Digitale verslaving is in opkomst (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Visitors_Watching_Smartphones_after_Event_20140705.jpg)

Schermtijd in iOS 12

Verslavingen heb je in alle soorten en maten, digitale verslaving is daar sinds relatief kort bijgekomen. Het nieuwe Schermtijd in iOS 12 moet je helpen met afkicken.

Blijkbaar heeft lang niet iedereen z’n drang naar wat dan ook onder controle. En blijkbaar kun je tegenwoordig net zo verslaafd aan bijvoorbeeld smartphones of tablets raken als aan ‘echte’ drugs. Mocht jij jouw iPhone of iPad ook als een soort van digitale heroïne zien, dan is er hoop. Apple heeft namelijk in iOS 12 de optie Schermtijd ingebouwd. Die kan je in de nieuwste versie van dit mobiele besturingssysteem waarschuwen als je bepaalde apps te lang gebruikt, of je toestel in z’n algemeenheid. Wel geldt natuurlijk dat je dergelijke limiteringen altijd kunt omzeilen, al was het maar omdat je ze zelf in moet stellen. Het is dus uitkijken voor de welbekende glijdende schaal in de vorm van ‘ach, tien minuutjes meer kan best’. Het equivalent van ‘ach, een glaasje of pilletje erbij voor deze ene keer is wel oké’.

Goed, hoe werkt Schermtijd?

Het onderdeel Schermtijd is in iOS 12 te vinden in de app Instellingen. Tik aldaar op – jawel – Schermtijd. Tik allereerst eens op de naam van je apparaat, helemaal bovenaan in het inmiddels geopende paneel. Je ziet nu een overzicht van welke apps hoe je hoe lang hebt gebruikt. maar ook bijvoorbeeld hoe vaak je het apparaat hebt opgepakt. Direct ndat je Schermtijd voor het eerst hebt ingeschakeld zal hier natuurlijk weinig indrukwekkends te zien zijn, maar na verloop van tijd krijg je een aardig inzicht in hoe je je i-apparaat gebruikt. Tijdens het activeren van Schermtijd heb je ook de vraag voorbij zien komen of dit jouw apparaat of dat van je kinderen is. En eigenlijk is die laatste categorie voor de meeste mensen waarschijnlijk het meest interessant. Hiermee kun je immers de schermtijd van je kleine grut aan banden leggen.

Limieten

Voor jezelf limieten instellen kan zoals beloofd eveneens. Keer weer terug naar het hoofdpaneel van Schermtijd en tik eens op Apparaatvrije tijd. Zet de gelijknamige schakelaar op aan en stel een begin- en eindtijd in. Gedurende die tijd zijn alleen telefoongesprekken en zelfgekozen apps beschikbaar. Daar zit ‘m natuurlijk ook meteen de valkuil in, want aanpassen is zo geregeld. Verder kun je per appcategorie gebruikslimieten instellen, maar ook apps die je altijd wilt toestaan. Onder Materiaal en privacy kunnen ook allerlei extra zaken geblokkeerd worden. Heb je genoeg van het belerende vingertje van Schermtijd, dan tik je op Schakel schermtijd uit.

Zinvol?

Als je écht verslaafd bent aan bijvoorbeeld mobiel gamen of het onderhouden van je sociale netwerken en je ‘echte’ leven lijdt hieronder, dan is het beter om professionele hulp te zoeken. De limiteringen in Schermtijd zijn – voor de eigenaar van het i-appraat- immers vrij eenvoudig te omzeilen. Kwestie van de Instellingen starten (eventueel is een pincode nog noodzakelijk voor als je dit doet in de ‘afgesloten’ tijd) en schermtijd deactiveren. Voor het limiteren van schermtijd van je kinderen werkt het alweer een stuk beter. Zij kunnen zonder code geen extra tijd instellen (nogmaals: alleen in iOS 12). Dat maakt het beheer meer foolproof. Verwacht echter geen wonderen voor persoonlijk gebruik. Net als bij verslaving aan verdovende middelen zal de  verslaafde de lat steeds weer een stukje hoger leggen en altijd de optie hebben om de beperkingen uit te zetten.

Gebruik je Android in plaats van iOS? In Android Pie heb je ‘Digitaal Welzijn’, Schermtijd zoals Google dat ziet. Lees er HIER meer over.

Het boek Ontdek iOS 12 van Henny Temmink

Meer weten en leren over iOS 12? Dan is het boek Ontdek iOS 12 van Henny Temmink een prima startpunt.

 

 

Op onze verzamelpagina betreffende het thema iOS vind je nog veel meer artikelen over dit mobiele besturingssysteem van Apple.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.