de beste tips en trucs voor Lightroom Classic

De beste tips en trucs voor Lightroom Classic

Lightroom is voor heel veel fotografen – professioneel en amateur – dé applicatie om hun foto’s in op te slaan, te bewerken, te printen en te delen. Op Computer Creatief schrijven we zeer regelmatig over Lightroom Classic en aanverwante fotografische zaken. Op deze pagina verzamelen we de beste tips en trucs voor Lightroom Classic en al het nieuws dat we op dit blog over Lightroom publiceren. 

Alle tips en trucs voor Lightroom Classic

De HUE-schuifregelaar

Soms wil je een specifieke kleur van een onderwerp/voorwerp veranderen. Dat kan nu vrij eenvoudig met het veranderen van de Kleurtoon van een onderwerp dat je hebt geselecteerd. De stappen zijn eenvoudig met de nieuwe HUE-schuifregelaar. HIER lees je hoe dat werkt.

Lightroom Classic: Kleurverlopen toepassen (Color Grading)

Een van de mooie vernieuwingen in versie 10 van Lightroom Classic is Kleurverlopen toepassen, ofwel Color Grading. Met color grading geef je een nieuwe of betere kleurtoon aan het beeld. Het beeld krijgt een soort filter en krijgt hierdoor meteen een andere sfeer. In Lightroom Classic kun je met die Color Grading je foto’s een andere kleurtoon geven. In twee blogposts leggen we uit hoe je dat doet. In de eerste blogpost vertellen we alles over de verschillende instelmogelijkheden en shortcuts van het deelvenster Color Grading (Kleurverlopen toepassen). In de tweede blogpost hebben we een praktisch voorbeeld en passen we Color Grading toe op een foto.

Lightroom Classic en werken met je foto’s in de Lightroom-cloud

Werken vanuit Lightroom Classic met je foto’s in de Lightroom-cloud blijft echter ingewikkelde zaak. Moet je als Lightroom Classic-gebruiker wel met je foto’s naar die Adobe-cloud? Bij het Fotografie-lidmaatschap krijg je 20 GB opslagruimte in die Adobe-cloud. Dat lijkt niet veel, maar dat valt mee omdat je vanuit Lightroom Classic alleen Slimme voorvertoningen in die cloud opslaat. Waarom je wat foto’s in de cloud zou willen opslaan? Omdat het handig is voor bijvoorbeeld presentaties vanaf je iPad, kleine bewerkingen op je tablet of telefoon enzovoort. Daarom: een kleine opfriscursus voor Lightroom Classic en werken met je foto’s in de Lightroom-cloud.

Alle foto’s uit Lightroom Classic in de Lightroom-cloud met Slimme voorvertoningen

Wat zou het handig zijn om alle foto’s uit de Lightroom Classic-bibliotheek in de cloud-versie van Lightroom te kunnen bekijken en bewerken. Nu ik eenmaal weet dat de Slimme voorvertoningen/Smart Previews, die je vanuit Lightroom Classic toevoegt niet ten koste gaan van de 20GB cloud-opslagruimte, stop ik zoveel mogelijk foto’s uit mijn Lightroom Classic-catalogus in de Adobe-cloud… Niet alles werkt bij beide applicaties hetzelfde. Wat werkt wel en wat werkt niet in Lightroom, vergeleken met Lightroom Classic? Lees er HIER alles over…

Vanuit Lightroom – Classic of mobiel – naar Instagram

Vier jaar geleden schreven we over het posten van foto’s vanuit Lightroom op Instagram. Daar was een handige plug-in voor Lr/Instagram, maar vorig jaar hield die ineens op met werken. Ik postte daarna meestal vanuit Google Foto’s naar Instagram, omdat ik al mijn foto’s daar toch naartoe stuur. Toen ik laatst op de Facebookgroep van Lightroom Gebruikers er weer een discussie over Lr/Instagram aantrof, heb ik me er nog eens in verdiept. Het is namelijk nog steeds best handig om vanuit Lightroom Classic rechtstreeks naar Instagram te kunnen posten. Dus: kan het, vanuit Lightroom – Classic of mobiel – naar Instagram? Nou… Niet echt, een beetje wel een beetje niet. Lees HIER verder…

Standaardinstellingen Raw instellen in Lightroom Classic

In de huidige versie van Lightroom Classic kun je in de Voorkeuren van Lightroom instellingen maken voor Standaardinstellingen Raw. In de Voorkeuren ga je naar het tabblad Voorinstellingen.
Bovenin zie je het onderdeel Standaardinstellingen Raw. Daar kun je aangeven hoe je wilt dat Lightroom Classic tijdens het importeren de eerste ontwikkelingen van een foto doet. De eenvoudigste instelling is te kiezen voor een specifiek profiel dat altijd toegepast moet worden. Maar je kunt er veel meer mee… Wat je er nog meer mee kunt lees je HIER…

Van kleur naar zwart-wit in Lightroom Classic

Onze camera’s schieten altijd in kleur. OK, je kunt je camera op zwart-wit zetten en dan krijg je zwart-wit jpegs, waarbij de camera de omzetting doet. De Raw-bestanden hebben echter nog steeds alle kleurinformatie en – zoals bekend – je kunt beter een Raw-bestand bewerken dan een jpeg. In Lightroom Classic kun je daarom beter – vanuit Raw – zelf de omzetting van kleur naar zwart-wit maken. In deze blogpost kun je lezen hoe je in Lightroom Classic de mooist zwart-foto’s kunt maken.

Dehaze ofwel Nevel verwijderen

Tips en trucs voor LightroomMist is mooi, maar soms is er wel erg veel mist en zijn details in een landschap nog maar moeilijk te zien. Vanaf versie 2015.1 heeft Lightroom Classic Dehaze, ofwel Nevel verwijderen. In deze blogpost leggen we uit hoe dat werkt. Ook tref je in deze post een link aan naar Presets waarmee je hetzelfde kunt bereiken in oudere versies van Lightroom, die geen Dehaze hebben.

Zwart-witten maken met Silver Efex Pro

Tips en trucs voor LightroomHoewel Lightroom de zwart-witfotograaf veel speelruimte geeft om met grijswaarden te experimenteren, wordt zwart-witconversie pas echt spectaculair als de hulp ingeroepen wordt van Nik Silver Efex Pro 2. Dit is een applicatie om professionele zwart-witten te maken en wat daarbij intensief samenwerkt met Lightroom. Hoe je er mee aan het werk kunt gaan lees je HIER.

Gezichtsherkenning in Lightroom

Tips en trucs voor LightroomLightroom CC/6 heeft ingebouwde gezichtsherkenning. Lightroom 6 herkent in foto’s gezichten en kan na enige training de juiste naam bij een gezicht vinden. De gezichtsherkenning in Lightroom heet Mensen. Je kunt Mensen aanzetten door op de knop voor Mensen in de werkbalk te klikken of door de letter ‘o’ te toetsen. Leer er alles over in deze blogpost.

Een panorama samenvoegen in Lightroom

Tips en trucs voor LightroomHet samenstellen van een panorama in Lightroom is heel eenvoudig. Je selecteert de foto’s die gezamenlijk het panorama moeten vormen. Vanuit het menu Foto kies je voor Panorama uit het onderdeel Foto samenvoegen. Hoe eenvoudig dat gaat lees je HIER.

Kleurmanagement in Lightroom

Tips en trucs voor LightroomOf je nu zelf een print maakt op een inkjetprinter of je foto’s naar een bedrijf stuurt dat ze voor je print, het gaat erom dat het geprinte resultaat aan je verwachtingen voldoet. Dat kan alleen als je de kleurmanagement van de applicatie waarmee je werkt op orde hebt. Hoe kleurmanagement in LIghtroom werkt kun je lezen in een korte serie blogposts die met DEZE blogpost begint.

De kunst van het verscherpen in Lightroom

Tips en trucs voor LightroomDoor de manier waarop de sensor in je camera de foto vastlegt, ontstaat een lichte vorm van onscherpte. Die onscherpte moet je altijd aanpassen in je fotobewerkingsapplicatie. In Lightroom heb je daar krachtige mogelijkheden voor. Bij het printen heb je weer andere manieren van verscherpen nodig. In een serie van drie blogposts leer je alles over het verscherpen van je foto’s in Lightroom.

Adobe Lightroom Downloader voor al je CC-files

Het is de bedoeling van Lightroom CC om je foto’s bij Adobe in de cloud te bewaren. Vanuit die cloud bewerk je de foto’s en de bewerkingen sla je ook weer op in die cloud. Voor Lightroom CC is een lidmaatschap van Creative Cloud nodig. Wat moet je doen als je (proef)lidmaatschap eindigt en al je foto’s in de cloud zitten? Dan moet je de foto’s uit de cloud halen met de Adobe Lightroom Downloader. Hoe dat werkt lees je HIER.

Alternatieven voor Lightroom

Lightroom lijkt altijd weer dé standaard te zijn voor het bewerken van RAW-foto’s. Maar er zijn ook goedkopere en open source alternatieven. Sinds Adobe bekend heeft gemaakt dat Lightroom alleen nog maar via een lidmaatschap van Creative Cloud geleverd wordt, zijn er gebruikers van Lightroom boos. Niet zozeer de professionele fotografen die het maandbedrag toch aftrekken van de belasting en doorberekenen in hun facturen. Fotografen die minder vaak met Lightroom aan de slag zijn en goedwillende amateurs zijn vooral de dupe van Adobe’s beslissing. Tijd om je af te vragen of je Lightroom nou wel zo hard nodig hebt. Er zijn immers meer dan voldoende alternatieven te vinden.

Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen?

Lightroom Classic biedt heel veel mogelijkheden. De applicatie kan je foto’s importeren en sorteren. Je kunt er je foto’s in ontwikkelen. Je foto’s printen. Ze tonen in een dia-show. Je kunt er boeken mee samenstellen. En last, but not least, je kunt er je foto’s mee op het web zetten. Dat is nogal wat. Lightroom is de essentiële applicatie in een fotografie-workflow. Als je wilt stoppen met Lightroom… Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen?

Alternatieven zoals Corel Paintshop Pro of RawTherapee

Lightroom moet het vooral hebben van zijn naam. Qua functionaliteit zijn er echt heel veel alternatieven te vinden. Neem bijvoorbeeld Corel Paint Shop Pro Ultimate 2018. Haal je niet alleen een prima fotobewerker mee in huis, maar ook het programma Aftershot, voorheen bekend als Bibble. Het biedt dezelfde mogelijkheden als Lightroom, maar zelfs gecombineerd met Paint Shop Pro en wat andere tools betaal je er maar rond de €100 voor. Lees de hele blogpost HIER.

Alternatieven voor Lightroom Classic en CC

Wat moet je als je niet verder wilt met LIghtroom Classic, als je geen abonnement/lidmaatschap wilt afsluiten? De vraag stellen is makkelijker dan hem beantwoorden. Met jaren werk en misschien wel honderdduizenden foto’s in Lightroom is het niet zo eenvoudig om een goed alternatief voor Lightroom te vinden. Gaat al je werk in Lightroom verloren? Of valt er in die nieuwe software ook nog wat van te gebruiken? Wat zijn de alternatieven voor Lightroom?

Eerste kennismaking met Luminar als alternatief voor Lightroom

Over Luminar – een beeldbewerkingapplicatie voor Mac en Windows – wordt op fotografie-sites enthousiast geschreven. De reviewer bij Fstoppers is écht enthousiast over Luminar. Op de Digital Photography School doen ze er krachtige RAW-omzettingen mee en The Phoblographer vraagt zich af of Lumina een Lightroom Killer is… Wat ‘men’ zich in het algemeen afvraagt is of Luminar Lightroom Classic zou kunnen vervangen. Een eerste kennismaking met Luminar. Conclusie: nog lang niet…

Wil je Lightroom beter beheersen? Dat kan bijvoorbeeld met de boeken van  Hans Frederiks en Pieter Dhaeze: Bewuster en beter werken met Lightroom en Ontdek Lightroom. Van Scott Kelby verschenen er twee boeken over Lightroom: Het Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen en Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic? Wil je Lightroom Classic van Adobe zelf leren? dan is er Classroom in a book: Photoshop CC en Lightroom Classic voor fotografen


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.