo’n update zit ‘m er vooral in dat bepaalde programma’s misschien niet meer zullen werken, dat externe apparaten niet meer worden herkent, of dat we onze workflow helemaal moeten aanpassen vanwege ingrijpende veranderingen in bijvoorbeeld Finder of andere programma’s. Dergelijke argumenten, doen veel gebruikers uiteindelijk besluiten de jaarlijkse update daarom maar (weer) over te slaan.

Probeer het eerst uit

Eerlijk is eerlijk, er bestaan altijd ‘gevaren’ dat er na de overstap naar een nieuwer besturingssysteem bepaalde dingen niet meer werken. Ik raad Mac-gebruikers daarom ook altijd aan een nieuw besturingssysteem eerst te installeren op een aparte schijfpartitie of op een externe schijf. Als je hierna bij het opstarten van je Mac de alt-toets ingedrukt houdt, kun je het nieuwe macOS starten vanaf die schijfpartitie of externe schijf. Dit is de meest veilige manier om te ontdekken of er problemen zijn met jouw Mac of externe software en randapparatuur.

Slecht nieuws

Om maar direct met het slechte nieuws te beginnen: direct na de update naar Mojave bleek mijn vijf jaar oude Wacom-tablet plotsklaps niet meer te werken. Ik zou graag vertellen dat alles in een handomdraai was opgelost met een bezoekje aan de website van Wacom, maar dat is helaas niet het geval. Wacom is nooit erg snel met updates voor haar producten en dit keer maakt het daarop geen uitzondering.

Mojave
Een nieuw besturingssysteem levert soms helaas ook teleurstellingen op.

Ik heb mijn Bamboo tablet – in afwachting op een update – maar zolang aangesloten op mijn iMac uit 2010, aangezien Mojave alleen maar werkt met apparaten waarop Metal2 kan worden gebruikt. Mijn iMac viel nèt buiten de boot en blijft daardoor steken bij High Sierra (macOS 10.13). Mojave levert daarnaast ook problemen voor gebruikers van Apple-apparaten die geen Retina-scherm gebruiken. Natuurlijk worden dergelijke missers gerepareerd in komende updates van Mojave, maar als je veel leest op je Mac of werkt met opmaakprogramma’s en dergelijke, dan is dat niet echt een aanbeveling voor een overstap naar Mojave.

Wat is Metal? • Metal is een technologie die zorgt voor een verbeterde beeldkwaliteit van de Mac, maar daarnaast ook geavanceerde functies biedt voor zelflerende systemen, augmented reality en virtual reality en ondersteuning van externe GPU’s voor entertainment en professionele creatieve applicaties.

Never change a winning team?

Afgaande op de problemen die een nieuwe versie van een besturingssysteem met zich mee kan brengen, zou je kunnen denken dat het verstandiger is om gewoon lekker een oudere versie van macOS te blijven gebruiken. Toch valt hier veel op af te dingen. Denk maar aan de beveiligingsrisico’s die oudere besturingssystemen kunnen opleveren. Mojave bevat talloze verbeteringen en nieuwe functies die zorgen voor betere privacy en beveiliging tegen kwaadwillenden. Zo vragen applicaties nu bijvoorbeeld nu nadrukkelijk toestemming om gebruik te maken van de microfoon, camera of de bibliotheek van Foto’s. Maar ook Safari bevat veel nieuwe technieken waarmee wordt voorkomen dat websites je volgen of gegevens over je bijhouden zonder jouw toestemming. Daarnaast is het maken en bijhouden van complexe wachtwoorden vereenvoudigd dankzij verbeteringen aan iCloud-sleutelhanger. Het gebruik van tweestapsverificatie is altijd veiliger, maar blijkt in de praktijk een heel gedoe; wachten op een sms-bericht, de code onthouden of kopiëren en die vervolgens intypen of plakken in het inlogscherm. Mojave zorgt dat de sms-code wordt bewaard in het klembord en toont deze automatisch in het invoerveld van het inlogscherm. Je hoeft alleen nog maar op Enter te drukken. Gemak dient de mens.

Gemak dient de mens

Behalve op het gebied van veiligheid zijn er nog talloze nieuwe handige functies in Mojave te vinden die het gemak en comfort om te werken met de Mac sterk hebben verbeterd.

Finder springt als eerste in het oog. De weergave Coverflow is vervangen door Galerij-weergave en biedt naast een grafische weergave van je bestanden ook veel extra informatie over het bestand. Je kunt in deze weergave ook heel snel de bestandsnaam aanpassen, tags toevoegen of handelingen uitvoeren met (contextuele) snelle taken. Even wennen, maar heel erg handig.

Galerij weergave maakt het bekijken en bewerken van bestanden weer veel eenvoudiger.
Mojave
Snelle taken in Galerij-weergave.

Stapels worden al langer gebruikt in het Dock, maar zijn nu ook te vinden op het bureaublad. Hiermee worden mappen en bestanden op het bureaublad keurig georganiseerd in stapeltjes. Eenmaal gewend aan deze nieuwe functie, zal je het onmiddellijk missen zodra je weer op een ouder systeem werkt.

Wie veel gebruikmaakt van snelle weergave zal verheugd zijn met de nieuwe gereedschappen die deze voorziening in Mojave heeft te bieden. Zo biedt snelle weergave nu gereedschappen om bestanden te bewerken, bijvoorbeeld om annotaties toevoegen, en kun je bijvoorbeeld afbeeldingen roteren of video’s inkorten zonder een extra programma te hoeven openen.

Schermafbeeldingen

Een verbeterd programma dat niet iedereen zo veelvuldig zal gebruiken als ik, is Schermafbeeldingen. Een vernieuwde gebruikersinterface biedt opties om schermfoto’s te maken van vensters, een deel van het scherm, of het hele scherm. Dat kan al heel lang, maar de opties om te bepalen op welke locatie de afbeeldingen worden bewaard, of om de muisaanwijzer te tonen of te verbergen, zijn een zeer aangename uitbreiding. Evenals de mogelijkheid om nu ook video-opnamen te maken van handelingen op het scherm. Handig als je iemand een programma wilt uitleggen of een probleem met je Mac wilt laten zien.

Mojave
Wie schermafbeeldingen wil maken heeft met Mojave geen klagen.

Mag het licht uit?

Donkere modus, biedt een weergave waarmee knoppen, menu’s en vensters er niet alleen bijzonder fraai uitziet, maar die bovendien veel aangenamer werkt in een donkere omgeving of op een laat tijdstip. De nieuwe optie Dynamisch bureaublad doet hier nog een schepje bovenop door het kleurschema van je Mac mee te laten veranderen afhankelijk van het tijdstip en je locatie. Persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van deze optie. Het lijkt wel of mijn Mac ineens ‘leeft’.

‘Come to the Dark Side’

Ontdek macOS Mojave

Er valt nog veel meer te vertellen over de vele veranderingen en nieuw functies van macOS. Ik zou er wel een boek over kunnen schrijven. Oh, dat heb ik onlangs dus gedaan: Ontdek macOS Mojave. Het boek verschijnt eind oktober. Tot en met 29 oktober 2018 kun je het boek voor een actieprijs bestellen: €20,- inplaats van €25,99!

 

 

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.