AndrOpen Office is de volledige versie van Open Office voor Android. Daardoor wat minder praktisch op het veelal kleine scherm van een smartphone, maar ideaal voor een tablet.
Hoewel een iPad dankzij de stevige en snelle hardware bij uitstek geschikt is om ‘m als werkpaard in te zetten, kan dat ook heel aardig met een Android-tablet. Daarbij geldt wel dat het zaak is om een exemplaar met een beetje RAM aan boord te gebruiken. 3 a 4 GB is tegenwoordig aanbevelenswaardig, meer mag altijd. De GPU ofwel grafische processor hoeft niet bijster snel te zijn voor kantoorklussen. Wat betekent dat je dus niet de allerduurste Android-tablet hoeft te kopen om meer serieus werk te kunnen doen. Let vooral op die minimale hoeveelheid RAM en je zit vrij goed. Ook een fatsoenlijke schermresolutie (full HD ofwel 1920 x 1080 is tegenwoordig het minimum) draagt bij aan gebruiksgemak. Juist bij kantoorapps, want het betekent dat je niet alleen alles scherp in beeld krijgt, maar dat er ook voldoende ruimte is voor knoppenbalken en dergelijke. En die zijn zonder meer aanwezig in de app AndrOpen Office. Want dit is de volledige versie van Open Office voor Android! Vergeet dat gehannes met zeer gelimiteerde andere Office-apps en doe alles op je tablet wat je normaliter ook op je desktop zou doen.
Extern toetsenbord en muis aanbevelenswaardig
Om Open Office voor Android echt lekker te kunnen gebruiken, is tenminste een extern toetsenbord aanbevelenswaardig (understatement). Ook een Bluetooth-muis komt best van pas bij dit soort werkzaamheden, hoewel een aanraakscherm eveneens te doen is. De werking van AndrOpen Office uitleggen is vrij zinloos: het is gewoon Open Office. Niks meer en niks minder. Alle hoofdonderdelen zijn aanwezig, dus of je nou wilt tekstverwerken, spreadsheeten of presenteren: het kan allemaal. Im- en exporteren naar onder meer Microsoft Office-formaat is geen probleem. Al moet je daarbij altijd rekening houden met afwijkingen in de opmaak en soms ook functionaliteit van een document. Handiger is het om in ’t sowieso universele ODF (Open Document Format) te werken. Wil je 100% zeker zijn van het feit dat de ontvanger jouw creatie ziet zoals ontworpen, dan exporteer je het best naar PDF om dat vervolgens te delen.
Instellingen
Het is niet onverstandig om de instellingen van AndrOpen Office even door te lopen. Klik of tik daarvoor in het startscherm van de app op het tandwieltje helemaal rechtsboven in beeld. Tik eerst eens op Op schaal brengen, waarna je uit diverse vergrotings/verkleinings-percentages kunt kiezen. Standaard is een waarde van 100% ingesteld, maar mogelijk komt op jouw tablet (of Chromebook natuurlijk!) een andere waarde beter tot z´n recht. Op een Chromebook alhier bleek 70% een stuk prettiger te ogen, terwijl op een tablet met full HD-resolutie en (ongeveer) 10 inch scherm die standaard 100% lekkerder oogde. Kwestie van proberen dus. Waarbij geldt dat je na het wijzigen van de waarde alhier een van de onderdelen van AndrOpen Office moet starten om te zien hoe de gekozen waarde er uiteindelijk uitziet.

Privacy
Als je de optie Native UI aan laat staan, krijg je er wat extra specifiek voor Android ontworpen bedieningsmogelijkheden bij; tik daarvoor – binnen een van de AndrOpen Office-onderdelen op de knop met de drie horizontale streepjes helemaal rechtsboven in beeld. Koppel je je tablet aan een muis en toetsenbord, dan kun je eens kijken of inschakelen van de optie Desktop mode voor jou beter werkt (en oogt). In veel gevallen vraagt Android trouwens om overschakelen naar die desktop-modus zodra je een muis en toetsenbord koppelt. Kwestie van checken of het voor jou een (bruikbaar) verschil maakt. Tot slot is het zaak om – als je je een beetje bewust bent van je privacy – de optie Schakel Google Analytics uit aan te zetten. Scheelt weer mee glurende virtuele oogjes.
Serieus aan de slag
Met de instellingen op orde, kun je efficiënt aan de slag met AndrOpen Office. Dit pakket heeft veel en veel meer mogelijkheden te bieden dan bijvoorbeeld de standaard Office (365)-app van Microsoft. In vergelijking met deze app is dat slechts een wat miezerige schaduw. Jammer, want AndrOpen Office laat zien dat ook op een Android tablet (en helemaal een Chromebook) een volledig Office-pakket prima (en bruikbaar!) kan draaien.
Meer weten over wat je zoal met je Android-toestel kunt doen? Lees dan Ontdek de Android Phone van Joris de Sutter eens . Het is vooral interessant leesvoer voor bezitters van een Android smartphone. Maar je zult er zeker ook een hoop bruikbare tips voor je tablet uithalen! Dit boek beschrijft wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 10 van Android en houdt al rekening met versie 11. Inclusief gratis videolessen!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.