projecten met je Raspberry Pi 5

Projecten met je Raspberry Pi 5

Met de Raspberry Pi 5 zijn verdraaid interessante dingen mogelijk. In mijn boek Ontdek de Raspberry Pi 2e Editie beschreef ik er al een paar, maar inmiddels zijn we weer wat maanden verder. Op naar meer recente, leuke projecten met de Pi 5 dus!

Een wel heel lollig project is de Cat TV. Het betreft hier een klein tv-toestel gebaseerd op de Raspberry Pi 5. Of beter: het is een YouTube-streamer die specifiek kattenfilmpjes laat zien. Het apparaat schakelt vanzelf in als poezemans m/v voor het apparaatje gaat zitten. Op deze site (https://www.digikey.com/en/maker/projects/cat-tv-with-raspberry-pi/8636bc60be2943a0867ee958337d1832) wordt haarfijn uitgelegd hoe je een dergelijk videovermaak voor je eigen kat op kunt zetten. En vanzelfsprekend houd niets je tegen het geheel voor je hond, goudvis of desnoods wederhelft in te zetten.

projecten met je Raspberry Pi 5

Home Assistant

Met Home Assistant maakt je van bijvoorbeeld je Raspberry Pi een uitgebreide centrale voor het bedienen van slimme apparaten. Het mooie is, dat alles open source is en je dus nooit bang hoeft te zijn dat een fabrikant er het bijltje bij neergooit. En alle kennis inclusief aansturingsprotocol meeneemt in z’n val. Kies je voor de Pi 5 als centrale spil, dan lees je op deze pagina hoe je het daarop moet installeren. Is dat eenmaal gelukt, dan kun je dieper de rest van de site induiken en kennismaken met alle ins- en outs van het systeem. Je kunt ook eerst eens spelen met de online demo die klaarstaat.

projecten met je Raspberry Pi 5
De Demo van Home Assistant in actie.

Magische spiegel

Wellicht ken je de ‘magische spiegel’ al vanuit een hotel, openbaar toilet of elders. Je kunt er zelf ook een maken. Hoe, dat wordt tot in de puntjes zowel hard- als softwarematig uitgelegd op deze pagina. Mocht je niet voor een complete spiegel willen gaan, dan houdt niets je tegen om er gewoon een informatiepaneel voor aan de muur van te maken. Dan kun je de spiegel laten vervallen en bijvoorbeeld een oude monitor of iets dergelijks een nieuw leven geven. Doel van zowel spiegel als informatiepaneel is, je in één oogopslag over belangrijke zaken te informeren. Denk aan bijvoorbeeld het weer, het allerbelangrijkste nieuws, afspraken enzovoort. De in dit project gebruikte software kun je helemaal naar eigen hand zetten!

Verder raden we je aan om – zoals al in het boek beschreven – eens serieus te kijken naar de Raspberry Pi 5 als veelzijdige mediaspeler. De videomogelijkheden zijn beduidend verbeterd ten opzichte van voorgaande versies, dus dat is alvast meegenomen. 4K-films met 60 beelden per seconde bekijken is geen enkel probleem meer, bijvoorbeeld. Wil je puur een muziekserver, dan is er Volumio, waar we in het boek uitgebreid op in gaan. Helaas is er nog altijd geen officiële, stabiele versie van Retropie voor de Raspberry Pi 5, daarvoor moet je dus nog altijd geduld hebben. Jammer, want de 5 kan door z’n snelle SoC beduidend zwaardere retrocomputers- en gameconsoles emuleren!

Ontdek de Raspberry Pi 2e editie

Ontdek de Raspberry Pi 2e Editie

Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In dit boek nemen we je mee op een inspirerende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar boeiende projectideeën, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen. Leer de nieuwste versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste past bij jouw behoeften. 

We behandelen de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je jouw Raspberry Pi kunt gebruiken als een kostenefficiënt alternatief voor een desktop-pc. Daarnaast maak je kennis met inspirerende projectvoorbeelden die je kunt realiseren met jouw Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole en het creëren van domoticatoepassingen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Verken de fascinerende wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop!

 • Ontdek de nieuwste Raspberry Pi-versies (t/m de Pi 5) en kies degene die het beste bij je behoeften past.
 • Leer hoe je de Raspberry Pi installeert, configureert en kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc.
 • Verken inspirerende projectmogelijkheden, zoals het bouwen van een mediacenter, een gameconsole en domoticatoepassingen.

 • programmeren van je Raspberry Pi 5
  Makkelijk programmeren van je Raspberry Pi 5

  Het programmeren van je Raspberry Pi 5 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met Scratch is het blokkendoos bouwen, maar er zijn nog tal van andere programmeertalen beschikbaar.

 • koelen van je Raspberry Pi
  Koelen van je Raspberry Pi

  Met de komst van de RPI 4 en helemaal de RPI 5 ontkom je niet meer aan het koelen van je Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi op batterijen
  Raspberry Pi op batterijen

  Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

 • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
  Raspberry Pi voor thuisautomatisering

  Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

 • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
  Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

  In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

 • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
  Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

  Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.