De meest gelezen blogposts van 2022 op Computer Creatief

Alsof er niets veranderd is staan de blogposts die vorig jaar het meest gelezen werden weer bovenaan. Het zijn de twee blogposts over het vinden van de speciale tekens op je toetsenbord. Hoe typ je een accent, waar vind je het copyrightteken? Het zijn Hoe typ je speciale tekens op het Chrome-toetsenbord en Waar zitten die `~¿©®-speciale tekens op mijn Windows-toetsenbord? Dat blijkt het grootste probleem voor gebruikers van computers te zijn: het vinden van speciale tekens. Natuurlijk zijn er meer vragen waarop een antwoord gezocht wordt (en gevonden!) die in de toplijst van het Computer Creatiefblog terug te vinden zijn. De top 5 van de meest gelezen blogposts van 2022 op Computer Creatief is… (Vuurwerkschilderij hierboven van Liam.)

1. Excel

De meeste vragen en antwoorden gaan over het werken met Excel, Word, Windows 11 en vragen over fotografie. Antwoorden op vragen over Excel hebben we dankzij Wim de Groot plenty! De meest gelezen blogpost van dit jaar is Maak een speelschema met Excel. Zoals gezegd: we hebben heel veel tips en trucs voor en over Excel. Kijk maar op deze link wat er allemaal over Excel te vinden is.

2. Scott Kelby

Nummer twee staat een post van Scott Kelby: Foto’s zonder toeristen erop. Blijkbaar een wens van veel toeristen, een foto waarop niemand anders te zien is. Alleen jij was bij de Eifeltoren, bij de toren van Pisa, écht helemaal niemand anders. Kelby geeft vier verschillende manieren om een toeristenloze foto te maken. Hij begint met: Ik stond gewoon heel vroeg op en nam vlak voor zonsopgang een taxi, terwijl het nog donker was. Het mooie van toeristen is: ze houden er niet van om vroeg op te staan terwijl ze op vakantie zijn en als ze vroeg opstaan, zitten ze bij zonsopgang (en het halfuur daarna) nog aan het ontbijt.

3. Luminar of Lightroom?

Een ander fotografisch onderwerp staat op drie. Het gaat om de software waarmee je je foto’s bewerkt. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Lightroom, Photoshop, Affinity Photo of Luminar. We schreven een blogpost met de titel Wat is de beste koop: Luminar Neo of het fotografielidmaatschap van Adobe? Luminar Neo is een populaire nieuwe app voor het bewerken van je foto’s met Artificial Intelligence. Je kocht Luminar als losse applicatie en hoefde geen abonnement te nemen zoals bij Lightroom Classic. Dat veranderde dit jaar. Luminar biedt ook allerlei lidmaatschappen/abonnementen aan. Wat is nu slim om aan te schaffen? Lees deze blogpost nog maar eens met een antwoorden op deze vraag.

4. Windows 11

We schreven dit jaar ook veel over Windows 11, de laatste versie van Microsofts besturingssysteem. De post met tips en trucs voor Windows 11 werd ook veel gelezen. Naast die blogpost werden op de tips van Peter Kassenaar uit zijn Handboek Windows 11 veel gelezen. Alle blogposts van Peter Kassenaar over Windows 11 lees je HIER.

5. Android

Een verrassend veel gelezen blogpost gaat over App Tracking op je Androidtelefoon. Op die telefoon zitten allemaal verborgen trackers die je surfgedrag volgen en dat doorgeven aan de grote informatieverzamelaars. Die kunnen je vervolgens voorzien van ‘op maat’ gesneden advertenties. Er blijken steeds meer mensen te zijn die dat niet willen. Die genoeg hebben van deze informatieslurpers. App-tracking uitzetten op je Androidtelefoon.

Dit zijn de meest gelezen blogposts van 2022 op Computer Creatief. De informatie op dit Computer Creatiefblog die we de lezers bieden, komt van de auteurs van de boeken van Van Duuren media. Computer Creatief biedt al zevenenhalf jaar de kennis en kunde van die auteurs. Peter Kassenaar, Wim de Groot, André van Woerkom, noem ze allemaal maar op. En natuurlijk van Ronald Smit en mij die het blog bestieren. Daar gaan we volgend jaar weer mee door. Meer over fotografie, Windows, Excel, Word, Photoshop en wat er verder nog allemaal op ons pad komt. Ik wens jullie, lezers, een goed uiteinde en een fantastisch 2023 en zie jullie terug op Computer Creatief!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.