De Chromebook is ineens begonnen aan een grote opmars. Alphabet – waar Google onder valt en dus ook de Chromebooks – doet het uitstekend op alle fronten.
Helemaal vreemd is het natuurlijk niet dat Google-producten het juist nu prima doen. Nu mensen noodgedwongen thuiszitten, wordt er heel wat afgezocht online bijvoorbeeld. En ook worden apps in grotere aantallen gedownload. Een goede business voor het bedrijf dus. Het is een van die meer zeldzame bedrijfstakken die profiteert van de corona-crisis. Ook de Chromebooks doen het verrassend goed, zo lezen we hier op de site van Computer Idee. De verkoop van deze lichtgewicht laptops is met maar liefst 400% toegenomen in de eerste week van maart, afgezet tegen dezelfde week vorig jaar. Verder gebruiken nu 100 miljoen studenten de Classroom educatieve tools. Die werken natuurlijk op een Chromebook, maar ook onder macOS, Windows en mobiele besturingssystemen. Dat het juist de Chromebook is die enorm de hoogte in is geschoten qua verkopen, is mogelijk deels te wijten aan thuislerende studenten en scholieren. En natuurlijk ouders die eveneens wel iets zien in zo’n veelal vederlicht apparaatje waar je eigenlijk alles mee kunt doen op computergebied.
Alles online (maar dat hoeft niet!)

Wat de Chromebook bijzonder maakt, is dat je er in principe nooit lokaal je software op hoeft te draaien. Het kán wel, door een programma naar de browsercache te downloaden en van daaruit te starten. Handig voor de momenten dat je even geen internet bij de hand hebt. Groot voordeel van die online software is, dat je je nooit meer druk hoeft te maken over updates. Dat wordt ongemerkt voor je geregeld. Nieuwe functies zie je vanzelf wel verschijnen En bugs worden voor je opgelost zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Documenten zijn lokaal te bewaren als je dat wilt. Maar net zo makkelijk in de cloud. Dat is waarschijnlijk een stuk veiliger dan lokaal thuis bewaren. Als jouw bestanden ergens online worden bewaard, gebeurt dat fysiek in een datacenter ergens op deze aardbol. Zo’n datacenter is voorzien van uitgebreide back-up-mogelijkheden. De kans dat je documenten daar ooit kwijtraken is dus nihil. Extra voordeel van cloudopslag is dat je er overal en altijd bij kunt. Desnoods onderweg in het bos vanaf je smartphone.
Privacy
Nadelen zijn er ook aan een Chromebook en cloudopslag, en die liggen op het vlak van privacy. Maar zolang je geen extreem privacygevoelige gegevens in de cloud bewaart én je je Google-account met een stevig (écht stevig!) wachtwoord beveiligd is er niet veel aan de hand. Ook is er nog altijd de twee-factor authenticatie. Daarmee is het nagenoeg onmogelijk voor een derde om toegang te krijgen tot jouw account, zelfs als een kwaadwillende over je inloggegevens zou beschikken. Kortom: voor thuisgebruik een prima oplossing.
Snel, licht en energiezuinig

Chromebooks hebben ook nog andere voordelen ten opzichte van reguliere laptops draaiend op een al even regulier besturingssysteem. Het OS is lekker lichtgewicht, dus opstarten is zo gebeurd. Feitelijk draai je simpelweg de Chrome Browser op een hele lichtgewicht variant van Linux. De browser is je venster op al je andere activiteiten. Alles speelt zich daarin af. De middenklasse Chromebooks (en hoger) zijn allemaal voorzien van Intel i3, i5 of zelfs i7-processoren. Dat geeft ze voldoende kracht om ook zwaardere web-apps inclusief 3D-games te draaien. Gekoppeld aan een rappe SSD-opslag en (veelal) 8GB RAM ontstaat zo een heel veelzijdig, energiezuinig en snel geheel. Extra bonus: als je al een Android-telefoon of tablet hebt, dan draait je Android-software er ook nog eens op. Een enkel spel wil niet geïnstalleerd worden op een Chromebook in de Android-emulator, maar de rest doet het prima.
Definitieve doorbraak?
Of de grote massa precies dat allemaal aan het ontdekken is? De tijd zal het leren. In ieder geval is het goed om te zien dat de verkoop van Chromebooks nog altijd een (nu sterk) stijgende lijn vertoont. Een beetje reuring in het traditionele laptopwereldje is immers nooit weg. En bovendien is de kans levensgroot dat als je eenmaal kennis hebt gemaakt met een Chromebook, je mogelijk nooit meer anders wilt. Alvast eens uitproberen zonder direct geld aan hardware uit te geven? Lees dan het eerder gepubliceerde artikel over ‘t draaien van Chromium OS op een (al dan niet oude) laptop of pc eens; gewoon vanaf een USB-stick.
We schrijven op dit blog regelmatig over Chromebooks en hoe je er op moet werken. HIER vind je alle blogposts over Chromebooks op dit blog. Daar kun je o.a. lezen over het gebruiken van de speciale tekens op je Chromebook, de beste apps voor fotobewerking of het draaien van Linux op je Chromebook.
Meer weten over de Chromebook? Lees dan het boek Ontdek de Chromebook van Henk van de Kamer en Ronald Smit eens. Het levert een net wat diepergaande introductie van deze ‘ultieme’ portable computer op. Waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij bijvoorbeeld de beveiliging. Maar ook wordt een blik geworpen op diverse interessante applicaties. En hoewel de meeste mensen gewoon gMail zullen gebruiken voor hun e-mail, krijgt u ook te zien hoe u Thunderbird toe kunt voegen. Want onder de motorkap draait die Chromebook zoals gezegd gewoon op Linux, en van dat gegeven is prima gebruik te maken.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.