weergave in Windows 11 Verkenner

Weergave in Windows 11 Verkenner aanpassen

Door de weergave in Windows 11 Verkenner aan te passen, stelt u het geheel zodanig in dat het voor u prettig oogt en werkt. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn Handboek Windows 11.

De inhoud van het centrale deel van het Verkenner-venster in Windows 11 kan op verschillende manieren worden weergegeven. Er is eigenlijk geen standaardwijze waarop de bestanden in dit paneel worden getoond. Alles hangt af van de keuze die u, de gebruiker maakt. U kunt kiezen voor het weergeven van extra grote miniatuurweergaven (zodat een voorbeeld van het bestand zichtbaar is) of juist voor veel details, zoals de bestandsnaam, datum en tijd, omvang enzovoort. En alles wat daartussenin ligt.

U stelt dit in met de knop Weergeven. Oefen dit bijvoorbeeld op de volgende wijze:

1 Open Verkenner.

2 Kies in het linkerpaneel de categorie Deze pc.

3 Klik op de knop Weergeven.

4 Kies Details.

• De items van de computer, zoals alle aangesloten schijfstations worden nu in een lijst weergegeven.

5 Test ook de opties Tegels, Grote pictogrammen, Kleine pictogrammen en zo verder. De inhoud van het venster wordt telkens dynamisch aangepast.

weergave in Windows 11 Verkenner
De inhoud van de computer wordt hier als gedetailleerde lijst weergegeven.
weergave in Windows 11 Verkenner
Diezelfde inhoud kan ook met grote pictogrammen worden getoond. Het is puur een andere manier om naar dezelfde informatie te kijken.

weergave in Windows 11 Verkenner

Klikken weer nodig

In de voorganger, Windows 10, was het niet nodig een keuze te maken voordat de inhoud van het venster wordt aangepast. Als u met de muis over een optie zweeft, ziet u hoe het venster eruit zou zien als u de desbetreffende keuze zou maken. In Windows 11 moet u (helaas) echter weer daadwerkelijk klikken om de keuze vast te leggen. Pas dan ziet u hoe de weergave wordt getoond.


Traploos instellen

weergave in Windows 11 Verkenner

U kunt zelf kiezen hoe groot de voorbeelden en pictogrammen in het venster worden getoond. U bent niet beperkt tot de standaardkeuzes Grote pictogrammen, Normale pictogrammen en meer.

Druk de Ctrl-toets in (en houd deze ingedrukt) en draai aan het muiswieltje om de weergave van de onderdelen in het venster aan te passen. Zo kunt u traploos schakelen tussen de detailweergave en zeer grote pictogrammen. Dit laatste is met name handig als u een map met foto’s goed wilt kunnen bekijken.

In de weergave met pictogrammen is meestal snel en duidelijk te zien om welk bestand het gaat. Er passen echter niet veel bestanden in het venster. Er wordt een verkleinde versie van het bestand weergegeven. Hoe groter de pictogrammen, hoe minder bestanden van de map u tegelijk kunt zien.

De weergave Tegels is een tussenvorm: de pictogrammen zijn redelijk groot en naast het pictogram wordt indien mogelijk een korte beschrijving van de inhoud van het bestand getoond, de omvang, de datum en meer van dat soort handige informatie.

In de weergave Details daarentegen zijn de eigenschappen van alle bestanden tot in detail te bekijken. Ook eventuele labels en andere eigenschappen die via Bewerken zijn aangebracht, worden dan zichtbaar.

Kies zelf een optie die bij u past en wissel van weergave als u dat nodig vindt.


weergave in Windows 11 Verkenner

Voorbeeld- en Detailvenster weergeven

Onder de knop Weergeven zijn ook de opties Voorbeeldvenster en Detailvenster opgenomen. Deze stonden vroeger in het tabblad Beeld van het lint. Gebruik deze om een extra paneel te openen aan de rechterkant van Verkenner. In Voorbeeldvenster wordt een groot voorbeeld van het geselecteerde bestand getoond. Als u kiest voor Detailvenster, worden details getoond als de auteur, bewerkingsdatum, resolutie (bij foto’s), artiest en album (bij muziek) enzovoort. Klik er nogmaals op om de weergave uit te schakelen. Er kan maar één venster van deze twee actief zijn, dus niet beide tegelijk.


Onthoud de algemene les: Verkenner is het programma voor beheer van mappen en bestanden op de computer. Ook aangesloten USB-sticks en mobiele telefoons zijn via Verkenner bereikbaar. Leer er dus goed mee werken.

weergave in Windows 11 Verkenner
In het voorbeeldvenster wordt eventueel een grote versie van het bestand getoond.
weergave in Windows 11 Verkenner
Ook extra vaste schijven, aangesloten tablets en smartphones, USB-sticks en andere randapparaten worden zichtbaar in Verkenner.

Ook extra vaste schijven, aangesloten tablets en smartphones, USB-sticks en andere randapparaten worden zichtbaar in Verkenner.

Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen aan zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11

Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou zijn, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Meer tips en trucs voor Windows 11 vind je hier:

3 gedachten over “Weergave in Windows 11 Verkenner aanpassen”

 1. Hoe kan ik instellen dat de gekozen weergave wordt vastgehouden en ook op onderliggende mappen wordt toegepast? In Windows 10 was dat mogelijk. In 11 zie ik deze optie niet.

  1. Hallo Peter,
   Bedankt voor deze info!
   Dit lijkt inderdaad de manier om zo dicht mogelijk bij mijn gewenste weergave te komen.
   Met vriendelijke groet,
   Erik

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.