Windows 10: ga voor SSD (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Intel_X25-M_Solid-State_Drive.jpg)

Windows 10: ga voor SSD

Windows 10 is altijd erg druk bezig op de schijf, vooral na het inloggen. Updates van zowel Windows zelf alsook Office (365) zorgen voor veel vertraging. Een SSD kan helpen. Windows 10 en SSD…

Het lijkt erop dat Windows 10 eigenlijk niet meer zonder SSD kan. Er gebeurt inmiddels zo veel direct na het inloggen dat bezitters van een computer met traditionele harde schijf met een gerust hart een kop koffie kunnen zetten. En opdrinken. Het is verstandig om te wachten tot de driveled niet meer oplicht alvorens echt wat te gaan doen met de computer. Als je direct na het opstarten en inloggen een programma start en begint te werken aan het een of ander, loop je het risico dat je met een onhandige herstart voor het installeren van een of andere update wordt geconfronteerd. Gemiddelde wachttijd is een minuutje of tien, dan is de meeste ellende wel achter de rug. Echter: als er een Windows update wordt voorbereid én er zit een ‘ouderwetse’ harde schijf in je computer kan deze wachttijd snel oplopen.

Trage starter

Windows is traditioneel al niet het snelst opstartende besturingssysteem, en Windows 10 is hier geen uitzondering op. Oh zeker: Het opstarten tot aan het inlogscherm gaat relatief snel. Daar heeft Microsoft goed over nagedacht: het opstarten ‘voelt’ sneller aan. Maar na het inloggen gebeurt nog een hele hoop meer dat vroeger voor het inloggen plaatsvond. Een andere truc die wordt ingezet is Snel Starten, maar die optie kun je beter uitschakelen. Het zorgt maar al te vaak voor niet goed afsluitende of opstartende systemen; met name laptops kunnen er vaak niet goed mee overweg. De bottleneck is en blijft de schijf; deze heeft Windows simpelweg heel intensief nodig de eerste tien minuten na het starten. Zeker als er – zoals gezegd – meerdere updates door elkaar heen gaan lopen is een snelle schijf noodzaak. En meerdere updates door elkaar heen is geen uitzonderingssituatie: denk aan diverse app-updates, systeem-updates, Office-updates en mogelijk nog wat andere software-updates.

Windows 10 en SSD biedt uitkomst

Het probleem van een te trage harddisk is dat er ook fouten op gaan treden. Die hebben vaak alles met timing te maken, waardoor bijvoorbeeld essentiële processen niet of vertraagd starten. Meestal herpakt Windows zich wel, maar niet altijd. Om juist dat soort ellende te voorkomen is een SSD best praktisch. Dit type opslagmedium is veel sneller dan een gewone harddisk. Dat uit zich niet alleen in een sneller opstartend systeem, maar vooral ook in een minder riskant en soepeler opstartcyclus. SSD’s hoef je voor de prijs allang niet meer te laten liggen. In het geval van een standaard pc kun je voor de systeemschijf (waarop Windows en software worden geïnstalleerd) een wat kleiner exemplaar kiezen. 256 GB volstaat ruimschoots voor de meeste gebruikers. Wil je daarnaast ook veel data opslaan, dan houd je gewoon een traditionele harddisk als gegevensschijf aan. Of je gebruikt daar een NAS voor.

Laptop

In het geval van een laptop is daar vaak maar plek voor één schijf. Ofwel: je moet aan het vervangen slaan. In principe geldt ook hier dat 256 GB voldoende moet zijn voor de gemiddelde gebruiker, zeker als je gegevens op een NAS of externe schijf bewaart. Maar bedenk ook dat 512 GB SSD’s inmiddels zeer betaalbaar zijn geworden. En voor de liefhebbers zijn er ook nog veel grotere exemplaren verkrijgbaar. Iets om over na te denken in ieder geval, die SSD. Je blaast er een alweer wat oudere computer heel nieuw leven mee in! Check wel even de leefregels betreffende dit onderdeel.

Het boek 101 tips en trucs voor Windows 10; Tweede, geactualiseerde editie door Ronald SmitOp zoek naar meer tips en trucs voor Windows 10? Lees dan het boek 101 tips en trucs voor Windows 10; Tweede, geactualiseerde editie eens. Een ideaal boekwerkje om altijd in de buurt van de computer te hebben liggen! Nog meer tips & trucs over Windows 10? Die vind je HIER op dit blog.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.