Windows 10 tips en trucs

Windows en zeker Windows 10 is een mooi besturingssysteem. Toch loop je regelmatig tegen allerlei dingen aan die je anders wilt of waarvoor je een oplossing nodig hebt. Hoe zet je bijvoorbeeld de privacy-instellingen goed? Hoe zit het ook alweer met de toetscombinaties voor vreemde tekens? En wat moet je doen als je Windows 10-computer maar blijft herstarten? Zo zijn er nog veel meer van dit soort vragen en problemen die om oplossingen vragen. De schrijvers van Computer Creatief delen regelmatig hun Windows 10 tips en trucs. Op deze pagina staan ze allemaal bij elkaar.

Windows 10 tips en trucs

Laat je Windows-pc minstens twee uur aanstaan tijdens een update

Eind januari 2022 schreef David Guyer, een program manager van Microsoft, bij de techcommunity over het onderwerp update connectivity, met als conclusie dat de meeste apparaten niet lang genoeg aanstaan om de update compleet af te maken. Hij schrijft onder andere: ‘Wat we ontdekten, is dat het zeer onwaarschijnlijk is dat apparaten, die niet aan een bepaalde hoeveelheid verbonden tijd voldoen, succesvol worden geüpdatet. Uit gegevens blijkt vooral dat apparaten minimaal twee ononderbroken verbonden uren nodig hebben… Lees HIER verder.

Het Windows 10 Configuratiescherm

Het Windows 10 ConfiguratieschermHet aloude Windows 10 Configuratiescherm lijkt al een hele tijd met de noorderzon vertrokken. In plaats daarvan is er de app Instellingen, te vinden in het startmenu (in de vorm van een tandwieltje). Op zich zou dat – zoals blijkt in vele andere besturingssystemen – best kunnen werken. Als tenminste álle onderdelen uit het voormalige Configuratiescherm hier terug waren te vinden. En dat is nog altijd niet het geval. Na vijf jaar Windows 10 blijft Instellingen een rommelig geheel, waarin je van alles en nog wat wel terugvindt en een deel ook niet. Bovendien blijken sommige onderdelen uit Instellingen dan weer gekoppeld aan onderdelen uit het ‘oude’ Configuratiescherm. Want ja: dat is er nog steeds, alleen nergens meer als direct aanklikbaar item. Maar dat mag de pret niet drukken!

Beter leesbaar beeld in Windows 10

Beter leesbaar beeld in Windows 10Nu Full HD zo ongeveer het minimum is aan beeldschermresolutie, en 4K aan een opmars begonnen toont Windows 10 een van z’n zwakheden. Het besturingssysteem is namelijk niet heel goed in het werken met hoge schermresoluties. Dat zie je al heel duidelijk bij gebruik van een Full HD-scherm. Sommige onderdelen worden onscherp en teksten hier en daar wazig. Ook de nieuwere manieren om dat probleem op te lossen overtuigen niet echt. Zeker niet als je kijkt hoe haarscherp andere besturingssystemen hun zaken in beeld brengen. Toch kun je nog wel een beetje spelen met instellingen en daarmee zorgen voor een beter leesbaar beeld in Windows 10.

Windows 10 apps repareren (en verwijderen)

Windows 10 apps repareren (en verwijderen)Echt heel praktisch zijn Windows-apps niet. Dat heeft onder meer te maken met de manier hoe ze bijgewerkt worden. Telkens als je inlogt bij je systeem, controleert Windows of er updates zijn. Zo ja, dan worden die gedownload en verwerkt. Het leidt tot een moeizame start, zeker als je veel apps uit de Windows Store hebt geïnstalleerd. Bovendien blijkt dat updaten nogal eens mis te gaan. Dat leidt niet tot zichtbare foutmeldingen en soms merk je er niks van. In andere gevallen zit je ineens opgezadeld met een app die het niet meer doet. Heel vervelend als dat nou net een app is die je nodig hebt. Kortom: apps repareren is soms bittere noodzaak. Ook kun je ervoor kiezen om zo weinig mogelijk apps uit de Windows store te gebruiken. In dat geval is het zaak om zoveel mogelijk standaard met Windows meegeleverde apps te verwijderen. Dat leidt tot een rustiger opstartend en daardoor stabieler systeem.

Zippen en unzippen met Windows 10

Zippen en unzippen met Windows 10Windows 10 beschikt van huis uit over allerlei ingebouwde tools. Ze zijn vaak minder veelzijdig dan tools voor dezelfde klus die door derden geleverd worden. Denk aan bijvoorbeeld de foto-viewer in 10. Hij werkt, maar echt handig en snel is hij zeker niet in gebruik. Toch betekenen al dit soort ingebouwde zaken wel dat het besturingssysteem direct na installatie al redelijk bruikbaar is zonder nog een hele berg aan software te hoeven installeren. Zippen en unzippen met Windows 10 is een van die dingen die zonder verdere extra tools mogelijk zijn. In gebruik is het simpel.

Windows 10 schermtoetsenbord, soms best handig!

Windows 10 schermtoetsenbord, soms best handig!Primair is het Windows 10 schermtoetsenbord vanzelfsprekend bedoeld voor Windows tablets. Nu zijn er daar niet zo héél veel van (op een handvol goedkope Chinese exemplaren na, die vaak een nogal onder de maat presterende processor aan boord hebben en natuurlijk de dure Surfaces van Microsoft). Ergo: zou je nog meer met zo’n schermtoetsenbord kunnen? Het komt in diverse scenario’s van pas. In het meest banale scenario als er een toets op je toetsenbord kapot is en dat precies gebeurt wanneer alle winkels al dicht zijn.

WordPad tekstverwerker met RTF-ondersteuning

WordPad tekstverwerker met RTF-ondersteuningDe WordPad tekstverwerker zoals die in onder meer Windows 10 te vinden is, is een no-nonsense exemplaar. Maar wel met eigenlijk alle basisdingen aan boord die je van een dergelijk programma verwacht. Het meest aardige is echter dat je er bestanden in het zogeheten RTF-formaat mee kunt opslaan (en openen). RTF staat voor Rich Text Format en dat is een uitgebreidere variant van .txt. Daar waar je in een .txt-bestand puur en alleen platte tekst kunt bewaren, zijn in een .rtf-bestand uitgebreide opmaakkenmerken inzetbaar. En tegelijkertijd geldt dat .rtf universeel gestandaardiseerd is, wat betekent dat ieder apparaat waar een rtf-viewer- of editor voor beschikbaar is ermee overweg kan. Interessant dus om bijvoorbeeld systeem-onafhankelijke opgemaakte teksten mee te produceren.

Windows 10 gebruikersaccount toevoegen

Windows 10 gebruikersaccount toevoegenVoorlopig zit een groot deel van de bevolking nog wel even vast aan thuiswerken. En ook zullen de scholen de komende tijd (in ieder geval grotendeels) dichtblijven. En dat betekent dat er mogelijk ineens meerdere mensen van een pc of laptop in huis gebruik maken. Wordt daarbij door iedereen dezelfde gebruikersaccount gebruikt, dan is dat vragen om moeilijkheden. Want je wilt toch liever niet dat je kids al dan niet per ongeluk belangrijke werkgerelateerde bestanden verwijderen. Of in hun oneindige speurtocht naar gratis spelletjes ook gelijk maar wat even gratis virussen installeren. Om die ellende te voorkomen is het zaak om voor alle gebruikers Windows 10 gebruikersaccount toe te voegen. Door deze gebruikers tegelijk minder rechten te geven, voorkom je ongewilde software-installaties of het verwijderen van belangrijke bestanden gemaakt onder je eigen account. Aan de slag!

Wég met Windows advertenties

Wég met Windows advertentiesEn ineens was het daar. Na inloggen verscheen een schermvullend venster met daarin allerlei voordelen van diverse Microsoftdiensten uitgelegd. En of ik maar even het een en ander wilde gaan gebruiken. Wég met die Windows advertenties, graag! Een dergelijk schermvullend beeld direct na het inloggen wekt vanzelfsprekend irritatie op. Zéker als je bedenkt dat het hier om een verkapte push richting een Microsoft-account gaat. Of beter: het aloude (nu verkapte) gedram om bij Windows in te loggen met je Microsoft-account. Dat is om duizend-en-één (privacy)redenen geen goed idee. Althans, niet voor jou als eindgebruiker maar wel voor Microsoft. Het bedrijf kan daardoor immers nauwgezet in de gaten houden wat je zoal uitspookt met je systeem, welke software je gebruikt en hoe lang, welke websites je bezoekt en ga zo maar door. Goed opletten is het advies.

Windows 10 systeemeisen

Windows 10 systeemeisenVeel laptops en pc’s uit de begindagen van Windows 7 (geïntroduceerd in 2009) kunnen niet overweg met Windows 10, maar veel ook weer wel. De grootste kans van een succesvolle installatie van Windows 10 op een oudere computer heb je op de traditionele desktop-pc. Daarin zitten vaak heerlijk standaard onderdelen. Zeker als het geen A-merk systeem betreft, maar een computer die ooit volgens jouw specificaties door een winkel is samengesteld. Laptops zijn vaak wat moeilijker te upgraden. Hierin tref je vaak wat meer exotische componenten aan, waarvoor specifieke drivers noodzakelijk zijn. Als de laptopfabrikant geen drivers voor Windows 10 heeft gemaakt, werken dergelijke onderdelen niet. Op zich betekent dat niet dat je Windows 10 niet kunt installeren, maar wel dat bepaalde hardware (denk aan een kaartlezer of iets als een ingebouwde tv-ontvanger) niet meer werken. De Windows 10 systeemeisen zijn officieel niet eens bijzonder hoog.

Waar vind je het aloude Windows configuratiescherm in Windows 10?

Het aloude Windows 10 Configuratiescherm lijkt al een hele tijd met de noorderzon vertrokken. In plaats daarvan is er de app Instellingen, te vinden in het startmenu (in de vorm van een tandwieltje). Op zich zou dat – zoals blijkt in vele andere besturingssystemen – best kunnen werken. Als tenminste álle onderdelen uit het voormalige Configuratiescherm hier terug waren te vinden. En dat is nog altijd niet het geval. Na vijf jaar Windows 10 blijft Instellingen een rommelig geheel, waarin je van alles en nog wat wel terugvindt en een deel ook niet. Bovendien blijken sommige onderdelen uit Instellingen dan weer gekoppeld aan onderdelen uit het ‘oude’ Configuratiescherm. Want ja: dat is er nog steeds, alleen nergens meer als direct aanklikbaar item. Maar dat mag de pret niet drukken! Leer HIER verder…

Hou een iso’tje van Windows 10 achter de hanHou een iso'tje van Windows 10 achter de hand (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/vectors/dvd-branden-hete-brand-vlam-159906/)d

Het is verstandig om een iso-bestand van de op jouw computer draaiende Windows 10-versie achter de hand te houden. Gewoon, voor het geval dát… Heb je een computer of laptop met Windows 10, dan denk je over het feitelijk installeren van dit besturingssysteem hoogstwaarschijnlijk niet echt meer na. Ofwel het besturingssysteem is vooraf al geïnstalleerd, ofwel je hebt dat lang geleden al eens gedaan. Voor Windows 10 Pro-gebruikers die uitstel van feature-updates (ofwel de dubbeljaarlijkse upgrades naar een nieuwe versie) hebben ingeschakeld, is het daarom erg verstandig om een iso-bestand van de huidige op hun systeem draaiende versie achter de hand te houden.

Pas op met Windows standaardmappen

Windows kent een aantal standaardmappen voor opslag van bijvoorbeeld documenten, foto’s, downloads en meer. Ze kúnnen riskant zijn. Standaardmappen klinken mooi. Je kunt immers altijd precies daar een bepaalde categorie bestanden terugvinden. Vandaar ook dat Windows er een aantal aan boord heeft. De bekendste is ongetwijfeld Documenten (of Mijn documenten), gevolgd door Downloads. Toch loert er een aantal gevaren als je deze mappen gedachteloos gaat gebruiken. Lees hier verder.

Defragmenteren nog steeds handigDefragmenteren kan heel wat tijd kosten

In principe slaat Windows 10 stilletjes op de achtergrond aan het defragmenteren van je schijven in de pc of laptop. Maar alleen als er ’tijd’ voor is. Defragmenteren is eigenlijk een soort van doorsmeren van de gegevens op je harde schijf. Na verloop van tijd ontstaan door het verwijderen van bestanden en programma’s ‘gaten’ in de structuur van de schijf. Nieuwe bestanden worden niet meer aaneengesloten bewaard, maar verdeeld over de gaten. Zo’n bestand wegschrijven en ook het openen kost meer tijd dan een netjes aaneengesloten bewaard bestand. Als de gatenkaas wel heel erg veel in de gaten bewaarde bestanden bevat en het ook nog eens de systeemkaas – excuus: systeemschijf – betreft dan leidt dat mogelijk tot een flink trager systeem. Vandaar dat er een defragmenteeroptie in Windows 10 is gebouwd. Die functioneert prima op de achtergrond. Maar alleen dan als het systeem niets te doen heeft. Zelfs je muis bewegen stopt een lopende defragmentatie! Lees hier verder.

Windows 10 Pro wordt ineens Home

van-pro-naar-homeHeb je onlangs een nieuw harde schijf of SSD in je computer gestopt? En daarop een brandschone Windows 10 Pro geïnstalleerd? Dan bestaat de kans dat Pro ineens Home is geworden, terwijl je toch netjes voor Windows 10 hebt betaald. Lees HIER hoe je dat oplost.

Selectievakjes in de Verkenner: handig!

selectievakjes-verkennerNatuurlijk kun je meerdere bestanden selecteren door de Control-toets ingedrukt te houden tijdens het aanklikken van bestanden in Verkenner.
Maar het kan ook via selectievakjes! Hoe? dat lees je HIER.

Tem de tegel in het Windows 10-Startmenu

tegels-temmenStandaard word je verblijd met een scala aan deels geanimeerde tegels. Waarschijnlijk zit je op een aantal van die tegels niet te wachten. Het toevoegen of verwijderen van tegels in het menu Start is eenvoudig te doen. Maar je moet net even weten hoe. Lees HIER hoe je dat doet.

Een vastloper tijdens de start van Windows 10?

vastloper-windows10Loop je wel eens tegen het feit aan dat Windows 10 vastloopt tijdens het opstarten? Daar is mogelijk heel eenvoudig iets aan te doen. Het zou zomaar eens aan de instellingen Snel opstarten kunnen liggen. De oplossing lees je HIER.

Virusscanner: doet het wel of doet ie het niet?

kaspersky-virusscannerOp iedere Windows-pc hoort een virusscanner te staan. Beter nog is een compleet beveiligingspakket bestaande uit een virusscanner en een firewall. Blijft over de vraag of het pakket werkt. Hoe je dat controleert lees je HIER.

De Nachtlamp in Windows 10 aanzetten

nachtlamp-windows10Het blauwe licht van een beeldscherm zorgt ervoor dat je minder makkelijk in slaap kunt vallen. Met Nachtlamp in Windows 10 temper je het blauwe licht van je beeldscherm, voor een betere nachtrust. Waar die Nachtlamp zit lees je HIER.

Weg met álle advertenties in Windows 10

advertenties-windows10Bij Windows 10 verschijnen er op de meest onverwachte plekken advertenties. In het Lock Screen, in de Taakbalk of in de Verkenner. Hoe je ze allemaal uitzet lees je HIER.

Een spontaan startende Windows 10-computer? Zo los je het op!

spontane-startHeb je last van een zomaar ineens spontaan startende Windows computer? Grote kans dat je systeem dan reageert op zogeheten Magic Packets. Uitzetten van die optie biedt uitkomst. Hoe je dat doet, dat lees je HIER.

Alle toetscombinaties voor Microsoft Foto’s

toetscombinaties-windows10Vind je toetscombinaties ook zo handig? Maar er zijn er zoveel… Je kunt ze niet allemaal weten. Een geheugensteuntje voor alle toetscombinaties voor Microsoft Foto’s in Windows 10 vind je HIER.

Lettertypen vinden en installeren voor Windows 10

letterypen-vindenHoewel Windows standaard over een tamelijk uitgebreid arsenaal aan lettertypen beschikt, kan het zomaar gebeuren dat je naar iets speciaals op zoek bent. Lees HIER hoe je aan andere lettertypen komt en hoe je ze kunt installeren.

Waar zitten al die speciale tekens op je Windows 10-toetsenbord?

speciale tekensWaar vind je de é, of de ü of het ©-teken op het Windows 10-toetsenbord? Zo zijn er nog veel meer tekens die je in je teksten regelmatig nodig hebt. Waar je ze kunt vinden lees HIER.

Weg met OneDrive op mijn Windows 10-PC!

onedrive-wegAls je Dropbox gebruikt of Google Drive of misschien je eigen cloud met een Lima, heb je waarschijnlijk helemaal geen behoefte aan nóg een cloudoplossing. OneDrive is er een teveel. Hoe je OneDrive van je PC verwijdert lees je HIER.

Je privacyinstellingen goed zetten bij Windows 10

privacy-windows-10Microsoft wil erg graag van alles van je weten. Over je PC-gebruik bijvoorbeeld. Windows 10 is wat dat betreft geen vooruitgang. Wil je zelf bepalen wat Microsoft van je te weten komt? Lees dan HIER hoe je je privacyinstellingen voor Windows 10 fine tuned.

Veilig op weg met VeraCrypt

veracryptAls je je laptop meeneemt op vakantie is het zaak om privacy-gevoelige gegevens ontoegankelijk te maken. Mocht je computer gestolen worden, dan zijn je eigen spullen in ieder geval veilig. Met een gratis tools als VeraCrypt zijn je bestanden veilig versleuteld. Lees HIER hoe je dat gebruikt..

Wil je alles weten over Windows 10? Dan is het Het Complete Boek Windows 10 misschien iets voor je. Van Duuren Media heeft nog meer boeken over Windows. Bijvoorbeeld Leer jezelf snel Windows 10 of Het ExpertHandboek Windows 10. Alle boeken over Windows 10 vind je HIER.