effen zwarte achtergrond bij een portret

Maak snel een effen zwarte achtergrond bij een portret

Een geweldige truc om een indrukwekkend portret te maken is het zelf regelen van een zwarte achtergrond. Waar je ook bent. Dat kan met een flitser op statief of met een losse opsteekfiltser. Maak snel een effen zwarte achtergrond bij een portret. (Deze tip is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘.)

effen zwarte achtergrond bij een portret

Een effen zwarte achtergrond

Ik heb hier op straat een flitsopstelling met mijn Impact QuikBox gemaakt. De instellingen voor deze buitenopname zijn compleet anders dan normaal omdat we iets anders willen: bij daglicht een gewone achtergrond volledig zwart maken. Ik gebruik mijn 70–200mm f/2.8-lens (dat is wel gebruikelijk), maar het diafragma is ingesteld op f/22. De ISO-waarde is 100 en de gebruikte sluitertijd is 1/250 seconde. De naam en het idee voor deze techniek komen van mijn Britse vriend, fotograaf en trainer Glyn Dewis. De achterliggende gedachte is dat je de camera instelt om zo weinig licht binnen te laten dat je een effen zwarte achtergrond bij het portret krijgt.

Vol vermogen

Vervolgens zet je de flitser op vol vermogen, waardoor je in de foto alleen het onderwerp te zien krijgt dat door het licht van de flitser wordt verlicht, meer licht valt er niet op. Je kunt drie dingen doen om het licht te beperken dat op de sensor valt:

  1. Verklein het diafragma. In dit geval gaat mijn lens tot f/22, al is dit bij andere lenzen f/32. Hoe hoger het getal, hoe donkerder de opname wordt.
  2. Stel de ISO op de laagste waarde in. Hoe lager deze waarde, hoe minder gevoelig de camera wordt voor licht.
  3. Verhoog de sluitertijd tot 1/250 seconde. Dit is de hoogste synchronisatiesnelheid voor de meeste externe flitsers; bij deze snelheid wordt het minste aanwezige licht doorgelaten.
Finishing touches

Soms is het niet nodig om alle drie te doen voor een compleet zwart beeld, al weet je wel dat het klopt als je een foto maakt en alleen maar zwart ziet. Dat is het moment waarop je de flitser op vol vermogen zet. Ik ben Glyn dankbaar voor deze prachtige techniek. Ik heb achteraf de gebruikelijke portretretouches uitgevoerd: kleine oneffenheden verwijderen, de ogen helderder maken en dergelijke. Natuurlijk heb ik de foto ook scherper gemaakt met het filter Onscherp masker (Unsharp Mask) van Photoshop. Ik gebruikte de instellingen: Hoeveel (Amount) 120%, Straal (Radius) 1 en Drempel (Threshold) 3.

Deze tip Maak snel een effen zwarte achtergrond bij een portret staat in mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘. Het staat boordevol met dit soort handige tips die je fotografie op elk gebied verder helpen. Je kunt het boek hier bestellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.