Halo’s langs randen wegwerken in Photoshop

Halo’s langs randen wegwerken in Photoshop

Halo’s, lichte lijnen die in je foto direct langs de randen van objecten verschijnen, zijn de vloek van alle fotobewerkers. In de natuur lijken ze soms natuurlijk, maar meestal zijn ze een bijproduct van onze nabewerking. Deze vreselijke verraderlijke gloed verschijnt vaak wanneer je veel contrast of veel helderheid toepast of dingen een beetje overdrijft bij het verwerken van HDR-foto’s. Terwijl er in Lightroom geen goede manier is om deze halo’s kwijt te raken, is dit voor Photoshop een gemakkelijk klusje dankzij twee gereedschappen die goed samenwerken. Halo’s langs randen wegwerken in Photoshop…

STAP EEN:

Dit is onze bewerkte foto en je kunt zien dat er een brede, zachte gloed rond de buitenkant van de rotsformatie op de voorgrond is. Wanneer we inzoomen (zie volgende stap), zie je langs de randen een lichtere, dunne, harde gloed. Dat ziet er niet best uit, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig te repareren.

STAP TWEE:

Hier zoomde ik ver in, zodat je die harde gloed langs de randen goed kunt zien. Nu gaan we ervoor zorgen dat wanneer we van deze gloed afkomen, we niet per ongeluk met de randen van de rots gaan rotzooien. Om dat te voorkomen, maken we een selectie rond het gebied waar we aan werken, helemaal tot aan de rand. Zodra die selectie aanwezig is, kunnen we niet per ongeluk buiten dat geselecteerde gebied schilderen. Het is alsof we er een hek omheen zetten om de reparaties daarbinnen te houden. Het gemakkelijkste gereedschap om dit ‘selectiehek’ te plaatsen, is het gereedschap Snelle selectie (W). Als je daarmee over de buitenkant van de randen schildert, klikt het tijdens het schilderen aan de rand van de rots vast (zie afbeelding rechts, waar ik langs de rechterkant van de rots schilder). Je kunt de grootte van je selectiepenseel, net als bij andere penselen, wijzigen met de toetsen Haak links (kleiner) en Haak rechts (groter).

STAP DRIE:

Halo’s langs randen wegwerken in Photoshop

Schakel nu over op het gereedschap Kloonstempel (S) en maak je penseel wat kleiner. Ga bovenin naar de optiebalk en verlaag de hoeveelheid Stroom (Strm) naar 25% (op die manier zullen je streken zich opbouwen terwijl je schildert. Als er dan niet genoeg wordt verwijderd wanneer je over een rand schildert, kun je er opnieuw overheen schilderen en zal het effect zich opbouwen). Houd nu de Option-toets (pc: Alt) ingedrukt en klik op een afstand van een halve centimeter rechts naast de rots om een monster te nemen van dat gebied zonder gloed, verplaats je penseel vervolgens langs de rand (zie afbeelding) en begin eroverheen te klonen. Als je goed kijkt, zie je een kleine aanwijzer in de vorm van een + (plusteken) rechts van mijn penseelaanwijzer. Dat is het gebied waar ik het monster heb genomen (Option-klik [pc: Alt-klik]) om de gloed te klonen. Als je gloed breder is dan alleen langs de rand, gebruik je dezelfde techniek, maar dan met een groter penseel. Je zult dan niet zo dicht bij de rand een monster moeten nemen als ik hier heb gedaan, Dat moet je doen buiten het gebied waar je de gloed ziet. Dat is alles.

Opt dit blog plaatsten we meer voorproefjes uit mijn boek Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers. Het 1ste voorproefje over het vervangen van een saaie lucht vind je HIER. Het 2de voorproefje over het retoucheren van gelaatstrekken vind je HIER. Het 4de voorproefje over het gereedschap Reparatie vind je HIER. Meer over Scott Kelby en zijn boeken lezen? HIER vind je alles wat er op dit blog over hem te vinden is.

‘Halo’s langs randen wegwerken in Photoshop’ is afkomstig uit mijn boek Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers. Waarom je dat boek nodig hebt als Lightroom-gebruiker? Er zijn bewerkingen die je in Lightroom gewoonweg niet kunt doen. Het combineren van twee foto’s, professioneel retoucheren van een portret, het verwijderen van storende elementen enzovoort. Bestel het boek HIER bij de uitgever.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.