Werken met Windows 11 Copilot: Je Persoonlijke Assistent met ChatGPT

Windows 11 Copilot: De AI-Assistent met ChatGPT

Handboek Windows 11, 2e editie

Windows 11 Copilot is een recent toegevoegde feature aan het Micrsoft OS, op de achtergrond gebruikmakend van ChatGPT. Kortom: laat Copilot met u mee of voor u denken. Onderstaand artikel is een destillaat uit mijn nieuwe boek Handboek Windows 11, 2e editie. Werken met Windows 11 Copilot: De AI-Assistent met ChatGPT

Windows 11 Copilot is een dienst die stevig is gepromoot door Microsoft. Hij lijkt erg op Bing Chat. In een apart venster kunt u Copilot stukken laten schrijven, recepten opzoeken, programmacode laten analyseren en nog veel meer.

ChatGPT

Op de achtergrond wordt ChatGPT ingezet om de response te genereren. Dit is een dienst waarin Microsoft miljarden heeft geïnvesteerd. Windows Copilot is een van de eerste resultaten van deze investering.

Werken met Windows 11 Copilot: Je Persoonlijke Assistent met ChatGPT
Windows Copilot is uw AI-assistent in Windows.

💡 Sneltoets Copilot
De sneltoets om Windows Copilot te starten is de Windows-toets+C. Deze werkt op het moment van schrijven van dit boek nog niet in alle versies van Windows, maar Microsoft belooft deze mogelijkheid via updates naar alle Windows-exemplaren te brengen (ook Windows 10). Lukt het niet? Probeer dan het volgende: druk op de Windows-toets+R en voer in het venster dat verschijnt de volgende opdracht in, gevolgd door een druk op de Enter-toets:
microsoft-edge://?ux=copilot&tcp=1&source=taskbar
Hiemee wordt – op ons systeem in ieder geval – Copilot geopend.

Op het moment van schrijven van dit boek stond Windows Copilot nog in de kinderschoenen, maar de toekomst is veelbelovend. Op het moment dat u dit leest zijn de ontwikkelingen ongetwijfeld al weer verder gevorderd.

✒️Wat is Windows Copilot?
Windows Copilot is een virtuele AI-assistent in Windows. Het is de bedoeling dat u in de toekomst vragen kunt stellen aan Windows Copilot en dat deze in een chatvenster worden beantwoord, of zelfs worden uitgevoerd. Het is Windows-zonder-handen. Op onderdelen werkt dat al heel goed (zie verderop in deze paragraaf), maar bij taken waarvoor meer stappen zijn vereist zit de assistent nog met de handen in het digitale haar. Een vraag als “Stel een mailtje op voor Peter Kassenaar”, waarbij eerst het mailprogramma moet worden geopend, dan een nieuw mailtje moet worden gemaakt, en vervolgens de juiste naam in het adresboek wordt opgezocht, kan (nog?) niet worden gedaan door Windows Copilot. In de Nederlandse versie van Windows ontbreekt tevens het Copilot-pictogram vooralsnog. De assistent kan alleen via een ingewikkelde opdracht worden gestart. Maar ook dit is hopelijk alweer bijgewerkt op het moment dat u dit leest.

Windows 11 Copilot
Windows Copilot is nog een preview. Via Instellingen voor de taakbalk kunt u het Copilot-pictogram tonen of verbergen. Op het moment van schrijven van dit boek was dit alleen nog het geval bij Amerikaanse versies van Windows.

Prompt

Copilot wordt bestuurd via zogenoemde prompts. Een prompt is niks meer dan een zin waarmee een vraag wordt gesteld of een opdracht wordt gegeven. Idealiter wordt in de prompt genoeg context gegeven waarmee Copilot begrijpt wat u bedoelt en waarmee het aan de slag kan, maar als een heel korte zin of opdracht wordt gegeven, probeert de AI er het beste van te maken.

Nieuwe achtergrond

Om Copilot te testen hebben we – expres – een wat vage prompt opgegeven:

Kun je voor mij de Windows-afbeelding aanpassen.

Copilot had correct in de gaten dat we probeerden de achtergrondafbeelding te wijzigen en opende alvast het juiste venster. Daarna werd beschreven dat u hier een nieuwe afbeelding kunt kiezen of een ander thema kunt selecteren.

Windows 11 Copilot
Het startscherm van Windows Copilot. Hier kunt u uw vragen stellen of opdrachten geven. AI probeert er vervolgens het beste van te maken (maar de resultaten zijn nog niet vlekkeloos). Copilot onthoudt ook eerdere chatgesprekken en kan gebruikmaken van uw Bing-zoekgeschiedenis. Via Instellingen in het Copilot-deelvenster is dit in te stellen.

Dit is precies wat we bedoelden. In het algemeen is het echter een goed idee om wat meer achtergrondinformatie te geven in de prompt.

Werken met Windows 11 Copilot: Je Persoonlijke Assistent met ChatGPT
Copilot heeft de vraag begrepen en alvast het juiste venster voor ons geopend.

Meer lezen

Windows Copilot kán dus goede resultaten opleveren, maar het antwoord kan evengoed totale onzin zijn. Dat is op dit moment inherent aan AI-systemen. Wilt u meer weten over AI in zijn algemeenheid en ChatGPT in het bijzonder (de eerste algemeen beschikbare en gebruikersvriendelijke AI), lees dan bijvoorbeeld:

Windows 11 Copilot

Zo kun je aan het werk met Windows 11 Copilot: De AI-Assistent met ChatGPT. In de komende jaren (2024 en verder) verwachten we dus veel van Windows Copilot, maar op dit moment zijn de mogelijkheden nog beperkt. Het komt het nog zeer van pas als u zélf uw weg weet te vinden in Windows 11. Lees dus vooral mijn boek Het Handboek Windows 11, daarmee leert u alle features van Windows 11 kennen!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11, 2e editie

Als je op zoek bent naar een uitgebreide en toegankelijke gids voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dan is de tweede editie van het Handboek Windows 11 een must-read. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van Windows 11, van basisinstellingen tot geavanceerde functies. Of je nu een beginner bent of je kennis wilt uitbreiden, het Handboek Windows 11 biedt heldere, stapsgewijze instructies die je helpen om het beste uit het besturingssysteem te halen.

Het Handboek Windows 11 is een essentiële gids voor iedereen die wil leren hoe je het meeste uit Windows 11 kunt halen. Of je nu nieuw bent met het besturingssysteem of al ervaring hebt, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips die je helpen om een efficiëntere en plezierigere computerervaring te creëren. Met zijn heldere uitleg en praktijkgerichte benadering is het Handboek Windows 11 de perfecte gids voor zowel beginners als gevorderden in de wereld van Windows 11.

 • Windows 11 als reclamebord
  Windows 11 als reclamebord?

  Microsoft is op steeds meer plekken advertenties aan het injecteren in Windows 11. De meeste gebruikers zijn er niet blij mee, maar het zal toch de toekomst worden: Windows 11 als reclamebord.

 • De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten
  De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

  In dit artikel De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten!, afkomstig uit mijn recente Handboek Windows 11, bekijken we de mogelijkheden die de zijbalk in Edge je te bieden heeft om je productiviteit te vergroten.

 • Chrome OS Flex
  Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

  Oktober komt langzaam aan dichterbij. En als het aan Google ligt, wordt dat dé maand waarop velen overstappen op Chrome OS Flex. Als vervanger voor het dan ter ziele gegane Windows 10.

 • werken met vensters in Windows 11
  Werken met vensters in Windows 11

  Ten opzichte van voorgaande versies is het werken met vensters in Windows 11 weer net iets uitgebreider geworden.

 • Een schermafdruk maken in Edge.
  Een schermafdruk maken in Edge

  Het maken van een schermafdruk in Edge komt regelmatig van pas. Bijvoorbeeld om even iets te kunnen onthouden. Hoe je dat doet, lees je hier.

 • sneltoetsen in Windows 11
  Sneltoetsen in Windows 11

  Onder Windows zijn tal van slimme toetscombinaties beschikbaar. Met de sneltoetsen in Windows 11 regelt u muisloos van alles en nog wat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.