Standaardwaarden voor Voorinstellingen in Lightroom Classic

Voorinstellingen

In de vorige versie van Lightroom Classic kon je voor elke camera een standaardinstelling kiezen bij het importeren van je foto’s, in deze nieuwe versie – 9.3 – heeft het ontwikkelteam van Adobe nog wat extra mogelijkheden toegevoegd. Als je bij je Voorinstellingen gaat kijken zie je daar een nieuw rijtje voorinstellingen. Bij Standaardwaarden zie je negen verschillende combinaties van Profielen/Lenscorrecties/Ruisreductie. Standaardwaarden voor Voorinstellingen heet dat in Lightroom Classic.

Standaardwaarden voor Voorinstellingen in Lightroom Classic
Standaardwaarden voorinstellingen in Lightroom Classic 9.3.

Naast deze nieuwe Voorinstellingen kun je nu een ISO-voorinstelling maken die ‘adaptief’ is: een ISO-adaptieve voorinstelling. Adaptief wil zeggen, dat Lightroom automatisch een bepaalde hoeveelheid ruisreductie toepast op bepaalde ISO-waarden. Daartoe moet je eerst zelf bij twee verschillende foto’s een specifieke ruisreductie instellen. Ik heb mijn Fujifilm X-H1 op Auto-ISO staan, waarbij de camera de keuze heeft tussen 200 tot en met 1600.

Ruisreductie instellen

    1. Om die ISO-adaptieve voorinstelling te maken stel je eerst de ruisreductie in van een foto geschoten met ISO 200.
    2. Vervolgens kies je de ruisreductie die een foto geschoten op 1600 moet hebben.
    3. Dan selecteer je beide foto’s (allemaal nog steeds in de module Ontwikkelen) en klik je op het +-teken bij de Voorinstellingen.
    4. Omdat je twee foto’s hebt geselecteerd kun je onderin die dialoog kiezen voor het maken van een ISO-instelling: ISO-adaptieve voorinstellingen maken. Geef de voorinstelling een duidelijke naam (bijvoorbeeld, in mijn geval, ISO-adaptief 200-1600) en klik op Maken.
ISO-adaptieve voorinstellingen maken.

Klaar. Als je nu een foto hebt met een tussenliggende waarde bijvoorbeeld ISO 800, dan past Lightroom hier ook een tussenliggende ruisreductie toe. Als je bij ISO 200 Luminantie 0 hebt gekozen en bij ISO 1600 voor Luminantie 42, dan krijgt een ISO 800 een Luminantie ruisreductie van 30.

ISO-adaptieve voorinstelling toepassen tijdens het importeren van je foto’s.

Je kunt die ISO-adaptieve voorinstelling tijdens het importeren toepassen, bij de importinstellingen en natuurlijk ook tijdens het ontwikkelen van een of meer foto’s. Onthoud in ieder geval dat die ISO-adaptieve voorinstellingen gelden voor de camera waarmee je hem hebt samengesteld. Dus als je twee of meer verschillende camera’s hebt, dan moet je voor die camera’s eigen ISO-adaptieve voorinstellingen maken.

Meer tips over Lightroom vind je HIER.

Meer over Lightroom Classic leren? Bij Van Duuren Media zijn er verschillende boeken die Lightroom Classic behandelen. Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks, de boeken van Scott Kelby over Lightroom of Photoshop en Lightroom Classic voor fotografen Classroom in a book van Adobe. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.