Smartphone en tablet opladen in de auto

Smartphone en tablet opladen in de auto

Het opladen (of op peil houden) van je smartphone of tablet in de auto is zeker tijdens langere ritten geen overbodige luxe. Kies de juiste lader!

Veel auto’s van meer recente datum beschikken naast de sigarettenaanstekeraansluiting (scrabbelen maar!) ook over een of meer USB-poorten. Handig, maar vaak leveren die niet voldoende stroom om een wat steviger tablet op te laden. Vaak is zo’n USB-poort beperkt tot hooguit een paar honderd Milliampère. En dat is simpelweg te weinig om een zwaardere tablet-accu bij te laden. Misschien lukt op hetzelfde niveau houden van de lading nog net, maar daar houdt het dan ook mee op. Vandaar dat die aloude aansteker-connector nog altijd van pas komt. Ook in auto’s waar nog geen USB in te vinden is. Een converter naar USB is in veel elektronicazaken wel te vinden. Punt is dat lang niet altijd de goede wordt gekozen. Waarbij ook weer geldt dat goedkoop vaak duurkoop blijkt.

Let op de laadstroom

Om een beetje smartphone of tablet fatsoenlijk te kunnen laden is minstens een laadstroom van 2 Ampère noodzakelijk, meer mag altijd. De spanning uit zo’n USB-aansluiting bedraagt overigens altijd 5 Volt (of hoort dat tenminste te zijn). Check de verpakking van de beoogde laadplug dan ook heel duidelijk op deze specificaties. Let ook erg op bij aanschaf van een USB-converter met meerdere USB-aansluitingen. Wordt daar op de verpakking de totale leverbare stroomsterkte voor alle vijf poorten gegeven of per poort? Nadeel van verdelen is natuurlijk dat hoe meer apparaten je aansluit, hoe minder stroom er per poort overblijft. Met als gevolg dat uiteindelijk geen van de aangesloten apparaten meer oplaadt.

Spaar de accu

Check ook of jouw toestel specifiek vermeldt wordt op de verpakking van de lader. In dat geval zit je meestal wel goed. Vaak wordt dan ook meteen een passende kabel meegeleverd. Een universele lader hoeft ook geen problemen op te leveren, maar let dan wel op die genoemde laadstroom die het ding kan leveren. Om meerdere toestellen te laden, kan je beter een verdeelplug voor de aansteker-aansluiting kopen. Prik dan per extra aansluiting een losse USB-lader in. Zo krijgt elk aangesloten apparaat de maximale stroomsterkte aangeboden. Vergeet tot slot nooit de adapters uit de aansteker-connector te halen als je de motor van je auto uitzet als je een tijdje in de file of voor een brug of iets dergelijks stil staat. Zeker bij kleinere auto’s en een wat oudere accu kan het dan ineens snel gaan en kan je na een half uur je motor niet meer starten. Ook helemaal naar links draaien van je contactsleutel schakelt de aanstekerplug (meestal) netjes uit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.