Argwaan voor Chinese producten…

Chinese hard- en bijbehorende software overspoelt de westerse markt. Vaak voorzien van lage prijskaartjes is het erg aanlokkelijk spul. Maar waag jij je aan Chinees avontuur?

Was het eerst vooral de gadgetmarkt die China in rap tempo veroverde met low-quality elektronica (en vele andere spullen), inmiddels treffen we ook steeds betere kwaliteit Chinese hardware aan. Televisies, stofzuigers, smartphones: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een Chinese equivalent voor te vinden. In sommige gevallen betreft het nagenoeg schaamteloze maar veel goedkopere kopieën van een ‘westers’ origineel, steeds vaker duiken ook innovatieve eigen spullen op. Neem bijvoorbeeld de nieuwste Huawei P30 en P30 Pro smartphones. De camera’s daarvan zijn ronduit revolutionair te noemen. Mede dankzij een slim idee in de vorm van een prisma dat ervoor zorgt dat het lenzenpakket liggend in de telefoon verwerkt kan worden. Dat leidt niet alleen tot een zoomcapaciteit van 5 x maar in combinatie met een gevoelige sensor ook tot een grotere lichtgevoeligheid.

Veilig?

Toch is het natuurlijk niet voor niets dat meer democratisch ingestelde landen met steeds meer argwaan naar Chinese hardware kijken. Bedrijven uit China vallen onder staatscontrole. En dat vereist dat bijvoorbeeld allerlei gebruiksgegevens worden doorgesluisd naar de overheid. Deze week nog kwam Nokia negatief in het nieuws toen bleek dat de 7 Plus gegevens lekte naar de Chinese staat. Het gaat om zaken als telefoonnummer, locatie en serienummer. Al snel kwam Nokia met een verklaring op de proppen: firmware voor de Chinese markt zou per ongeluk overal geïnstalleerd zijn.

Terughoudende overheden

Laten we er voor het gemak van uit gaan dat dit inderdaad een (dom) foutje was, het geeft wel aan dat Chinese spullen (of voor de Chinese markt bedoelde spullen) heel anders omgaan met het begrip privacy dan we hier gewend zijn. Als Chinees staatsburger ben je simpelweg staatseigendom. Door in het buitenland dezelfde technieken uit te rollen die ook binnen de grenzen gebruikt worden om eigen burgers in de gaten te houden, vergaar je als staat een hoop gevoelige informatie. Precies daarom willen steeds minder overheden in zee met Huawei als het gaat om netwerkapparatuur en de aanleg van het toekomstige mobiele 5G-netwerk. De risico’s dat er ergens spyware draait zijn veel te groot. Ook jij als thuisgebruiker kunt zomaar slachtoffer worden van een Chinese gadget als een smartphone, tablet, tv of wat dan ook. Elk aan internet gekoppeld apparaat is in staat gegevens te versturen naar waar dan ook ter wereld.

Stof tot nadenken

Het is echt iets om over na te denken alvorens je naar de winkel rent om een schitterende Chinese smartphone voor een ongelooflijk lage prijs te kopen. Los daarvan is er nog een ander probleem met hardware uit het oosten: vaak komen en gaan fabrikanten in rap tempo. Heb je een smartphone gekocht, reken dan niet al te vast op updates van firmware, zeker niet bij de kleinere en meer onbekende merken. Zolang de Chinezen naast economische ook heel andere belangen bij het westen hebben is en blijft het zaak kritisch te zijn.

Het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks & Ronald Smit

Meer weten over online privacy en veiligheid? Lees dan zeker het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks & Ronald Smit eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.