Lightroom is voor heel veel fotografen – professioneel en amateur – dé applicatie om hun foto’s in op te slaan, te bewerken, te printen en te delen. Op Computer Creatief schrijven we zeer regelmatig over Lightroom Classic en aanverwante fotografische zaken. Op deze pagina verzamelen we de beste tips en trucs voor Lightroom Classic en al het nieuws dat we op dit blog over Lightroom publiceren.
Alle tips en trucs voor Lightroom Classic
Lightroom Classic voor linkshandigen
De interface van Lightroom was altijd nogal – eh – rigide. Je kon er eigenlijk niets aan veranderen. Nu ja, je kon de ‘kleurstelling’ van het geheel aanpassen. Je kon een beetje met grijswaarden van de panels spelen. Bij andere applicaties kun je schuiven met de interface, hem aanpassen aan je eigen wensen. Bij Lightroom: ho maar! In deze nieuwe versie is daar eindelijk verandering in gekomen. Hoera! Je kunt in Lightroom Classic 12 de groepen deelvensters als geheel van links naar rechts wisselen en van rechts naar links. Big deal, denk je misschien… Maar eerlijk gezegd, ben ik er erg blij mee. Lees hier verder…
Automatisch ontwikkelen in Lightroom Classic toepassen bij importeren
Met een Voorinstelling (Preset) in Lightroom kun je snel een aantal bewerkingen op een foto toepassen. Adobe geeft standaard een stel Voorinstellingen in Lightroom Classic, voor bijvoorbeeld verscherpen of voor speciale effecten. Om je workflow in Lightroom Classic naar je eigen hand te zetten kun je zelf voorinstellingen maken die je bijvoorbeeld bij het importeren van je foto’s gebruikt. Dat kan – omdat Lightroom daar steeds beter in geworden is – een automatische correctie op een foto zijn. Hoe je Automatisch ontwikkelen in Lightroom Classic kunt toepassen bij importeren, lees je in deze blogpost.
Voorkeuren van Lightroom Classic terugzetten naar de standaardwaarden
Soms werkt Lightroom Classic op onverklaarbare manier ineens niet meer goed. Het doet raar, of stopt ineens. Dat kan natuurlijk aan van alles en nog wat liggen, maar soms helpt het om de Voorkeuren van Lightroom Classic terug te zetten naar de standaardinstellingen. De Preferences resetten, de Voorkeuren terugzetten naar standaard. De Voorkeuren van Lightroom Classic terugzetten naar de standaardwaarden kan op twee verschillende manieren. We behandelen ze hier alle twee.
DxO PureRaw2 voor al je RAW-omzettingen in Lightroom
Firma DxO bracht DxO PureRaw2 als plug-in voor Lightroom Classic, waarmee je oude en nieuwe foto’s kan ontwikkelen, ontdoen van ruis, lensvervorming kan oplossen en waarmee je het dynamisch bereik een beetje kan opkrikken. Klinkt te mooi om waar te zijn? DxO PureRaw2 voor je RAW-omzettingen in Lightroom werkt fantastisch!
Oude foto’s opnieuw ontwikkelen in Lightroom Classic
Lightroom Classic is in de loop van de jaren steeds beter geworden in het ontwikkelen van RAW-foto’s. Als je de resultaten van de eerste versies van de ontwikkel-engine (de procesversie noemt Adobe ze) met de huidige versie vergelijkt, zie je een wereld van verschil. Vooral in de hoge lichten van een foto kan er veel meer uit een RAW-bestand worden gepeurd. Je oude foto’s opnieuw ontwikkelen met de laatste versie van Lightroom Classic kan verrassende resultaten opleveren.
Het masker Luminantiebereik in Lightroom – deel 3
Met het masker Luminantiebereik kun je delen uit de foto met een bepaalde luminantie, met een specifieke helderheid, selecteren. Neem bijvoorbeeld een foto met ijs in de sloot en wat plekken sneeuw op de dijk en in het gras. Het witte van de sneeuw en ijs kun je met het masker Luminantiebereik in Lightroom vrij makkelijk met luminantie maskeren en bewerken.
Het masker Dieptebereik in Lightroom – deel 2
Een van de nieuwe maskermogelijkheden in Lightroom is Dieptebereik (in het Engels Depth Range). Dieptebereik kun je alleen maar gebruiken als je foto’s hebt met daarin opgesloten gegevens over diepte. De enige foto’s die dat hebben zijn foto’s van de iPhone met diepte-informatie. Die foto’s moeten dan ook nog in het heic-formaat zijn. Hoe het masker Dieptebereik in Lightroom werkt, lees je HIER.
De nieuwe maskergereedschappen in Lightroom – deel 1
De update met die vernieuwde masker/selectiemogelijkheden van Lightroom Classic van 10 naar 11 is misschien wel de grootste update is sinds het begin van Lightroom. Doordat je veel makkelijker onderwerpen, de lucht, kleur of delen op helderheid kunt selecteren en die kunt combineren, spaart je dat vele uitstapjes naar Photoshop. De verschillende mogelijkheden van de maskergereedschappen zijn op dit blog beschreven. Dit is de eerste blogpost over de verschillende soorten maskers, hoe de interface in elkaar zit en wat er in de menu’s verborgen zit.
Nieuwe maskergereedschappen in Lightroom
Een paar dagen geleden verraste Adobe ons met prachtige nieuwe maskergereedschappen in Lightroom Classic. Wilde je tot nu toe serieus aan het werk met selectieve bewerkingen in Lightroom Classic, dan moest je uitwijken naar Photoshop. Met de nieuwe maskermogelijkgelijkheden in Lightroom zul je dergelijke uitstapjes naar Photoshop niet vaak meer hoeven maken. Ik mocht van Adobe even spelen met die nieuwe maskergereedschappen. Ze zijn prachtig! Lees de nieuwe werkwijze HIER.
Aan het werk met Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom
De belangrijkste module van Lightroom Classic is de module Ontwikkelen. Daar kun je van een saaie, onderbelichte en contrastloze foto een mooie, of, zoals Scott Kelby het zegt, een fantastische foto maken. Volgens Kelby zijn daar bijna altijd zeven stappen voor nodig. Nu ik Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom helemaal heb doorgenomen wil ik het ook eens gaan toepassen op mijn eigen foto’s. Het geleerde in praktijk brengen. Hoewel mijn eigen werkwijze anders is – ik gebruik vaak als eerste de automatische ontwikkelinstellingen en ga vervolgens daarmee aan de slag – ga ik bij deze foto zelf aan het werk met Scott Kelby’s zevenpuntensysteem oor Lightroom. Zeven punten, te beginnen met een RAW-profiel toekennen. Lees deze hele workshop HIER.
Het zevenpuntensysteem voor Lightroom van Scott Kelby
De belangrijkste module van Lightroom Classic is de module Ontwikkelen. Daar kun je van een saaie, onderbelichte en contrastloze foto een mooie, of, zoals Scott Kelby het zegt, een fantastische foto maken. Volgens Kelby zijn daar bijna altijd zeven stappen voor nodig. Hij schreef er een boek over: Het zevenpuntensysteem voor Lightroom. De stappen gaan van het toekennen van het juiste kleurprofiel voor een foto, tot aan de stappen van de afronding van het bewerkingsproces. In 21 lessen leert Kelby je op zijn ontspannen manier zijn zeven puntensysteem voor Lightroom. Ik deed een groot deel van de lessen uit het boek en vond het uiterst leerzaam. Lees de bespreking van het boek HIER.
Superresolutie
We schreven op het blog eerder over de Superresolutie voor Raw-bestanden die Adobe voor Camera Raw had ontwikkeld. Met Superresolutie kun je de resolutie van een foto 4 maal zo hoog maken. Dat zat dus eerst alleen in Adobe Camera Raw en je moest een uitstapje maken vanaf Lightroom Classic naar Photoshop om gebruik te kunnen maken van die hoge resolutie. Dat is nu niet meer nodig: ook in Lightroom Classic kun je je Raw-bestanden omzetten naar die 4 maal zo hoge resolutie. Het werkt eenvoudig. Lees het HIER op het blog.
Lightroom Classic: ‘Niets is definitief als jij dat niet wilt’
De nieuwe editie van het boek Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is naar de drukker. Het werd tijd om het boek eens op te frissen, want er waren de laatste paar jaar veel handige nieuwe mogelijkheden in Lightroom Classic bijgekomen. Het werken met profielen, Color Grading, kleurtoon verschuiven, allemaal vernieuwingen die nog niet in de 2de editie van het boek staan. We spraken met Hans Frederiks, een van de twee auteurs van dit boek. Lees het interview HIER.
Automatische instellingen op meer foto’s tegelijk toepassen
De mogelijkheid in Lightroom Classic om een automatische ontwikkeling op een foto toe te passen is in de loop van de jaren sterk verbeterd. Als je nu op Autom. klikt in het deelvenster Standaard zijn de resultaten vaak helemaal niet onaardig; best wel goed eigenlijk. Het vervelende is dat je Autom. niet automatisch op andere foto’s kunt toepassen als je Autom. synchroniseren in de module Ontwikkelen aan hebt staan. Lightroom past op de andere foto’s die instellingen toe, die bij de originele foto horen en niet de de Autom. instellingen die bij elke foto anders zijn. De oplossing lees je HIER…
Lightroom en een NAS, wat als het misgaat?
Een vraag over een NAS en Lightroom van een kijker van de Lightroom-films van Pieter Dhaeze bracht ons tot dit artikel:
‘Met mijn oude NAS had ik na een Windows-update grote problemen. Die zijn gelukkig opgelost maar mij is geadviseerd om vanwege de ouderdom van de NAS (2009) een nieuwe aan te schaffen. Ik heb dus een nieuwe NAS (Synology) geïnstalleerd waarbij ik gelukkig de schijven met inhoud van mijn oude NAS heb kunnen overplaatsen. Deze NAS heeft echter een nieuw IP-adres en door de troubles die er zijn geweest is in de verkenner ook de naam van de verwijzing naar de foto’s verandert waarbij de schijfletter wel gelijk is gebleven (‘Y’). Hoewel de foto’s op dezelfde fictieve schijf zijn blijven staan en in de verkenner en Photoshop (de bewerkte JPG’s) zichtbaar zijn. Lightroom kent nu niet meer alle mappen en van de wel zichtbare mappen herkent hij de foto’s niet. Ik hoop dat ik duidelijk ben geweest. Mijn vraag is nu hoe krijg ik de catalogus nu weer gekoppeld aan mijn totale fotobestand?’ Dit is een vraag die niet één antwoord kent…. Onze antwoorden lees je HIER.
Een ontwikkelvoorinstelling voor een camera maken
Tijdens het importeren kun je een ontwikkelvoorinstellingen toepassen op de foto’s. Dat kan bijvoorbeeld met Adobe-standaard. Je kunt ook kiezen om, voor elke camera die je hebt, eigen ontwikkelinstellingen te maken en die automatisch tijdens het importeren toepassen. Lightroom herkent welke camera je hebt gebruikt en past de juiste ontwikkelvoorinstellingen toe. Lightroom Classic: een ontwikkelvoorinstelling voor een camera maken… Lees HIER hoe dat in zijn werk gaat…
Ontwikkelvoorinstellingen toepassen in Lightroom Classic
Welke ontwikkelvoorinstellingen moet je toepassen tijdens het importeren van je foto’s? Met het deelvenster Ontwikkelinstellingen kun je een ontwikkelvoorinstelling toepassen (zie Ontwikkelen met voorinstellingen) op de foto’s tijdens het importeren. Er zijn allerlei manier voor het toepassen van ontwikkelvoorinstellingen in Lightroom Classic. Zo’n ontwikkelvoorinstelling kan het uitgangspunt zijn voor de ontwikkeling van een foto. Een Raw-bestand moet nu eenmaal eerst ontwikkeld worden voordat je er iets mee kunt doen. Je kunt een voorinstelling maken voor landschappen, portretten enzovoort. Een dergelijke voorinstelling heeft dan de eerste aanpassingen van het raw-bestand die je altijd zou doen bij een portret of landschap. Maar er zijn nog andere mogelijkheden die je kunt toepassen tijdens het importeren. Je kunt bijvoorbeeld voor elke camera die je gebruikt een aparte voorinstelling gebruiken. Lees HIER verder…
Lightroom Classic: ontwikkelen met Voorinstellingen
Bij Lightroom kun je tijdens het importeren je ruwe foto’s al een basisontwikkeling geven. Dat kan met de standaardvoorinstellingen die Adobe voor jouw camera maakt of het kan met een eigen gemaakte Voorinstelling. Lightroom Classic: ontwikkelen met Voorinstellingen. Hoe dat werkt leggen we je uit in deze blogpost…
De HUE-schuifregelaar
Soms wil je een specifieke kleur van een onderwerp/voorwerp veranderen. Dat kan nu vrij eenvoudig met het veranderen van de Kleurtoon van een onderwerp dat je hebt geselecteerd. De stappen zijn eenvoudig met de nieuwe HUE-schuifregelaar. HIER lees je hoe dat werkt.
Lightroom Classic: Kleurverlopen toepassen (Color Grading)
Een van de mooie vernieuwingen in versie 10 van Lightroom Classic is Kleurverlopen toepassen, ofwel Color Grading. Met color grading geef je een nieuwe of betere kleurtoon aan het beeld. Het beeld krijgt een soort filter en krijgt hierdoor meteen een andere sfeer. In Lightroom Classic kun je met die Color Grading je foto’s een andere kleurtoon geven. In twee blogposts leggen we uit hoe je dat doet. De eerste blogpost behandelt de verschillende instelmogelijkheden en shortcuts van het deelvenster Color Grading (Kleurverlopen toepassen). In de tweede blogpost hebben we een praktisch voorbeeld en passen we Color Grading toe op een foto.
Lightroom Classic en werken met je foto’s in de Lightroom-cloud
Werken vanuit Lightroom Classic met je foto’s in de Lightroom-cloud blijft echter ingewikkelde zaak. Moet je als Lightroom Classic-gebruiker wel met je foto’s naar die Adobe-cloud? Bij het Fotografie-lidmaatschap krijg je 20 GB opslagruimte in die Adobe-cloud. Dat lijkt niet veel, maar dat valt mee omdat je vanuit Lightroom Classic alleen Slimme voorvertoningen in die cloud opslaat. Waarom je wat foto’s in de cloud zou willen opslaan? Omdat het handig is voor bijvoorbeeld presentaties vanaf je iPad, kleine bewerkingen op je tablet of telefoon enzovoort. Daarom: een kleine opfriscursus voor Lightroom Classic en werken met je foto’s in de Lightroom-cloud.
Alle foto’s uit Lightroom Classic in de Lightroom-cloud met Slimme voorvertoningen
Wat zou het handig zijn om alle foto’s uit de Lightroom Classic-bibliotheek in de cloud-versie van Lightroom te kunnen bekijken en bewerken. Nu ik eenmaal weet dat de Slimme voorvertoningen/Smart Previews, die je vanuit Lightroom Classic toevoegt niet ten koste gaan van de 20GB cloud-opslagruimte, stop ik zoveel mogelijk foto’s uit mijn Lightroom Classic-catalogus in de Adobe-cloud… Niet alles werkt bij beide applicaties hetzelfde. Wat werkt wel en wat werkt niet in Lightroom, vergeleken met Lightroom Classic? Lees er HIER alles over…
Vanuit Lightroom – Classic of mobiel – naar Instagram
Vier jaar geleden schreven we over het posten van foto’s vanuit Lightroom op Instagram. Daar was een handige plug-in voor Lr/Instagram, maar vorig jaar hield die ineens op met werken. Ik postte daarna meestal vanuit Google Foto’s naar Instagram, omdat ik al mijn foto’s daar toch naartoe stuur. Toen ik laatst op de Facebookgroep van Lightroom Gebruikers er weer een discussie over Lr/Instagram aantrof, heb ik me er nog eens in verdiept. Het is namelijk nog steeds best handig om vanuit Lightroom Classic rechtstreeks naar Instagram te kunnen posten. Dus: kan het, vanuit Lightroom – Classic of mobiel – naar Instagram? Nou… Niet echt, een beetje wel een beetje niet. Lees HIER verder…
Standaardinstellingen Raw instellen in Lightroom Classic
In de huidige versie van Lightroom Classic kun je in de Voorkeuren van Lightroom instellingen maken voor Standaardinstellingen Raw. In de Voorkeuren ga je naar het tabblad Voorinstellingen.
Bovenin zie je het onderdeel Standaardinstellingen Raw. Daar kun je aangeven hoe je wilt dat Lightroom Classic tijdens het importeren de eerste ontwikkelingen van een foto doet. De eenvoudigste instelling is te kiezen voor een specifiek profiel dat altijd toegepast moet worden. Maar je kunt er veel meer mee… Wat je er nog meer mee kunt lees je HIER…
Van kleur naar zwart-wit in Lightroom Classic
Onze camera’s schieten altijd in kleur. OK, je kunt je camera op zwart-wit zetten en dan krijg je zwart-wit jpegs, waarbij de camera de omzetting doet. De Raw-bestanden hebben echter nog steeds alle kleurinformatie en – zoals bekend – je kunt beter een Raw-bestand bewerken dan een jpeg. In Lightroom Classic kun je daarom beter – vanuit Raw – zelf de omzetting van kleur naar zwart-wit maken. In deze blogpost kun je lezen hoe je in Lightroom Classic de mooist zwart-foto’s kunt maken.
Dehaze ofwel Nevel verwijderen
Mist is mooi, maar soms is er wel erg veel mist en zijn details in een landschap nog maar moeilijk te zien. Vanaf versie 2015.1 heeft Lightroom Classic Dehaze, ofwel Nevel verwijderen. In deze blogpost leggen we uit hoe dat werkt. Ook tref je in deze post een link aan naar Presets waarmee je hetzelfde kunt bereiken in oudere versies van Lightroom, die geen Dehaze hebben.
Zwart-witten maken met Silver Efex Pro
Hoewel Lightroom de zwart-witfotograaf veel speelruimte geeft om met grijswaarden te experimenteren, wordt zwart-witconversie pas echt spectaculair als de hulp ingeroepen wordt van Nik Silver Efex Pro 2. Dit is een applicatie om professionele zwart-witten te maken en wat daarbij intensief samenwerkt met Lightroom. Hoe je er mee aan het werk kunt gaan lees je HIER.
Gezichtsherkenning in Lightroom
Lightroom CC/6 heeft ingebouwde gezichtsherkenning. Lightroom 6 herkent in foto’s gezichten en kan na enige training de juiste naam bij een gezicht vinden. De gezichtsherkenning in Lightroom heet Mensen. Je kunt Mensen aanzetten door op de knop voor Mensen in de werkbalk te klikken of door de letter ‘o’ te toetsen. Leer er alles over in deze blogpost.
Een panorama samenvoegen in Lightroom
Het samenstellen van een panorama in Lightroom is heel eenvoudig. Je selecteert de foto’s die gezamenlijk het panorama moeten vormen. Vanuit het menu Foto kies je voor Panorama uit het onderdeel Foto samenvoegen. Hoe eenvoudig dat gaat lees je HIER.
Kleurmanagement in Lightroom
Of je nu zelf een print maakt op een inkjetprinter of je foto’s naar een bedrijf stuurt dat ze voor je print, het gaat erom dat het geprinte resultaat aan je verwachtingen voldoet. Dat kan alleen als je de kleurmanagement van de applicatie waarmee je werkt op orde hebt. Hoe kleurmanagement in LIghtroom werkt kun je lezen in een korte serie blogposts die met DEZE blogpost begint.
De kunst van het verscherpen in Lightroom
Door de manier waarop de sensor in je camera de foto vastlegt, ontstaat een lichte vorm van onscherpte. Die onscherpte moet je altijd aanpassen in je fotobewerkingsapplicatie. In Lightroom heb je daar krachtige mogelijkheden voor. Bij het printen heb je weer andere manieren van verscherpen nodig. In een serie van drie blogposts leer je alles over het verscherpen van je foto’s in Lightroom.
Adobe Lightroom Downloader voor al je CC-files
Het is de bedoeling van Lightroom CC om je foto’s bij Adobe in de cloud te bewaren. Vanuit die cloud bewerk je de foto’s en de bewerkingen sla je ook weer op in die cloud. Voor Lightroom CC is een lidmaatschap van Creative Cloud nodig. Wat moet je doen als je (proef)lidmaatschap eindigt en al je foto’s in de cloud zitten? Dan moet je de foto’s uit de cloud halen met de Adobe Lightroom Downloader. Hoe dat werkt lees je HIER.
Alternatieven voor Lightroom
Lightroom lijkt altijd weer dé standaard te zijn voor het bewerken van RAW-foto’s. Maar er zijn ook goedkopere en open source alternatieven. Sinds Adobe bekend heeft gemaakt dat Lightroom alleen nog maar via een lidmaatschap van Creative Cloud geleverd wordt, zijn er gebruikers van Lightroom boos. Niet zozeer de professionele fotografen die het maandbedrag toch aftrekken van de belasting en doorberekenen in hun facturen. Fotografen die minder vaak met Lightroom aan de slag zijn en goedwillende amateurs zijn vooral de dupe van Adobe’s beslissing. Tijd om je af te vragen of je Lightroom nou wel zo hard nodig hebt. Er zijn immers meer dan voldoende alternatieven te vinden.
Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen?
Lightroom Classic biedt heel veel mogelijkheden. De applicatie kan je foto’s importeren en sorteren. Je kunt er je foto’s in ontwikkelen. Je foto’s printen. Ze tonen in een dia-show. Je kunt er boeken mee samenstellen. En last, but not least, je kunt er je foto’s mee op het web zetten. Dat is nogal wat. Lightroom is de essentiële applicatie in een fotografie-workflow. Als je wilt stoppen met Lightroom… Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen?
Alternatieven zoals Corel Paintshop Pro of RawTherapee
Lightroom moet het vooral hebben van zijn naam. Qua functionaliteit zijn er echt heel veel alternatieven te vinden. Neem bijvoorbeeld Corel Paint Shop Pro Ultimate 2018. Haal je niet alleen een prima fotobewerker mee in huis, maar ook het programma Aftershot, voorheen bekend als Bibble. Het biedt dezelfde mogelijkheden als Lightroom, maar zelfs gecombineerd met Paint Shop Pro en wat andere tools betaal je er maar rond de €100 voor. Lees de hele blogpost HIER.
Alternatieven voor Lightroom Classic en CC
Wat moet je als je niet verder wilt met LIghtroom Classic, als je geen abonnement/lidmaatschap wilt afsluiten? De vraag stellen is makkelijker dan hem beantwoorden. Met jaren werk en misschien wel honderdduizenden foto’s in Lightroom is het niet zo eenvoudig om een goed alternatief voor Lightroom te vinden. Gaat al je werk in Lightroom verloren? Of valt er in die nieuwe software ook nog wat van te gebruiken? Wat zijn de alternatieven voor Lightroom?
Eerste kennismaking met Luminar als alternatief voor Lightroom
Over Luminar – een beeldbewerkingapplicatie voor Mac en Windows – wordt op fotografie-sites enthousiast geschreven. De reviewer bij Fstoppers is écht enthousiast over Luminar. Op de Digital Photography School doen ze er krachtige RAW-omzettingen mee en The Phoblographer vraagt zich af of Lumina een Lightroom Killer is… Wat ‘men’ zich in het algemeen afvraagt is of Luminar Lightroom Classic zou kunnen vervangen. Een eerste kennismaking met Luminar. Conclusie: nog lang niet…
Wil je Lightroom beter beheersen? Dat kan bijvoorbeeld met de boeken van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze: Bewuster en beter werken met Lightroom en Ontdek Lightroom. Van Scott Kelby verschenen er twee boeken over Lightroom: Het Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen en Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic? Wil je Lightroom Classic van Adobe zelf leren? dan is er Classroom in a book: Photoshop CC en Lightroom Classic voor fotografen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.