Posters blijven altijd leuk, maar vaak zijn de mooiste exemplaren duur of (en) moeilijk verkrijgbaar. NASA biedt een scala aan doe-het-zelf-posters aan!
Voyager hangt dit jaar vier decennia in het oneindig zwerk. De kleine ruimtesonde heeft inmiddels ons zonnestelsel verlaten en zendt nog altijd gegevens naar de aarde. Reden genoeg om wat extra aandacht aan deze bijzondere prestatie te schenken. En feitelijk is het dubbel feest, want er zijn twee van de sonde’s onderweg. De Voyager I is degene die het zonnestelsel inmiddels uit is gevlogen, de II is over een paar jaar aan de beurt. De energievoorziening wordt verzorgd door een plutoniumbatterij die nog wel een tijdje mee gaat. Door de geproduceerde hitte van plutonium levert een thermokoppel voldoende energie om in ieder geval de communicatie en wat meetinstrumenten op gang te houden. Omdat beide sonde’s uit 1977 stammen beschikken ze tevens over een retrocomputer. Opgebouwd uit losse onderdelen, er is geen microprocessor ingebouwd. Blijkbaar was deze conservatieve keuze van NASA een gouden greep, want ze werken nog steeds probleemloos.
Posters
Komen we nu eindelijk bij de beloofde posters aan. Die kan je hier downloaden. Naast de posters – onder andere beschikbaar in pdf-formaat – zijn er ook infographics te vinden. Die zijn bijvoorbeeld prima bruikbaar voor in een werkstuk op school. Of je print ze ook op groot formaat uit voor een informatieve poster. Wil je overigens een echt groot formaat poster, dan is een gang naar de copyshop mogelijk noodzakelijk. Niet iedereen heeft immers een grootformaat-printer in huis staan. Voordeel van de copyshop is dat de daar staande printers vaak uitstekende resultaten afleveren.
Voyager voorbij
Nu zijn de posters en infographics op net genoemde pagina weliswaar erg mooi, NASA heeft nog véél meer voor je in de aanbieding. Breng daarvoor een bezoekje aan de portal met afbeeldingen. Klik vervolgens op een plaatje van je gading. Om de afbeelding in de hoogste resolutie te downloaden klikt je op de link view full size image. Vervolgens klik je met de rechter muisknop op de dan getoonde afbeelding om deze ergens op je computer te bewaren. In het geval van posters – ook daarvan zijn er hier een paar te vinden – kies je uit de formaten PDF of TIFF. In het laatste geval moet je rekening houden met een downloaden van vaak meer dan 200 MB. Maar dan krijg je ook een háárscherpe afbeelding die in afgedrukte vorm uitstekende resultaten op groot formaat levert. Die TIFF-weg geldt trouwens ook voor de Voyager-posters die we eerder noemden. Voor afdrukken op een standaard A4’tje volstaat meestal de veel kleinere PDF, scheelt ook weer opslagruimte.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.