Aan de slag met ChatGPT, de eerste stappen

Aan de slag met ChatGPT: de eerste stappen

Ben je klaar om te duiken in de fascinerende wereld van ChatGPT? Met ChatGPT kun je in een handomdraai verbazingwekkende resultaten creëren. Dit artikel gidst je door de eerste stappen en helpt je je vaardigheden met ChatGPT te ontwikkelen. Je leert in dit artikel hoe je een account bij ChatGPT maakt, hoe je er mee aan het werk gaat, en wat de beste manieren zijn om vragen aan ChatGPT te stellen of opdrachten aan ChatGPT te geven. Aan de slag met ChatGPT: de eerste stappen…

Er is ook een betaalde versie van ChatGPT (circa 19 euro per maand; ChatGPT Plus geheten), maar die heb je niet per se nodig. Ben je enthousiast geworden dan kun je dat abonnement altijd nog nemen, of je gaat experimenteren met Microsoft Copilot (gratis). Alles wat je hier leest geldt zowel voor ChatGPT als voor Microsoft Copilot.

Een account maken bij ChatGPT

 1. Ga naar chat.openai.com .
 2. Klik op Sign Up.
 3. Kies voor aanmelden met je Google-, Microsoft- of Apple-account of maak een nieuw account met je e-mailadres.
 4. Je ontvangt op het opgegeven e-mailadres een bevestigingsmail. Verifieer je nieuwe account door in de mail op Verify email address te klikken. Bevestig je e-mailadres en vul je naam en geboortedatum in.
 5. Voltooi de puzzels om te bevestigen dat je een mens bent. Je bent nu klaar om met ChatGPT te beginnen.

ChatGPT in actie

Het scherm van ChatGPT is simpel. Onderaan bevindt zich het Message ChatGPT-vak. Hier voer je je opdrachten in, die ook wel prompts worden genoemd. Je kunt gewoon in het Nederlands typen.

 1. Typ je prompt (opdracht) in het vak onderaan het scherm. Als ChatGPT helemaal nieuw voor je is, begin je bijvoorbeeld met: ChatGPT is nieuw voor mij. Wat kan ik je vragen? Kun je wat voorbeeldprompts geven?
 1. Druk op Enter. Hieronder zie je een voorbeeld van het antwoord wat ChatGPT je kan geven:
 • Informatie en feiten: Vragen over historische gebeurtenissen, wetenschappelijke concepten, technologische ontwikkelingen, enzovoort. Bijvoorbeeld: Kun je uitleggen hoe zwaartekracht werkt?
 • Hulp bij het oplossen van problemen: Vragen over wiskunde, programmeren, filosofie, enzovoort. Bijvoorbeeld: Hoe los ik deze wiskundige vergelijking op: 2x + 5 = 15?
 • Creatieve inspiratie: Vragen over het schrijven, het bedenken van verhalen, het creëren van kunst, enzovoort. Bijvoorbeeld: Kun je me helpen een overtuigende openingszin voor een verhaal te bedenken?
 • Advies en opinies: Vragen over persoonlijke problemen, levensadvies, meningen over bepaalde onderwerpen, enzovoort. Bijvoorbeeld: Hoe kan ik beter omgaan met stress op het werk?
 • Algemene kennisvragen: Vragen over diverse onderwerpen waar je meer over wilt weten. Bijvoorbeeld: Wat zijn enkele bekende theorema’s in de wiskunde?
 1. Probeer nu in ChatGPT: Kun je uitleggen hoe zwaartekracht werkt?
 1. ChatGPT geeft je een uitgebreide uitleg van de werking van de zwaartekracht.

Je techniek perfectioneren

Het antwoord op de vraag over de zwaartekracht is mogelijk niet geschikt voor je achtjarige neefje, die je had gevraagd om een uitleg over die zwaartekracht. ChatGPT biedt twee belangrijke eigenschappen waarmee je de antwoorden beter kunt sturen. De eerste is het gebruik van een meer specifieke prompt. Een simpele aanpassing zou zijn om de bovenstaande vraag iets te wijzigen en opnieuw in te voeren:

 1. Stel gerichter vragen: Kun je aan een achtjarige uitleggen hoe zwaartekracht werkt?
 1. Doorvragen: Het antwoord ziet er opeens heel anders uit! En is het nog niet naar wens, blijf dan doorvragen: Kun je het iets uitgebreider beschrijven? Kun je dit antwoord in het Frans vertalen? Enzovoort.

De perfecte prompt maken

Naarmate je meer met ChatGPT werkt zul je merken dat een goede prompt het verschil maakt; hoe beter je prompt, des te beter het antwoord. Probeer in je prompt in ieder geval de volgende drie onderdelen op te nemen:

 • Rol: Wat moet ChatGPT doen?
 • Opdracht of vraagstelling: Wat wil je dat ChatGPT doet?
 • Beperkingen: Bepaal de grenzen van de taak.

Eventueel kun je er voorbeelden en het uitvoerformaat erbij betrekken. Hier is een voorbeeld van een duidelijke prompt:

Je bent expert op het gebied van voeding. Schrijf een artikel voor me over het belang van goede voeding. Het artikel is bedoeld als blogpost, de doelgroep is de geïnteresseerde leek en de lengte moet ongeveer 400 woorden zijn. Schrijf in de je-vorm.

Extra tips:

 • Experimenteer met verschillende prompts om te zien wat er mogelijk is.
 • Blijf oefenen om je vaardigheden met ChatGPT te verbeteren.
 • Deel je ervaringen en tips met anderen in online forums of community’s.

Je verder ontwikkelen in ChatGPT

Van Duuren Media is dé specialist op het gebied van ChatGPT en generatieve AI. Ontdek onze boeken om alles uit ChatGPT te halen en er je persoonlijke assistent van te maken. Met onderstaande boeken zet je niet alleen ‘de eerste stappen met ChatGPT’ maar haal je alles uit deze moderne AI-technieken. Meer lezen op dit blog over AI? Onze artikelen over AI vind je HIER.

Hallo, ik ben ChatGPT 2e ed.

Ontdek de wereld van ChatGPT en leer hoe je deze krachtige AI-technologie kunt gebruiken om middels opdrachten in gewoon Nederlands je dagelijkse bezigheden leuker en efficiënter te maken. In dit boek nemen we je mee door de basisprincipes van ChatGPT, van de geschiedenis en de werking tot de meest recente ontwikkelingen. De tweede editie van Hallo, ik ben ChatGPT is niet zomaar een update; het is een essentiële gids die de nieuwste innovaties, praktische toepassingen, en ethische overwegingen van AI belicht. Het boek benadrukt hoe ChatGPT kan worden gebruikt voor een breed scala aan doeleinden, van het vereenvoudigen van dagelijkse taken tot het aanpakken van complexe uitdagingen in diverse industrieën.

Geavanceerd ChatGPT

In vervolg op het boek Hallo, ik ben ChatGPT klom Bob van Duuren wederom achter zijn pc en schreef hij samen met ChatGPT Geavanceerd ChatGPT. Dit nieuwe boek is bedoeld voor de meer ervaren gebruiker die nóg meer uit deze veelzijdige technologie wil halen. Het boek gaat voorbij aan de basis en veronderstelt een algemene kennis van en handigheid met ChatGPT. De auteurs behandelen onder andere functionaliteit van de (betaalde) Plus-versie, waaronder de mogelijkheden van de live internettoegang, de krachtige Code Interpreter, de spiksplinternieuwe custom instructions en het toepassen van talloze plug-ins waarmee de mogelijkheden van ChatGPT enorm worden uitgebreid.

Kunstzinnige intelligentie

Midjourney, Stable Diffusion, DALL-E, Firefly… het zijn namen van AI-software (kunstmatige intelligentie) die opeens gemeengoed zijn. Met deze op generatieve AI gebaseerde software maak je in een handomdraai de meest fraaie afbeeldingen. En dat in een fractie van de tijd die handmatig werk zou duren, en vaak ook nog tegen een fractie van de kosten. In dit inspirerende en educatieve en boek gaan de auteurs in op deze technieken en de vele hulpmiddelen – zoals apps en websites – die met grote regelmatigheid van de klok worden toegevoegd. Hoe krijg je de uitvoer die je wilt? Hoe zorg je voor voldoende resolutie? Welke mogelijkheden heb je om de uitvoer te tweaken?

Laat Zapier voor je werken!

In de dynamische digitale wereld van vandaag is efficiëntie de sleutel tot succes. Met het toenemend aantal taken en de diversiteit aan webapplicaties die we dagelijks gebruiken, is het vinden van manieren om onze workflow te stroomlijnen essentieel geworden. Hier komt Zapier, een toonaangevend online automatiseringsplatform, om de hoek kijken. Zapier maakt het mogelijk voor gebruikers om zonder enige programmeerkennis diverse webapplicaties met elkaar te verbinden en te automatiseren, waardoor een naadloze integratie tussen meer dan 3000 apps mogelijk wordt. Van Gmail en Slack tot Dropbox, Zapier biedt een breed scala aan integratiemogelijkheden om je productiviteit te verhogen en tijd te besparen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.