werken met vensters in Windows 11

Werken met vensters in Windows 11

Handboek Windows 11, 2e editie

Ten opzichte van voorgaande versies is het werken met vensters in Windows 11 weer net iets uitgebreider geworden. Hieronder meer uitleg, een extract afkomstig uit mijn Handboek Windows 11, 2e editie. En daarin ga ik uiteraard veel dieper in op alle features van dit besturingsysteem, inclusief de laatste ontwikkelingen op het vlak van geïntegreerde AI.

Het werken met vensters is voor de meeste gebruikers al bekend. In Windows 11 is de basisbediening niet sterk gewijzigd. Met de knoppen rechtsboven wordt een venster geminimaliseerd, gemaximaliseerd of gesloten.

Nieuw is dat vensters via deze knop snel aan de linker- of rechterzijde van het scherm kunnen worden vastgemaakt. De mogelijkheden hiervoor worden zichtbaar als u met de muis even boven de knop Vergroten zweeft. In Windows 10 was deze mogelijkheid ook al aanwezig, maar werkte hij alleen met sneltoetsen. Deze optie heet ook wel snap assist.

werken met vensters in Windows 11
Zweef met de muis boven de middelste knop van een venster (werkt ook in andere vensters dan Verkenner) om een venster snel vast te maken aan de linker- of rechterkant van het scherm.

Ruimte beeldscherm optimaal benutten

Als er meerdere apps geopend zijn wanneer u een venster vastmaakt aan een van de zijden van het beeldscherm, worden de andere vensters als miniaturen getoond. Kies dan één van de apps om deze ernaast te zetten. Zo maakt u snel een goede lay-out op het bureaublad en wordt de ruimte van het beeldscherm optimaal benut.

werken met vensters in Windows 11
Andere vensters worden als miniaturen getoond als u snap assist gebruikt.

✒️ Brede beeldschermen
De opties om vensters vast te maken aan de linker- of rechterzijde (of boven- of onderin) hangen af van de beschikbare resolutie. Op breedbeeldschermen zal bijvoorbeeld ook de optie aanwezig zijn om het scherm in drie kolommen te verdelen (zie afbeelding 4.38). Op ‘gewone’ beeldschermen zijn alleen de opties aanwezig die u eerder al zag.

werken met vensters in Windows 11
Breedbeeldschermen tonen meer mogelijkheden voor snap assist.

Sneltoetsen voor vensters

Voor het vergroten, verkleinen en verplaatsen zijn ook sneltoetsen beschikbaar. Dit werkt zowel voor traditionele apps (zoals Verkenner) als voor moderne apps (Outlook, Foto’s, enzovoort). In de tabel worden de meeste sneltoetsen genoemd.

werken met vensters in Windows 11

💡 Sneltoetsen circuleren
Als u herhaaldelijk op dezelfde sneltoets drukt, worden steeds de volgende stap uitgevoerd. Druk bijvoorbeeld op +pijl rechts om het venster aan de rechterkant van het scherm te snappen. Als u nogmaals hierop drukt, wordt het aan de linkerkant gesnapt. Hebt u meerdere monitoren en drukt u nogmaals op +pijl rechts, dan wordt het venster verplaatst naar de tweede monitor enzovoort.

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11, 2e editie

Als je op zoek bent naar een uitgebreide en toegankelijke gids voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dan is de tweede editie van het Handboek Windows 11 een must-read. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van Windows 11, van basisinstellingen tot geavanceerde functies. Of je nu een beginner bent of je kennis wilt uitbreiden, het Handboek Windows 11 biedt heldere, stapsgewijze instructies die je helpen om het beste uit het besturingssysteem te halen.

Het Handboek Windows 11 is een essentiële gids voor iedereen die wil leren hoe je het meeste uit Windows 11 kunt halen. Of je nu nieuw bent met het besturingssysteem of al ervaring hebt, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips die je helpen om een efficiëntere en plezierigere computerervaring te creëren. Met zijn heldere uitleg en praktijkgerichte benadering is het Handboek Windows 11 de perfecte gids voor zowel beginners als gevorderden in de wereld van Windows 11.

 • Windows 11 als reclamebord
  Windows 11 als reclamebord?

  Microsoft is op steeds meer plekken advertenties aan het injecteren in Windows 11. De meeste gebruikers zijn er niet blij mee, maar het zal toch de toekomst worden: Windows 11 als reclamebord.

 • De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten
  De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

  In dit artikel De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten!, afkomstig uit mijn recente Handboek Windows 11, bekijken we de mogelijkheden die de zijbalk in Edge je te bieden heeft om je productiviteit te vergroten.

 • Chrome OS Flex
  Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

  Oktober komt langzaam aan dichterbij. En als het aan Google ligt, wordt dat dé maand waarop velen overstappen op Chrome OS Flex. Als vervanger voor het dan ter ziele gegane Windows 10.

 • werken met vensters in Windows 11
  Werken met vensters in Windows 11

  Ten opzichte van voorgaande versies is het werken met vensters in Windows 11 weer net iets uitgebreider geworden.

 • Een schermafdruk maken in Edge.
  Een schermafdruk maken in Edge

  Het maken van een schermafdruk in Edge komt regelmatig van pas. Bijvoorbeeld om even iets te kunnen onthouden. Hoe je dat doet, lees je hier.

 • sneltoetsen in Windows 11
  Sneltoetsen in Windows 11

  Onder Windows zijn tal van slimme toetscombinaties beschikbaar. Met de sneltoetsen in Windows 11 regelt u muisloos van alles en nog wat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.