Wat is de beste koop: Luminar Neo of het fotografielidmaatschap van Adobe?

Wat is de beste koop: Luminar Neo of het fotografielidmaatschap van Adobe?

Skylum schrijft in een persbericht: Luminar Neo is onze toekomst – een product waar we aan vasthouden en verder aan ontwikkelen. Neo is hier om er te blijven. We zullen ons concentreren op de ontwikkeling van Luminar Neo en, als ons belangrijkste product, zal het zal onze hoogste prioriteit houden. Luminar Neo is nu dus de basis bij Skylum en daar wordt verder op voortgeborduurd. Bijvoorbeeld in de vorm van Extensies. Klinkt goed, maar wat gaat het de Luminar-gebruiker kosten? Die Extensies zijn niet gratis. Wat biedt Luminar Neo inclusief Extensies meer dan de mogelijkheden van het fotografielidmaatschap van Adobe? Wat is de beste koop: Luminar Neo of het fotografielidmaatschap van Adobe?

Luminar Neo: een platform met Extensies

Wat is de beste koop: Luminar Neo of het fotografielidmaatschap van Adobe?

Bij Skylum zien ze Luminar Neo als een platform dat ze ook verder willen verbeteren in de vorm van platformupdates:  prestatie- en stabiliteitsverbeteringen, verfijningen van maskers, wijzigingen in de bibliotheek en meer. Daarnaast ziet Skylum specifieke taken zoals ruisonderdrukking of resolutieverhoging, die opgelost moeten worden met Extensies. Je kunt Extensies zien als plug-ins die je bij bijvoorbeeld Photoshop kunt toevoegen. Wil je bijvoorbeeld in Luminar Neo met HDR aan het werk, dan heb je daar een Extensie voor nodig: HDR Merge, technologie voor het samenvoegen van maximaal 10 foto’s met belichtingsbracketing tot één HDR-foto.

Er komen nog allerlei andere Extensies voor specifieke taken: 

 • Noiseless AI, voor het wegwerken van storende ruis in een foto,
 • Upscale AI, gereedschap om de resolutie van een foto te verhogen.
 • AI Background removal, om de achtergrond bij een onderwerp te verwijderen.
 • Dit jaar komen er nog drie andere Extensies bij, waarvan Skylum nog niet verteld heeft wat ze worden. 

Betalen voor van alles en nog wat

Die Extensies zijn niet gratis. Je kunt ze ook niet los kopen. Skylum heeft twee manieren bedacht waarmee je die uitbreiding op Luminar Neo kunt aanschaffen: met een jaarlijks bedrag, een soort abonnement, of als één pakket van 7 extensies, het 2022 Extensie-pakket. Een jaarlijks Pro-abonnement kost het eerste jaar € 59,-, het jaar daarop € 89,-. Het hele 2022-pakket kost € 149,-. Als ik zoek naar wat Luminar Neo met een levenslange licentie kost, moet ik goed zoeken op de site van Skylum. Ik vind uiteindelijk Luminar Neo voor € 99,-. Het is een beetje een verwarrend geheel. Ik zie eigenlijk drie deals voor de bewerkings-app waar u van droomde (tekst ban Skylum): een abonnement per maand – Pro Maandelijks – voor 14,95 per maand, Pro Jaarlijks voor € 89,- per jaar en die levenslange licentie voor Luminar Neo van € 99,-. 

Nog een eXtra lidmaatschap

Elk jaar geld uitgeven, maar toch: langdurig geld besparen…

Daarnaast is er nog een Marktplaats, iets wat Skylum zelf een lidmaatschap noemt: Luminar X Lidmaatschap, waarmee je jaarlijks voorinstellingen, luchten en overlays kunt krijgen en nog veel meer. Hier kun je kiezen uit twee mogelijkheden: Basis en Pro. Bij Pro heb je als extra een Educatieve videotheek, extra verrassingsaanbiedingen en ‘langdurig geld besparen’. Als je een ‘complete’ Luminar Neo gebruiker wilt worden, met alle extra’s, Extensies, de 120 unieke luchten en het ‘langdurig geld besparen’ dan kost dat Luminar Neo Pro Jaarlijks plus een Pro X Membership € 89,- plus € 59,- = €148,-. En dat dan elk jaar. Dan heb je ook wat, zul je zeggen.

Adobe of Skylum?

Het lijkt erop dat ook Skylum zich niet kan onttrekken aan een of zelf meer abonnementsvormen. Net als bij Adobe. Voor de aardigheid zet ik het fotografielidmaatschap als het gaat om mogelijkheden en prijs even naar die van Skylum. Qua prijs ontlopen ze elkaar niet veel. Het fotografielidmaatschap bij Adobe kost € 144,33 per jaar. Daarvoor krijg je Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop op computer en iPad en 20GB  cloudopslag. Met Lightroom kun je HDR-foto’s samenstellen, in Photoshop kun je makkelijk achtergronden verwijderen, je resolutie van je foto’s verhogen en nog veel meer. Met de AI-gestuurde neuralfilters kun je portretten prachtig bewerken, zwart-witfoto’s inkleuren en nog veel meer.

Ok, je krijgt geen levenslange licentie voor het gebruik van de software, maar zeg nu zelf: het voordeel van het kopen van software is bij Skylum ook bijna verdwenen. Luminar Neo is – voor mij althans – alleen interessant als het andere spectaculaire mogelijkheden biedt dan de mogelijkheden die ik in Lightroom en Photoshop vind. Ik gebruik Luminar Neo als plug-in in Lightroom en blijf in het universum van het fotografielidmaatschap. Als het gaat om prijs en en mogelijkheden ontlopen ze elkaar niet. Wat de beste koop is: Luminar Neo of het fotografielidmaatschap van Adobe: ik ben er niet uit. En jij? Wat vind jij van de (prijs)ontwikkelingen bij Skylum? Ik hoor het graag in de reacties onder deze blogpost. 

Luminar Neo is verder een prima applicatie. Dat hoor je mij niet zeggen. Ben je gebruiker van Luminar NEO en wil je Luminar Neo tot in de puntjes beheersen, koop dan het boek Zo werkt Luminar Neo en AI van auteur Henny Temmink. Ik besprak het boek eerder HIER op dit blog.

Meer lezen over Luminar Neo?

11 gedachten over “Wat is de beste koop: Luminar Neo of het fotografielidmaatschap van Adobe?”

 1. Ik heb het fantastische en betaalbare fotobewerkingsprogramma ON1. Het is een progr. dat de vele mogelijkheden van Lightroom en Photoshop combineert. Binnenkort worden heel veel AI -functies aangevuld aan de reeds aanwezige in de versie ON1 2022.5.
  Jammer dat dit programma (nog) geen aandacht krijgt. Het is voor heel veel fotografen een krachtig en goedkoop programma!

  met groet,
  Rashmideva

 2. Jammer dat je voor extensies apart moet betalen. Maakt het er niet overzichtelijker op. Ook de verschillende abonnementen/lidmaatschappen maken het onnodig ingewikkeld. Helaas is het een veel voorkomend verschijnsel. Het lijkt me niet moeilijk om een website te bouwen, waar alles overzichtelijk wordt weergegeven en makkelijk te vinden is.
  Kijk je bij Adobe naar de abonnementen voor voor fotografen, dat zijn er 3, daar staan de abonnementen in een duidelijk overzicht. Met Lightroom en Photoshop kan ik alles doen wat ik wil.

 3. Toen ik Luminar Neo verleden jaar aankocht werden er in de aankondiging diverse modules getoond die er later bij zouden komen.
  Maar wat nu blijkt dat je voor deze extenties extra moet gaan betalen behalve de HDR extentie deze was gratis omdat ik Luminar Neo in de vooraankondiging had aangekocht.
  Voor de andere moet ik gaan betalen wat ik niet ga doen en ik zal de makers van Luminar er ook aan herinneren wat zij in het begin beloofden en er nog steeds niet bij zit zoals Portret achtergrond verwijderen.
  Voor de ruisonderdrukker, verscherpen en vergroten gebruik ik Topaz.
  Bij Adobe weet je wel waar je aan toe bent een fijn programma alhoewel Lightroom er voor mij niet bij hoeft te zitten.

 4. Ik heb Luminar Neo en Luminar AI en ik werk heel veel met Affinity Photo met de plugins van Topaz Laps.ook een heel prettig programma, tevens gebruik ik ON 1 Photo Raw en Aurora HDR, alle programma’s ben ik heel tevreden, geen problemen mee. Ik mis Photoshop helemaal niet.
  Ik kan alles doen met wat ik heb, zeer tevreden.
  De hulp van Skylum is uitmuntend, een paar keer contact gehad via de mail kreeg zee goede hulp en advies.

 5. Begonnen met Luminar 3, wat veel bugs bevatte. Daarna upgrade naar Luminar 4, wat gelukkig veel stabieler is. Voor Luminar Neo ben ik afgehaakt. Prijsstelling is zeer onduidelijk. Maandelijks, jaarlijks of eenmalig? Er is geen touw aan vast te knopen. Een bedrijf dat het (bewust?) zo ingewikkeld maakt, nee, mij niet meer gezien.

 6. We gaan richting black friday en Skylum heeft nu een ‘aanbieding’. Een jaarabonnement voor 89 euro en dat zou normaal volgens heb 300 euro zijn. Het lijkt erop dat ze prijs flink omhoog hebben gegooid om de gewone prijs als een prijs met korting aan te kunnen bieden. Ik kan me herinneren dat de prijs niet veel verschilde met Lightroom, met het verschil dat ik bij Skylum geen terugkerende kosten zou hebben. Maar 300 euro is beduidend meer dan wat je bij Adobe betaalt. Het is ook heel onduidelijk wat er bij de prijs in zit. Ik snap echt niet wat ik nou eigenlijk krijg als ik een levenslange licensie koop. Ik krijg er een beetje een raar gevoel bij.

 7. Hoi Brenda,
  ik ben gestopt met Adobe abonnementen, en gebruik al een paar jaar het goedkope -maar zeer krachtige- ON1 (nu versie 2023 stand-alone). Vandaar dat ik geen interesses meer heb voor grandioze aanbiedingen van Skylum, Afinity e.a Overigens: Skylum maakt zichzelf ongeloofwaardig met het prijsverschil tussen 89 en 300 €

 8. als ik het allemaal goed gelezen heb en begrijp, is de combinatie photoshop/lightroom uiteindelijk niet zo duur. waarschijnlijk is ON1 nog beter geprijsd met al z’n toevoegingen. ben overigens geen voorstander van al die abonnementsvormen als amateur fotobewerker. de professionals kiezen natuurlijk voor PS, don

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.