Samenwerken en bestanden delen op de iPhone met de Bestanden-app

Met de Bestanden-app op de iPhone samenwerken en bestanden delen

Zo word je een iPhone-pro

Als je regelmatig op werk of school samen met collega’s aan projecten werkt, is het kunnen delen van en samenwerken aan bestanden erg handig. Met de Bestanden-app op de iPhone kun je precies dat: samenwerken en bestanden delen met collega’s, vrienden en familie. Leer alles over de Bestanden-app in dit artikel. (Die Bestanden-app werkt trouwens hetzelfde op de iPad.) Deze tip is afkomstig uit het boek Zo word je een iPhone-pro, waarin je nog veel en veel meer handige tips en trucs vindt die de standaardhandleiding overstijgen.

Samenwerken aan projecten of het delen van bestanden met vrienden en familie is een fluitje van een cent met de Bestanden-app. Je kunt bestanden en mappen delen via iCloud, zodat anderen ze kunnen bekijken, bewerken of toevoegen aan hun eigen iCloud Drive.

Aan het werk met de Bestanden-app

Hier is hoe je dit doet:

1 Navigeer in Bestanden naar de map of het bestand dat je wilt delen.

2 Houd het icoon van de map of het bestand ingedrukt totdat er een snelmenu verschijnt en tik op Deel.

3 Selecteer Werk samen als je met iemand samen aan een document wilt werken, of selecteer Stuur kopie als je alleen een kopie van het bestand wilt versturen. Klik onder de keuzelijst op de beschrijving om de keuze verder te verfijnen; zo kun je op de iPhone met de Bestanden-app een bestand delen met enkel iemand die je uitnodigt, of met een grote groep mensen door de optie Iedereen met link te kiezen.

4 Selecteer een manier om het bestand te delen: via AirDrop, e-mail, WhatsApp of een andere methode die beschikbaar is.

delen en samenwerken met de iPhone

Als je een bestand of map hebt gedeeld, kun je de toegangsrechten later altijd nog aanpassen. Je kunt bestanden en mappen die je gedeeld hebt of die met jou zijn gedeeld overigens snel terugvinden door onder in Bestanden op Gedeeld te tikken. Bestanden die je zelf hebt gedeeld vind je onder het kopje Gedeeld door mij.

Druk op het item (bestand of map) waarvan je de toegangsrechten wilt aanpassen en kies Beheer gedeeld(e) bestand/map in het snelmenu. Je hebt nu de volgende mogelijkheden.

  • Tik op Deel met meer personen om het gedeelde item met aanvullende personen te delen.
  • Tik op de naam van een persoon en kies Verwijder toegang om de toegangsrechten voor deze persoon in te trekken, of kies een van de getoonde opties om de rechten aan te passen.
  • Tik op Opties voor delen om de algemene deelopties voor dit item aan te passen.
  • Tik op Deel niet meer om het delen van dit item te stoppen.

Integratie met andere diensten

Heb je een Dropbox-account? Of misschien wel OneDrive of Google Drive? Dan kun je de bestanden die je daar hebt opgeslagen óók vanuit Bestanden benaderen. Dat is gemakkelijker dan je denkt:

1 Installeer de app van de aanbieder via de App Store; in dit voorbeeld is dat OneDrive.

2 Open de app Bestanden.

3 Tik onderin op Blader, tik rechts bovenin op de drie puntjes en kies Wijzig.

4 Je kunt beschikbare diensten nu in- of uitschakelen. Schakel in dit voorbeeld OneDrive dus in. Tik aansluitend op Gereed.

5 Tik op OneDrive om je bestanden te zien. De eerste keer moet je nog eenmaal op Schakel in tikken om toegang te krijgen.

Via de optie Blader onderin heb je nu dus toegang tot nog meer van je in de cloud opgeslagen bestanden.

Deze tip Samenwerken en bestanden delen op de iPhone met de Bestanden-app is afkomstig uit het boek Zo word je een iPhone Pro.

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.

  • Het enige Nederlandstalige boek dat diep ingaat op de verborgen mogelijkheden van de iPhone
  • Met de tips uit dit boek beleef je meer plezier aan je dure investering en haal je er veel meer uit dan je voor mogelijk hield
  • Samengesteld in samenwerking met de ervaren experts van iCulture


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.