Kioskmodus op de iPhone

Beperk iPhone tot één app met de kioskmodus

Zo word je een iPhone-pro

Met de kioskmodus op de iPhone geactiveerd kun je daarop maar één app draaien zonder mogelijkheid andere apps te starten. En dat kan in sommige scenario’s best van pas komen! Deze tip is afkomstig uit het boek Zo word je een iPhone-pro, met daarin nog een berg aan andere – vaak net wat minder bekende – tips en trucs. Beperk iPhone tot één app met de kioskmodus!

Wil je dat er op een iPhone maar één app gebruikt mag worden, dan kun je hiervoor de kioskmodus (één-app-modus) inschakelen. De kioskmodus kan handig zijn in bedrijven. Zo kun je tijdens een evenement een iPhone (of iPad) neerzetten waar gasten zichzelf kunnen registreren, een product bestellen of een tijdslot kunnen boeken. In hotels zou je het kunnen gebruiken om gasten zelf te laten inchecken. En op scholen kan de kioskmodus worden gebruikt om te zorgen dat scholieren maar één app kunnen gebruiken tijdens een examen. Andere apps zijn voor bepaalde tijd geblokkeerd.

Hoe activeer je de kioskmodus op de iPhone?

Dit heb je nodig om de één-app-modus te gebruiken:

  • Een Mac met daarop de Apple Configurator-app.
  • Een iPhone (of iPad) die je voor de kioskmodus wilt gebruiken, bijvoorbeeld een oud toestel dat je niet meer gebruikt.

Bij de één-app-modus (‘single app mode’) wordt automatisch de geselecteerde app op het apparaat geopend en is het gebruik van andere apps niet mogelijk. Als deze modus actief is, wordt de app direct opnieuw geopend zodra je het apparaat opnieuw opstart. Hierdoor is het bijna niet mogelijk voor anderen om ermee te ‘rommelen’. Het is iets anders dan begeleide toegang, waarbij je ook één app selecteert. Terwijl begeleide toegang meer is bedoeld voor privégebruik en eenvoudig is te starten, vergt de één-appmodus wat meer voorbereiding. Pluspunt is dat het veel meer geschikt is voor zakelijk gebruik.

Je hebt voor de één-app-modus de Apple Configurator-app nodig, die je gratis uit de Mac App Store kunt downloaden. Apple Configurator is bedoeld voor het beheren van meerdere iPhones, iPads en andere Apple-apparaten in een organisatie; niets weerhoudt je echter om het ook in een gezin of in een andere privégroep te gebruiken, want de software vereist geen developeraccount of iets dergelijks.

Kioskmodus inschakelen

De kioskmodus of één-app-modus schakel je als volgt in:

1 Sluit de iPhone aan op de Mac met behulp van een USB-kabel.

Je kunt meerdere iPhones en iPads tegelijk aansluiten als je Mac voldoende poorten heeft.

2 Klik op het iOS-apparaat waarvan je de één-app-modus wilt inschakelen.

3 Kies Taken, Geavanceerd, Start één-app-modus. Of: houd de Control-toets ingedrukt, klik op de geselecteerde apparaten en kies vervolgens Geavanceerd, Start één-app-modus.

4 Selecteer de app die als enige mag worden gebruikt. Klik op Opties om meer mogelijkheden te zien.

5 Kies de gewenste opties, klik op Pas toe, Selecteer app.

Wil je nu bijvoorbeeld permanent een iPhone als webcam gebruiken, dan kun je dat doen door de app Camo op je iPhone te kiezen. Schakel ook de toegangscode op de iPhone uit, aangezien er geen vertrouwelijke informatie op staat. In de één-app-modus wordt de Camo-app nu automatisch geopend bij het starten of ontgrendelen van het toestel.

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.

  • Het enige Nederlandstalige boek dat diep ingaat op de verborgen mogelijkheden van de iPhone
  • Met de tips uit dit boek beleef je meer plezier aan je dure investering en haal je er veel meer uit dan je voor mogelijk hield
  • Samengesteld in samenwerking met de ervaren experts van iCulture


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.