Werken met de Lightroom CC-apps op Android en iOS

Als je vanuit Lightroom Classic Verzamelingen met foto’s hebt gedeeld met Lightroom CC, dan kun je die op je computer het beste blijven bewerken met Lightroom Classic en niet met Lightroom CC. In Lightroom Classic heb je tenslotte de highres-foto’s tot je beschikking. Voor het bewerken op je smartphone of tablet zijn Lightroom CC-apps beschikbaar, zowel voor iOS en Android.

Net wat anders…

De apps voor Lightroom CC zijn beschikbaar op macOS en Windows, iOS en Android. Over de versies op macOS en Windows kan ik kort zijn: gebruik die maar niet. Daar heb je op je computer tenslotte Lightroom Classic voor! Voor je tablet of smartphone ga je aan het werk met de Lightroom CC-apps uit de app-stores. De mogelijkheden van de versies van iOS en Android zijn vergelijkbaar, het ziet er alleen soms net wat anders uit. Je kunt er je foto’s mee bewerken zoals je dat zou doen in de module Ontwikkelen in Lightroom Classic. Daarnaast kun je je foto’s voorzien van waarderingen in de vorm van Sterren en Vlaggen. De bewerkingen en waarderingen worden gesynchroniseerd met de Adobe-cloud en je ziet ze bijna meteen terug in Lightroom Classic. (Je moet natuurlijk wel een goede, snelle en betrouwbare internetverbinding hebben.)

Profielen

De manier van werken in de Lightroom CC-app ziet er wat anders uit dan in Lightroom Classic, maar je hebt de beschikking over bijna alle mogelijkheden uit de module Ontwikkelen in Lightroom Classic. Je hebt bijvoorbeeld dezelfde profielen als in Lightroom Classic. Profielen die je zelf hebt gemaakt zullen je echter moeten uploaden naar de Lightroom CC-cloud zoals HIER is beschreven.

Licht, Kleur en Effecten

Zoals gezegd: bijna alle gereedschappen zijn aanwezig, ze staan alleen wat anders gerangschikt en hebben soms een andere naam. Bij LICHT vind je een aantal schuifregelaars uit het deelvenster Standaard in Lightroom Classic: Belichting, Contrast, Hooglichten, Schaduwen, Witte tinten en Zwarte tinten. De onderdelen over de witbalans – Temperatuur en Kleurtint – vind je in Lightroom CC bij KLEUR. In datzelfde onderdeel vind je ook Levendigheid en Verzadiging. Dan mis je nog Helderheid en Nevel verwijderen, die zie je in Lightroom terug bij EFFECTEN. Daar staan ook de mogelijkheden voor Vignet.

Even zoeken!

Kortom: je moet soms even zoeken naar de schuifregelaar die je nodig hebt. Even wennen! Lightroom CC heeft een aantal extra mogelijkheden die je in Lightroom Classic niet vindt: Technology Previews. Je kunt er bijvoorbeeld Beste Foto’s mee aanzetten. Met behulp van AI – dat ergens op de servers van Adobe aan het werk is – worden Beste foto’s uit een Album (zo heet een verzameling in Lightroom CC) gekozen. Of dat de beste keuzes zijn? Probeer het uit. Ook hebben de laatste versies van de Lightroom CC-apps gezichtsherkenning in zich.

De Technology Previews in Lightroom CC.

Met het delen van Verzamelingen in Lightroom Classic naar Lightroom CC kun je dus uitgebreid gebruik maken van de mogelijkheden die Lightroom CC op iOS en Android biedt. Probeer het uit op je Android-tablet/telefoon of op je iPhone of iPad. Ik vind het een mooie aanvulling op Lightroom Classic en een genot om mee te werken.

Snel op weg met Lightroom Classic? Lees dan het boek Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Werken met de Lightroom CC-apps op Android en iOS”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.