Windows 10 tips en trucs

Windows en zeker Windows 10 is een mooi besturingssysteem. Toch loop je regelmatig tegen allerlei dingen aan die je anders wilt of waarvoor je een oplossing nodig hebt. Hoe zet je bijvoorbeeld de privacy-instellingen goed? Hoe zit het ook alweer met de toetscombinaties voor vreemde tekens? En wat moet je doen als je Windows 10-computer maar blijft herstarten? Zo zijn er nog veel meer van dit soort vragen en problemen die om oplossingen vragen. De schrijvers van Computer Creatief delen regelmatig hun Windows 10 tips en trucs. Op deze pagina staan ze allemaal bij elkaar.

Windows 10 tips en trucs

Waar vind je het aloude Windows configuratiescherm in Windows 10?

Het aloude Windows 10 Configuratiescherm lijkt al een hele tijd met de noorderzon vertrokken. In plaats daarvan is er de app Instellingen, te vinden in het startmenu (in de vorm van een tandwieltje). Op zich zou dat – zoals blijkt in vele andere besturingssystemen – best kunnen werken. Als tenminste álle onderdelen uit het voormalige Configuratiescherm hier terug waren te vinden. En dat is nog altijd niet het geval. Na vijf jaar Windows 10 blijft Instellingen een rommelig geheel, waarin je van alles en nog wat wel terugvindt en een deel ook niet. Bovendien blijken sommige onderdelen uit Instellingen dan weer gekoppeld aan onderdelen uit het ‘oude’ Configuratiescherm. Want ja: dat is er nog steeds, alleen nergens meer als direct aanklikbaar item. Maar dat mag de pret niet drukken! Leer HIER verder…

Hou een iso’tje van Windows 10 achter de hanHou een iso'tje van Windows 10 achter de hand (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/vectors/dvd-branden-hete-brand-vlam-159906/)d

Het is verstandig om een iso-bestand van de op jouw computer draaiende Windows 10-versie achter de hand te houden. Gewoon, voor het geval dát… Heb je een computer of laptop met Windows 10, dan denk je over het feitelijk installeren van dit besturingssysteem hoogstwaarschijnlijk niet echt meer na. Ofwel het besturingssysteem is vooraf al geïnstalleerd, ofwel je hebt dat lang geleden al eens gedaan. Voor Windows 10 Pro-gebruikers die uitstel van feature-updates (ofwel de dubbeljaarlijkse upgrades naar een nieuwe versie) hebben ingeschakeld, is het daarom erg verstandig om een iso-bestand van de huidige op hun systeem draaiende versie achter de hand te houden.

Pas op met Windows standaardmappen

Windows kent een aantal standaardmappen voor opslag van bijvoorbeeld documenten, foto’s, downloads en meer. Ze kúnnen riskant zijn. Standaardmappen klinken mooi. Je kunt immers altijd precies daar een bepaalde categorie bestanden terugvinden. Vandaar ook dat Windows er een aantal aan boord heeft. De bekendste is ongetwijfeld Documenten (of Mijn documenten), gevolgd door Downloads. Toch loert er een aantal gevaren als je deze mappen gedachteloos gaat gebruiken. Lees hier verder.

Defragmenteren nog steeds handigDefragmenteren kan heel wat tijd kosten

In principe slaat Windows 10 stilletjes op de achtergrond aan het defragmenteren van je schijven in de pc of laptop. Maar alleen als er ‘tijd’ voor is. Defragmenteren is eigenlijk een soort van doorsmeren van de gegevens op je harde schijf. Na verloop van tijd ontstaan door het verwijderen van bestanden en programma’s ‘gaten’ in de structuur van de schijf. Nieuwe bestanden worden niet meer aaneengesloten bewaard, maar verdeeld over de gaten. Zo’n bestand wegschrijven en ook het openen kost meer tijd dan een netjes aaneengesloten bewaard bestand. Als de gatenkaas wel heel erg veel in de gaten bewaarde bestanden bevat en het ook nog eens de systeemkaas – excuus: systeemschijf – betreft dan leidt dat mogelijk tot een flink trager systeem. Vandaar dat er een defragmenteeroptie in Windows 10 is gebouwd. Die functioneert prima op de achtergrond. Maar alleen dan als het systeem niets te doen heeft. Zelfs je muis bewegen stopt een lopende defragmentatie! Lees hier verder.

Windows 10 Pro wordt ineens Home

van-pro-naar-homeHeb je onlangs een nieuw harde schijf of SSD in je computer gestopt? En daarop een brandschone Windows 10 Pro geïnstalleerd? Dan bestaat de kans dat Pro ineens Home is geworden, terwijl je toch netjes voor Windows 10 hebt betaald. Lees HIER hoe je dat oplost.

Selectievakjes in de Verkenner: handig!

selectievakjes-verkennerNatuurlijk kun je meerdere bestanden selecteren door de Control-toets ingedrukt te houden tijdens het aanklikken van bestanden in Verkenner.
Maar het kan ook via selectievakjes! Hoe? dat lees je HIER.

Tem de tegel in het Windows 10-Startmenu

tegels-temmenStandaard word je verblijd met een scala aan deels geanimeerde tegels. Waarschijnlijk zit je op een aantal van die tegels niet te wachten. Het toevoegen of verwijderen van tegels in het menu Start is eenvoudig te doen. Maar je moet net even weten hoe. Lees HIER hoe je dat doet.

Een vastloper tijdens de start van Windows 10?

vastloper-windows10Loop je wel eens tegen het feit aan dat Windows 10 vastloopt tijdens het opstarten? Daar is mogelijk heel eenvoudig iets aan te doen. Het zou zomaar eens aan de instellingen Snel opstarten kunnen liggen. De oplossing lees je HIER.

Virusscanner: doet het wel of doet ie het niet?

kaspersky-virusscannerOp iedere Windows-pc hoort een virusscanner te staan. Beter nog is een compleet beveiligingspakket bestaande uit een virusscanner en een firewall. Blijft over de vraag of het pakket werkt. Hoe je dat controleert lees je HIER.

De Nachtlamp in Windows 10 aanzetten

nachtlamp-windows10Het blauwe licht van een beeldscherm zorgt ervoor dat je minder makkelijk in slaap kunt vallen. Met Nachtlamp in Windows 10 temper je het blauwe licht van je beeldscherm, voor een betere nachtrust. Waar die Nachtlamp zit lees je HIER.

Weg met álle advertenties in Windows 10

advertenties-windows10Bij Windows 10 verschijnen er op de meest onverwachte plekken advertenties. In het Lock Screen, in de Taakbalk of in de Verkenner. Hoe je ze allemaal uitzet lees je HIER.

Een spontaan startende Windows 10-computer? Zo los je het op!

spontane-startHeb je last van een zomaar ineens spontaan startende Windows computer? Grote kans dat je systeem dan reageert op zogeheten Magic Packets. Uitzetten van die optie biedt uitkomst. Hoe je dat doet, dat lees je HIER.

Alle toetscombinaties voor Microsoft Foto’s

toetscombinaties-windows10Vind je toetscombinaties ook zo handig? Maar er zijn er zoveel… Je kunt ze niet allemaal weten. Een geheugensteuntje voor alle toetscombinaties voor Microsoft Foto’s in Windows 10 vind je HIER.

Lettertypen vinden en installeren voor Windows 10

letterypen-vindenHoewel Windows standaard over een tamelijk uitgebreid arsenaal aan lettertypen beschikt, kan het zomaar gebeuren dat je naar iets speciaals op zoek bent. Lees HIER hoe je aan andere lettertypen komt en hoe je ze kunt installeren.

Waar zitten al die speciale tekens op je Windows 10-toetsenbord?

speciale tekensWaar vind je de é, of de ü of het ©-teken op het Windows 10-toetsenbord? Zo zijn er nog veel meer tekens die je in je teksten regelmatig nodig hebt. Waar je ze kunt vinden lees HIER.

Weg met OneDrive op mijn Windows 10-PC!

onedrive-wegAls je Dropbox gebruikt of Google Drive of misschien je eigen cloud met een Lima, heb je waarschijnlijk helemaal geen behoefte aan nóg een cloudoplossing. OneDrive is er een teveel. Hoe je OneDrive van je PC verwijdert lees je HIER.

Je privacyinstellingen goed zetten bij Windows 10

privacy-windows-10Microsoft wil erg graag van alles van je weten. Over je PC-gebruik bijvoorbeeld. Windows 10 is wat dat betreft geen vooruitgang. Wil je zelf bepalen wat Microsoft van je te weten komt? Lees dan HIER hoe je je privacyinstellingen voor Windows 10 fine tuned.

Veilig op weg met VeraCrypt

veracryptAls je je laptop meeneemt op vakantie is het zaak om privacy-gevoelige gegevens ontoegankelijk te maken. Mocht je computer gestolen worden, dan zijn je eigen spullen in ieder geval veilig. Met een gratis tools als VeraCrypt zijn je bestanden veilig versleuteld. Lees HIER hoe je dat gebruikt..

Wil je alles weten over Windows 10? Dan is het Het Complete Boek Windows 10 misschien iets voor je. Van Duuren Media heeft nog meer boeken over Windows. Bijvoorbeeld Leer jezelf snel Windows 10 of Het ExpertHandboek Windows 10. Alle boeken over Windows 10 vind je HIER.