speciale tekens op een windows-toetsenbord

Waar zitten die `~¿©®-speciale tekens op mijn Windows-toetsenbord?

Als je jarenlang gewend bent geweest om je teksten op een Macintosh te typen, weet je uit je hoofd hoe je de meeste speciale tekens moet maken. Option-e-e = é, en zo is Option-`-e è, waarmee je het Franse woord élève kunt maken. Zo kan ik op de Mac blindelings het ©-teken vinden, het €-teken enzovoort. Het zijn uiteindelijk allemaal trucjes die je moet weten en onthouden. Die trucjes moest ik nog steeds leren op mijn Windows-toetsenbord. Waar zitten die speciale tekens op mijn Windows-toetsenbord?


Ik had ergens in de kast nog het boekje Keybord Shortcuts liggen en hoopte dat dat me wel kon helpen. Het boekje was specifiek voor Windows en Office geschreven. Nu was het een oud boekje en schrijf ik in Google Docs en niet in Office. Achterin het boekje stond een uitgebreide lijst met ASCII-codes die je kon typen als je een bepaalde letter wilde hebben. Daar had je echter wel een numeriek toetsenbord voor nodig. Dat was niet aanwezig op mijn laptop. Bij de Mac heb je zo’n handige Keyboard-viewer die je vanuit de voorkeuren kunt oproepen. Ik las dat er ook zoiets was in Word – Kies voor InvoegenSymbolen – maar bij Google Docs in Chrome zocht ik er vergeefs naar.

Alt-Gr

Googlen maar! Op zoek naar Speciale tekens in Windows 10. Veel nuttige resultaten, maar echt schoot ik er niet mee op. Ik wilde het woord élève maken. Dan had ik twee tekens te pakken. Ik herinnerde me, uit mijn zoektocht naar het Euro-teken de Alt-Gr methode. De Alt-Gr-toets is de toets rechts van de spatiebalk. Ik vond bij Wikipedia een informatief verhaal over de AltGrs-toets. Hier vind je die.

Over mijn US-International-toetsenbord staat precies beschreven hoe je bepaalde tekens kunt maken met behulp van de Alt-Gr-toets. Alt-Gr-c: ©, Alt-Gr-? = ¿, enzovoort. Hoe ik de accent grave – è – moest maken, kon ik hierbij niet vinden.

De googelde ik op accent grave windows 10. Daar vond ik de site How to easily type French accent on your computerHet was eenvoudig. Typ het accent dat je wilt hebben, in dit geval de ` en vervolgens de letter waarop het accent moet verschijnen. Je hebt er geen Alt-Gr of andere extra toets voor nodig.

Voor mij was dit voldoende. Ik experimenteerde wat met Alt-Gr- en zonder Alt-Gr-toetsen en kon zo de meeste tekens die ik nodig heb wel vinden.

Voor degenen die met hun numerieke toetsenbord de speciale tekens willen maken: ook daar vond ik een site voor. Kijk HIER om alle verschillende speciale tekens te leren die je met Alt-en je numerieke toetsenblokje kunt typen. Ik houd het op met en zonder Alt-Gr.

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Wil je alles weten over de toetscombinaties die je op je computer kunt gebruiken? Bij Uitgeverij van Duuren Media zijn drie boekjes verschenen waarin je ale informaties over de verschillende toetscombinaties kunt vinden: toetscombinaties voor Windows, voor Office en voor macOS.

Meer tips over Windows vind je hier:

6 gedachten over “Waar zitten die `~¿©®-speciale tekens op mijn Windows-toetsenbord?”

 1. Beste,
  Betreffende: Waar zitten de Windows-tekens?
  Ik heb al een paar maal geprobeerd om op de site te komen om die speciale tekens te downloaden, steeds wordt er een pagina getoond, “je kan niet op de server”.
  Kunt u mij helpen?
  Met vriendelijke groet,

  J v W

 2. Nou, nee hoor.
  Ik weet niet wat voor besturingssysteem je hebt, maar met die wintoets valt geen eer te behalen. Niet met win7 en niet met win10.
  Misschien vindt Google iets voor je.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.