Raw-bestanden omzetten met de DNG-converter

Nieuwe Camera Raw 9.12.1 maar geen nieuwe Lightroom

Meestal komen de updates tegelijkertijd. Als Adobe Camera Raw (ACR) een update krijgt, krijgt Lightroom die ook. Deze keer niet en heeft alleen ACR een nieuwe versie, met onder andere ondersteuning voor de nieuwe Nikon D850. Wat moet je dan als Lightroom gebruiker? De DNG-converter!

Camera Raw 9.12..1

Gisteren bracht Adobe een nieuwe versie van Camera Raw uit, versie 9.12.1. De enige nieuwe camera die hierin wordt ondersteund is de Nikon D850. Verder zijn er nog wat nieuwe lensprofielen voor Nikon-objectieven en zijn er wat bugs opgelost. Dat is het, een kleine update. Waarom ie dan niet geïntegreerd is in Lightroom? Adobe zal het weten. In een extra blogpost op het Lightroom Journal zegt Adobe dat er snel een update van Lightroom zal komen die ook de D850 zal bevatten. En ze leggen uit dat er een (tussen)oplossing is om toch de RAW-bestanden van de D850 te gebruiken. Met de DNG-converter. Die beschreven een paar weken geleden HIER op dit blog.

Werkwijze met de DNG-converter

De werkwijze zoals ze die op het Lightroom-journal beschrijven is niet helemaal de mijne. Zij gaan de bestanden omzetten vanaf de geheugenkaart. Dus: Geheugenkaart > DNG-converter > Bestanden omzetten > De bestanden bewaren op je harde schijf > Ze vervolgens importeren in Lightroom. Zo zou je het kunnen doen. Ik zou – voor de zekerheid – de bestanden vanaf het kaartje eerst kopiëren naar een veilige plek op de harde schijf. Die bestanden zou ik door de DNG-converter halen. De DNG’s importeer je dan in Lightroom. De oorspronkelijke RAW-bestanden zou ik bewaren en later, als Lightroom ook de D850 ondersteunt, importeren in Lightroom. Waarom? Omdat dat je oorspronkelijke RAW-bestanden zijn.

In een reactie moppert iemand over het uitblijven van een behoorlijke update voor Lightroom. Lightroom is zo &/%&%&-langzaam… Wanneer lossen jullie dat op? Jaaaa, dat willen we allemaal wel weten… Geduldig afwachten maar. Want wat is het echte alternatief voor Lightroom?

Meer leen over de Adobe DNG-converter? Hier vind je de uitleg over het werken met die DNG-converter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.