Windows 11 als reclamebord

Windows 11 als reclamebord?

Microsoft is op steeds meer plekken advertenties aan het injecteren in Windows 11. De meeste gebruikers zijn er niet blij mee, maar het zal toch de toekomst worden: Windows 11 als reclamebord.

Het is de droom van iedere marketeer: een persoonlijk reclamebord in ieders huiskamer, kantoor en op school. Zonder dat je er aan kunt ontkomen. De Windowscomputer is zo’n reclamebord. Het staat in honderden miljoenen huishoudens, kantoren en meer. Nu Microsoft eigenlijk nauwelijks nog wat verdient aan de (directe) verkoop van Windows, zoekt het naar andere bronnen van inkomsten. En hoewel het tot voor kort een absolute no-go was om geforceerde advertenties op te dringen in – of all – een besturingssysteem trekt Microsoft zich niets aan van opgetrokken en gefronste wenkbrauwen. Veel gebruikers van Windows zitten – volgens hen – zó vastgeroest in het Windows-ecosysteem dat ze toch nooit over gaan stappen. En dus – weliswaar tandenknarsend – uiteindelijk gewoon akkoord gaan met advertenties.

Het is begonnen

Vooralsnog wordt er relatief voorzichtig geëxperimenteerd. De opgedrongen apps uit de Windows Store in het Startmenu kennen we allemaal. Ook op andere plekken verschijnen reclameuitingen. De heilige graal van adverteerders zal ongetwijfeld het inlogscherm en uiteindelijk het bureaublad zijn. Mogelijk wordt dat het doelwit voor gebruikers die niet willen betalen voor upgrades van Windows. Zij krijgen dan wisselende advertenties op het bureaublad te zien, bijvoorbeeld. Betalende gebruikers kunnen tegen bijvoorbeeld een jaarabonnement de advertenties onderdrukken. Natuurlijk is het koffiedik kijken wat dit betreft, maar heel vreemd klinkt een dergelijke constructie inmiddels – helaas – niet meer.

Veiligheidsrisico’s

Het grootste risico dat advertenteren in een OS met zich meebrengt is veiligheids- en privacygerelateerd. Om met het laatste te beginnen: adverteerders houden hun potentiële klanten graag in de gaten. Wordt de advertentie echt bekeken (daarvoor kun je een webcam inschakelen en kijkgedrag tijdens bijvoorbeeld het inloggen analyseren)? Wordt er geklikt op een aanbieding in een advertentie? En wordt er daarna daadwerkelijk iets gekocht? Dergelijke gegevens zijn goud waard, zeker als ze 100% herleidbaar zijn naar een klant.

Malafide code via advertenties?

Wat veiligheid betreft zijn de risico’s hoog. Windows staat sowieso al niet bekend als een zeer veilig geheel. Als daar ook nog advertenties bij komen die mogelijk deels interactief zijn en links naar mogelijk malafide code bevatten is het hek helemaal van de dam. Kortom: blij moet je met die advertentieactiviteiten – ook in de huidige ‘bescheiden’ probeervorm beslist niet zijn. En dus is het – zoals we al vaker schreven – helemaal niet onverstandig om je zeker als thuisgebruiker langzaam maar zeker eens los te gaan weken van Windows. Er zijn genoeg alternatieven onder de zon, denk aan vanzelfsprekend macOS of Linux.

Als je van al die advertenties af wilt, is er misschien een oplossing. Oh F*ck Go Back (OFGB) is een tooltje waarmee je in één alle advertenties in Windows 11 kunt uitzetten. Lees hier op dit blog hoe je dat aanpakt: Maak Windows 11 advertentievrij.

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11, 2e editie

Als je op zoek bent naar een uitgebreide en toegankelijke gids voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dan is de tweede editie van het Handboek Windows 11 een must-read. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van Windows 11, van basisinstellingen tot geavanceerde functies. Of je nu een beginner bent of je kennis wilt uitbreiden, het Handboek Windows 11 biedt heldere, stapsgewijze instructies die je helpen om het beste uit het besturingssysteem te halen.

Het Handboek Windows 11 is een essentiële gids voor iedereen die wil leren hoe je het meeste uit Windows 11 kunt halen. Of je nu nieuw bent met het besturingssysteem of al ervaring hebt, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips die je helpen om een efficiëntere en plezierigere computerervaring te creëren. Met zijn heldere uitleg en praktijkgerichte benadering is het Handboek Windows 11 de perfecte gids voor zowel beginners als gevorderden in de wereld van Windows 11.

 • Windows 11 als reclamebord
  Windows 11 als reclamebord?

  Microsoft is op steeds meer plekken advertenties aan het injecteren in Windows 11. De meeste gebruikers zijn er niet blij mee, maar het zal toch de toekomst worden: Windows 11 als reclamebord.

 • De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten
  De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

  In dit artikel De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten!, afkomstig uit mijn recente Handboek Windows 11, bekijken we de mogelijkheden die de zijbalk in Edge je te bieden heeft om je productiviteit te vergroten.

 • Chrome OS Flex
  Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

  Oktober komt langzaam aan dichterbij. En als het aan Google ligt, wordt dat dé maand waarop velen overstappen op Chrome OS Flex. Als vervanger voor het dan ter ziele gegane Windows 10.

 • werken met vensters in Windows 11
  Werken met vensters in Windows 11

  Ten opzichte van voorgaande versies is het werken met vensters in Windows 11 weer net iets uitgebreider geworden.

 • Een schermafdruk maken in Edge.
  Een schermafdruk maken in Edge

  Het maken van een schermafdruk in Edge komt regelmatig van pas. Bijvoorbeeld om even iets te kunnen onthouden. Hoe je dat doet, lees je hier.

 • sneltoetsen in Windows 11
  Sneltoetsen in Windows 11

  Onder Windows zijn tal van slimme toetscombinaties beschikbaar. Met de sneltoetsen in Windows 11 regelt u muisloos van alles en nog wat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.