Digitaal welzijn of Digitaal onwel zijn

Wat versta jij onder digitaal welzijn? Ik versta eronder dat al mijn digitale apparaten goed werken. Mijn iMac die up-to-date is en lekker draait, mijn Nokia 7 Plus idem en dat mijn Kindle Paperwhite opgeladen is en voorzien van een stel boeken. Maar met Digitaal Welzijn bedoelt Google iets anders. Google wil, ik citeer U helpen uw gewoonten te begrijpen. Met Digitaal Wellbeing – Digitaal Welzijn – wil Google je inzicht geven in je gedrag op je digitale apparaten, te beginnen op je Android-telefoon. Ben jij smartphone-verslaafd?

Digitaal Welzijn aanzetten

Omdat ik een Nokia 7 Plus-telefoon heb én de beta van Android Pie kon ik meedoen aan de beta van Digitaal Welzijn. De app moet je inzicht geven van je gedrag en tijd die je spendeert op je mobieltje. Dat leek me interessant. Ik meldde me aan voor de beta. Digitaal Welzijn bevindt zich tussen de Instellingen. Bij Digitaal Welzijn kun je bijvoorbeeld je Schermtijd bekijken Daarnaast kun je app-timers en Bijna bedtijd instellen. Overigens, Apple heeft sinds iOS 12 ook iets als Digitaal welzijn, bij Apple heet het Screentime, ofwel Schermtijd.

Schermtijd

Digitaal Welzijn
Digitaal Welzijn met op het rechter scherm de Schermtijd.

Bij Schermtijd zie je hoeveel tijd je op je mobieltje hebt doorgebracht en welke apps je hebt gebruikt. Op een willekeurige dag besteedde ik 2 uur en 46 minuten op mijn telefoon. WhatsApp, BlueMail, Google Foto’s, Bellen, Instagram, Metal Pro (voor Facebook), Chrome en nog zo’n 20% aan Overige. Ik heb mijn telefoon 85 keer ontgrendeld en kreeg 222 meldingen. Reden tot zorg? Mwah… Niet echt, vind ik zelf. Ik heb geen app-timers ingesteld – de maximale tijd die je aan een app besteed – en bij mij staat Bijna Bedtijd uit. Bijna bedtijd? Met Bijna Bedtijd kun je je telefoon op een bepaald tijdstip op Grijstinten zetten en op Niet storen. Je kun ook een tijd aangeven voor de oranje nachtverlichting.

Digitaal welzijn
App-timers en Bijna Bedtijd!

Niet gemeten Schermtijd

Mijn Schermtijd is natuurlijk veel langer. Ik heb op die dag ook nog achter mijn iMac gezeten. In Chrome heb ik het web afgespeurd en mijn dagelijkse blogpost geschreven en gepubliceerd op het WordPress-blog. Ook heb ik in Lightroom mijn foto’s geïmporteerd en bewerkt. Op die iMac heb ik ook wat mailtjes gestuurd en beantwoord. Op mijn Pixel C las ik ‘s morgen in bed de Volkskrant en ‘s middags op de bank Het Parool. Wat een Schermtijd! We keken ‘s avonds naar Better Call Saul op Netflix. Geldt dat ook als Schermtijd? In bed las ik een boek op mijn Kindle. Totaal heel wat schermtijd. Geen idee hoeveel in totaal, want mijn iMac, Pixel C, TV en Kindle houden die schermtijd niet bij. Reden voor zorg? Vind ik nog steeds niet. Heb ik dan wat aan dat Digitale Welzijn?

Inzicht in je digitale gedrag

Op zich is het een goed idee om inzicht te krijgen in je digitale gedrag. Misschien heb ik teveel Meldingen op mijn telefoon aan staan. Dat kan ik eventueel een beetje beperken. Maar waarom eigenlijk? Ik ga echt niet bij elke Melding kijken wat er aan de hand is. 88 keer mijn telefoon ontgrendeld? Dat is ook niet veel, vind ik. Bij een nieuw WhatsApp-bericht ontgrendel ik mijn telefoon. Na één minuut gaattie weer uit en dan moet ik hem weer opnieuw ontgrendelen. Digitaal Welzijn.

Niet onwel

Ik voel me niet onwel na zo’n dag. Ik val snel in slaap, ook zonder de Nachtverlichting en/of Grijstinten. Het scherm van de Kindle heeft overigens alleen maar grijstinten. Dat hele Digital Welzijn is geloof ik niet zo aan mij besteed. Verder en voort. Eerst deze blogpost op ComputerCreatief zetten en dan ga ik mijn foto’s in Lightroom bewerken die vanmorgen in Artis heb geschoten. En over een uurtje staat Het Parool op mijn Pixel C! Digitaal Welzijn van Google is beschikbaar als beta-versie op de nieuwe Pixel-telefoons, in de beta-versie van Pie op de de Nokia 7 Plus en later dit najaar in de officiële versie voor alle toestellen die Android Pie krijgen.

Wil je alles uit je Android-telefoon halen? Lees dan het boek Ontdek de Android Phone voor Nougat en Oreo. Android Pie draait nog bijna niemand, dus dit boek is geschikt voor heel veel Android-gebruikers. Bestel het boek bij de uitgever, of bij je favoriete boekwinkel on- en oflline.

Een gedachte over “Digitaal welzijn of Digitaal onwel zijn”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.