Windows 10 systeemeisen

Windows 10 systeemeisen

Je hebt een alweer wat oudere pc of laptop waarop tevreden Windows 7 snort? In januari moet je dan een keuze maken. Wordt dat Windows 10, dan is het zaak even te kijken naar de Windows 10 systeemeisen.

Veel laptops en pc’s uit de begindagen van Windows 7 (geïntroduceerd in 2009) kunnen niet overweg met Windows 10, maar veel ook weer wel. De grootste kans van een succesvolle installatie van Windows 10 op een oudere computer heb je op de traditionele desktop-pc. Daarin zitten vaak heerlijk standaard onderdelen. Zeker als het geen A-merk systeem betreft, maar een computer die ooit volgens jouw specificaties door een winkel is samengesteld. Laptops zijn vaak wat moeilijker te upgraden. Hierin tref je vaak wat meer exotische componenten aan, waarvoor specifieke drivers noodzakelijk zijn. Als de laptopfabrikant geen drivers voor Windows 10 heeft gemaakt, werken dergelijke onderdelen niet. Op zich betekent dat niet dat je Windows 10 niet kunt installeren, maar wel dat bepaalde hardware (denk aan een kaartlezer of iets als een ingebouwde tv-ontvanger) niet meer werken. De Windows 10 systeemeisen zijn officieel niet eens bijzonder hoog, maar Microsoft is wat optimistisch met z’n eigen eisenlijstje

Processor

Volgens Microsoft draait Windows 10 op elke processor met een kloksnelheid van tenminste 1 GHz. De Windows 10 systeemeisen zijn verder een minimale hoeveelheid RAM voor de 32-bits versie bedraagt 1 GB en voor de 64-bits versie 2 GB. We kunnen u nu alvast melden dat een systeem met dergelijke specificaties gecombineerd met Windows 10 niet vooruit te branden zal zijn. Sowieso moeten de eisen aan de processor wat meer genuanceerd worden. Zo moeten beslist de technieken PAE, NX en SSE2 ondersteund worden. PAE maakt gebruik van meer dan 4 GB geheugen in een 32-bits versie van besturingssystemen mogelijk. Hoewel PAE een vereiste is, maakt Windows 10 dan vreemd genoeg weer geen gebruik van die ‘meer dan 4GB RAM’-mogelijkheid. NX is een techniek die extra bescherming tegen kwaadaardige software biedt en SSE2 is een serie extra processorinstructies. Als een van dit genoemde drietal (of allemaal) ontbreekt, kun je een installatie van Windows 10 vergeten en is het einde oefening. Je kunt een gratis tool als CPU-Z gebruiken om te controleren of jouw cpu de genoemde instructies ondersteunt. Of gewoon Windows 10 proberen te installeren is ook een optie. Indien de processor niet compatibel is, wordt de installatie vanzelf geblokkeerd.

Werkgeheugen

Is de processor in orde bevonden, dan is het tijd om een zeer kritische blik op de hoeveelheid RAM (werkgeheugen) te werpen. Eigenlijk geldt dat het absolute minimum voor Windows 10 4 GB betreft; zowel in de 32- als 64-bits uitvoering van het besturingssysteem. Daarmee krijg je een systeem dat redelijk bruikbaar is en waarmee licht multitasken mogelijk wordt. Feitelijk geldt dat 8 GB een normaal werkend systeem oplevert, waarmee je alle voorkomende dagelijkse klussen al dan niet multitaskend uit kunt voeren. Op een prettige manier. Zit er in jouw systeem een pure 32-bits processor, of wil je om wat voor reden dan ook een 32-bits versie van Windows 10 gebruiken dan zit je vast aan maximaal 4 GB RAM. Verder geldt dat met name oudere laptops vaak een limiet hebben betreffende de maximaal te installeren hoeveelheid RAM. Voordat je vol enthousiasme naar de winkel rent om jouw computer van bijvoorbeeld 4 naar 8 GB te upgraden is het zaak om goed na te gaan (handleiding!) of dat überhaupt wel kan. Onder de streep kan je stellen dat het installeren van Windows 10 op een pure 32-bits processor weinig plezier zal opleveren. Als het zelfs al kan, want vaak ontbreken op dergelijke oude processoren de genoemde drie extraatjes. Ondanks dat Microsoft in de lijst met de Windows 10 systeemeisen daar met geen woord over rept

Videokaart of GPU

Sommige laptops gebruiken een videokaart die iets is aangepast door de laptopfabrikant. Daarvoor is dus zonder meer een driver nodig voor Windows 10. Is die er niet, dan gebruikt Windows 10 een basic schermweergave. Ziet er niet eens heel beroerd uit, maar is wel vreselijk langzaam. Ook zal je dan steeds de melding in beeld zien verschijnen dat een driver voor je videokaart ontbreekt. Veel in de processor gebouwde videochips (GPU’s) worden gelukkig wel herkend door Windows 10. Net als veel niet aangepaste losse GPU’s van bijvoorbeeld NVIDIA.

SSD

De opslagruimte die Windows 10 nodig heeft is niet heel veel anders dan die van Windows 7. Kortom: als 7 op je harddisk paste, doet 10 dat ook. Echter: met name oudere laptops beschikken vaak over vreselijk trage harde schijven. Windows 10 is vooral tijdens het opstarten heel druk bezig op de harde schijf; onder meer app-updates, Office-updates en natuurlijk Windows updates worden dan allemaal tegelijk verwerkt. Als de harddisk langzaam is, levert dat niet alleen een supertrage start op, maar lopen mogelijk ook diverse elementaire systeemprocessen in de soep. Wat een nog weer trager systeem oplevert enzovoort. Kortom: overweeg beslist de aanschaf van een SSD! Hoewel een SSD niet in de Windows 10 systeemeisen voorkomt, is het met name op oudere systemen een cruciale versneller. Het op flashgeheugen gebaseerde opslagmedium maakt dan van een nagenoeg onbruikbare computer (vooral laptops hebben er veel baat bij!) een zeer bruikbaar geheel. Wel geldt dat het voor aanschaf zaak is om te controleren of de harde schijf in je laptop eenvoudig te vervangen is. Ook moet het een exemplaar met een SATA-aansluiting zijn.

Windows 10 systeemeisen
Het vervangen van een oude harde schijf heeft een enorme (positieve!) impact op de snelheid van een oudere computer (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sandisk_SSD_and_connectors.jpg)

Upgraden met Windows 7 activatiecode

Een oude(re) computer voorzien van Windows 10 is vrij vaak nog wel te doen. Maar of het zonder bepaalde hardware-upgrades (met name RAM en SSD doen wonderen) iets prettigs oplevert is afwachten. Verder geldt dat je officieel een licentie voor Windows 10 moet kopen; de gratis overstapperiode is voorbij. Echter: in de praktijk kun je Windows 10 schoon installeren (ofwel: eerst de harde schijf in je computer wissen) door gebruik te maken van de oorspronkelijke Windows 7 activatiecode. Of dat trucje ook op jouw computer werkt is een kwestie van proberen. Maar het kan weer flink wat geld schelen. Moet je én op zoek naar een Windows 10 licentie én RAM én een SSD, dan is het de vraag of je niet beter af bent met een nieuwe computer.

We schreven al eerder over de hardware waarop Windows 10 lekker draait. Bijvoorbeeld HIER over de keuze voor een SSD.

Voor een ieder op zoek naar meer tips, trucs en wetenswaardigheden over Windows 10 is er onze themapagina over dit onderwerp!

Windows 10 systeemeisenIs het je uiteindelijk gelukt om te upgraden naar Windows 10 (of heb je dan toch maar een nieuw systeem gekocht), dan helpt het boek Leer jezelf SNEL… Windows 10 van Bob van Duuren je – zoals de titel al doet vermoeden – snel op weg. Leer het nieuwe startmenu gebruiken, installeer en verwijder apps, de computer beveiligen en updaten en nog veel meer komt aan bod. Een boek om direct achter de hand te hebben na de upgrade, of bij aanschaf van een nieuw systeem gelijk mee te pakken!

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.