Livetekst in macOS Monterey

Livetekst in macOS Monterey

Livetekst in macOS Monterey maakt het mogelijk om tekst op een willekeurige foto te selecteren en kopiëren. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Monterey.

Met Livetekst (Live Text) herkent uw Mac, iPhone, of iPad tekst in foto’s of afbeeldingen en is het mogelijk om de tekst te selecteren en te gebruiken met andere apps. U kunt geselecteerde tekst kopiëren en plakken, opzoeken en vertalen zoals u gewend bent met tekstselecties. Livetekst werkt in Foto’s, Schermafbeelding, Snelle weergave en Safari. Klikt u bijvoorbeeld op een adres, dan kunt u dit hierna bekijken in Kaarten. Persoonlijke gegevens uit foto’s worden overigens lokaal op uw apparaat bewaard. U kunt de gemarkeerde tekst ook naar een document slepen. Als telefoonnummers, adressen en dergelijke informatie wordt herkend, klikt u hierop om deze direct te gebruiken.

Livetekst in macOS Monterey

Beperkingen Livetekst werkt alleen op Mac-computers waarop macOS Monterey kan worden geïnstalleerd en die zijn voorzien van een Apple silicon chip (M1 en nieuwer). De iPhone of iPad waarop u Livetekst wilt gebruiken moet een A12-chip of hoger bevatten. Livetekst is daarnaast nog alleen beschikbaar op systemen die gebruikmaken van de talen Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Duits, Portugees en Spaans.

Hoewel de tekstherkenning officieel nog maar een beperkt aantal talen ondersteunt, is het echter wel mogelijk de optie met een ‘truc’ te activeren. Woordherkenning en vertalen worden echter niet ondersteund.

Livetekst activeren op iOS en iPadOS

1. Open Instellingen op uw iPhone of iPad.

2. Tik hierna op Algemeen en vervolgens op Taal en regio.

3. Kies Voeg taal toe en voeg Engels toe als extra (tweede) taal

4. Zet de optie Livetekst aan.

Livetekst activeren op macOS

1. Open Systeemvoorkeuren.

2. Kies Taal en regio en de tab Algemeen.

3. Klik op het plusteken (+) links onderaan het venster en voeg Engels toe als extra taal.

4. Zet vervolgens de optie Selecteer tekst in afbeelding aan.

Livetekst met Camera

Op een iPhone of iPad is het mogelijk om livetekst te herkennen via de app Camera. Wanneer u een iPhone- of iPad-camera op tekst richt en de tekst wordt herkend, dan tikt u onderaan op de knop Live Tekst (de knop met drie horizontale lijnen). De (tijdelijke) foto van de tekst gebruikt u dan om deze informatie te kopiëren en te gebruiken in een andere app.

Livetekst-vertalingen

U kunt de tekstherkenning eveneens gebruiken om in real time tekst te vertalen. De software herkent de talen Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Duits, Portugees en Spaans. Wanneer deze taal wordt herkend selecteert u de tekst en opent u het contextmenu met de rechtermuisknop en kiest u Vertaal. Hoewel Nederlands nog niet is ondersteund, kunt u bijvoorbeeld wel een Italiaanse tekst vertalen naar het Engels.

Livetekst in macOS Monterey
Livetekst is nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind HIER.

Ontdek macOS Monterey

Ontdek macOS MontereyEen van de vele redenen om een Mac te gebruiken is macOS Monterey, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. macOS ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Uit de inhoud:

  • Introductie: maak kennis met macOS Monterey, het bureaublad, het dock, Finder en de menu’s.
  • Bestanden: voel u thuis in de thuismap en maak en bewaar documenten in iCloud Drive.
  • Navigeren: navigeer, zoek met Siri en organiseer met programmatabbladen, tags, Bedieningspaneel, Mission Control, Spaces, Spotlight, AirDrop, slimme mappen en het dock.
  • Voorkeuren: stel voorkeuren in voor uzelf, het systeem, hardware, internet en het netwerk. Gebruik Focus om niet gestoord te worden tijdens het werk.
  • Programma’s: leer werken met de map Apps, ontdek hulpprogramma’s, Berichtencentrum, Widgets, Continuity, Side Car, Handoff en werp een blik op extra apps, zoals iMovies, Garageband, Pages, Keynote en Numbers
  • Aan de slag: vind uw weg in Contacten, Agenda, Muziek, Foto’s, Fotolader, Photo Booth, QuickTime Player, Opdrachten en Time Machine.
  • Internet: maak verbinding met internet en werk met Mail, Safari, Berichten en iCloud.

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.