emulators voor iOS

Apple staat Emulators voor iOS en iPadOS toe!

Apple staat emulators voor iOS en iPadOS officieel toe. Wie had dat ooit gedacht? Maar het is nu echt zover!

Voor het draaien van oude games op moderne hardware is een stukje software nodig met de naam emulator. Zo’n emulator bouwt de oorspronkelijke hardware tot in de puntjes na in software. Dat moet heel nauwkeurig gebeuren, want anders loopt de oude software niet of niet goed, met tal van bijverschijnselen of crashes tot gevolg. Emulators bestaan al heel lang, maar tegenwoordig is het op de huidige generatie snelle computers mogelijk om zelfs de meest geavanceerde systemen van weleer te emuleren. En er dus die oude software opnieuw mee te beleven. Zoals je wellicht snapt zijn de meeste gebruikers van emulators vooral geïnteresseerd in games. Niet helemaal verwonderlijk, want de entertainmentwaarde van de oude homecomputer- en arcadegames was en is hoog.

Tot voor kort ‘verboten!’

Sinds heel kort staat Apple het – voor velen als verrassing – toe om emulators voor iOS en iPadOS officieel via de App Store te downloaden. Dat is nogal bijzonder, want Apple was eigenlijk vanaf dag één tegen deze software. Zij verkochten liever (opnieuw) uitgebrachte en officieel gelicenseerde games via de oorspronkelijke uitgevers. Probleem daarbij was (en is), dat de meeste grote namen niet tot nauwelijks aan de behoeften van iOS- en iPadOS-gebruikers voldeden. Heel even leek Nintendo overstag te gaan met het uitkomen van Mario Kart voor de mobiele apparaten van Apple, maar helaas bleef het daarbij. Sega heeft beduidend meer moeite gedaan en een serie klassiekers voor met name de Sega Megadrive in app-vorm voor je klaar staan.

Oorzaak opheffing dankzij EU…?

Liefhebbers van homecomputers als de Commodore 64, MSX, Amiga enzovoorts kwamen van een koude kermis thuis. Daar was niets voor te vinden. Ook oude software en games voor MS-DOS draaien was niet mogelijk, op één vrij dichtgetimmerde app na. Waarom Apple dan nu ineens wél overstag is gegaan? Hoogstwaarschijnlijk heeft dat alles te maken met de verplichting van de EU om alternatieve app stores toe te staan. Grote kans dat juist daarin emulators gretig aftrek gaan vinden. Door nu die route alvast af te snijden, is er eigenlijk weinig unieks wat die ‘alternatieven’ nog aan kunnen bieden. De kans dat er een grote hoeveelheid van die niet-Apple app stores komt, is daarmee drastisch verkleind.

emulators voor iOS
Of Nintendo het ook een leuk idee vindt…?

Mogelijk gedoe met Nintendo & co

Da’s goed voor Apple, maar – zo gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen – ook voor jou als gebruiker. En dat met name onder het motto ‘veiligheid voor alles’. Toch zien we wat emulators betreft nu al onrust bij makers van dat soort apps. Probleem is dat de mobiele apparaten van Apple als ‘high end’ en trendsettend worden gezien. En hoewel en emulator an sich volledig legale software is, kan bijvoorbeeld een Nintendo – die wat dat betreft al een vervelende reputatie heeft – individuele makers voor het gerecht slepen. Gewoon om een of meer voorbeelden te stellen. De kans dat Nintendo wint is waarschijnlijk minder dan vijftig procent. Maar vanzelfsprekend wil je als app-maker op je zolderkamertje niet de hoofdrol in een internationaal schandproces worden. En dus zien we dat sommige emulators alweer vrijwel direct na verschijnen zijn teruggetrokken.

Sommige app-makers hebben inmiddels aangegeven dat puur uit angst voor juridische stappen – terecht of onterecht – gedaan te hebben. Da’s jammer, maar voor de iPhone en iPad geldt helaas: hoge bomen vangen veel wind. Grote kans dat als er straks snel meer en meer emulators voor iOS en iPadOS verschijnen, het net zo gaat als bij Android: niet meer uit te roeien. Even afwachten tot het daadwerkelijk zover is. Maar dat het vreemde verbod op emulators eindelijk verdwenen is, kunnen we alleen maar toejuichen!

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.

  • Het enige Nederlandstalige boek dat diep ingaat op de verborgen mogelijkheden van de iPhone
  • Met de tips uit dit boek beleef je meer plezier aan je dure investering en haal je er veel meer uit dan je voor mogelijk hield
  • Samengesteld in samenwerking met de ervaren experts van iCulture


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Apple staat Emulators voor iOS en iPadOS toe!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.