Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen?

Lightroom Classic biedt heel veel mogelijkheden. De applicatie kan je foto’s importeren en sorteren. Je kunt er je foto’s in ontwikkelen. Lightroom is uit te breiden met plug-ins voor extra functionaliteit. Je kunt je foto’s ermee op de kaart zetten. Je foto’s printen. Ze tonen in een dia-show. Je kunt er boeken mee samenstellen. En last, but not least, je kunt er je foto’s mee op het web zetten. Dat is nogal wat. Lightroom is de essentiële applicatie in een fotografie-workflow. Als je wilt stoppen met Lightroom… Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen?

Bibliotheek

Wat gebruik ik zelf van Lightroom Classic? Natuurlijk de module Bibliotheek. Voor mij is dat een onmisbaar onderdeel van Lightroom.Ik importeer er mijn foto’s mee, voorzie ze van trefwoorden en pas meteen een voorinstelling toe voor de basisontwikkeling van de foto’s. Tijdens dat importeren voeg ik trefwoorden en copyright-informatie toe. Ook achteraf voeg ik in de bibliotheek nog trefwoorden toe, zodat ik mijn foto’s in de toekomst kan terugvinden. Ik voeg sterren en labels toe om de beste foto’s uit te zoeken. Ik gebruik de gezichtsherkenning in de Bibliotheek, hoewel die wel wat beter zou kunnen. Een beetje meer kunstmatige intelligentie voor dit soort dingen zou welkom zijn.

alternatief voor Lightroom
De Gezichtsherkenning in Lightroom Classic laat nogal wat te wensen over. Misschien beetje meer kunstmatige intelligentie?

Ontwikkelen

De module Ontwikkelen gebruik ik intensief, zoals iedereen die met Lightroom werkt. Daar vindt het belangrijke en leuke werk plaats. De module Bibliotheek is voor de saaie administratie van je foto’s, Ontwikkelen is de donkere kamer. In Ontwikkelen maak je je foto’s zoals jij die hebt gezien. De mogelijkheden zijn in de loop der jaren steeds uitgebreider geworden. De laatste ontwikkelversie – versie 4 in Lightroom Classic – haalt veel meer uit je RAW-bestanden, dan Versie 1 uit de oertijd van Lightroom.

Boek, Afdrukken,Presentatie en Web

De rest van de modules gebruik ik wat minder. Een Boek heb ik in Lightroom nog nooit gemaakt. Ik druk wel regelmatig af in Afdrukken en heb daar verschillende templates die ik heb gemaakt. Er staan wat foto’s op de Kaart, maar ik heb eigenlijk zelden GPS-informatie in mijn foto’s en zet foto’s handmatig zelden tot nooit op de kaart. Presentatie gebruik ik wel eens en naar Web heb ik al een tijd niet meer omgekeken.

Een Catalogus vol informatie

Cruciaal voor mij zijn Bibliotheek, Ontwikkelen en Afdrukken. Op het moment dat ik dit schrijf staan er 259.240 foto’s in mijn Catalogus. Ik heb een enorme trefwoordenlijst, ik heb allerlei Verzamelingen van verschillende onderwerpen uit mijn fotobibliotheek. Verder gebruik ik Services voor Publiceren om bijvoorbeeld foto’s op Flickr, Adobe Stock of Instagram te zetten. De meeste foto’s zijn min of meer ontwikkeld. Mijn beste foto’s heb ik in verschillende versies in mijn Catalogus opgeslagen. Kortom: mijn Catalogus bevat heel veel informatie over mijn digitale foto’s die ik vanaf 2003 maakte.

Lidmaatschap beëindigen

Het probleem met het zoeken naar een alternatief voor Lightroom is dat er op dit moment geen applicatie is die met die informatie in Lightroom over al je oude foto’s aan het werk kan gaan. Als je stopt met Lightroom kun je geen bestaande foto’s meer aanpassen. Als je lidmaatschap van Creative Cloud eindigt is module Ontwikkelen afgesloten. Wat je aan bewerkingen hebt gedaan kun je nog wel gebruiken. Je kunt nog steeds foto’s met die ontwikkelinstellingen exporteren. Je kunt nog zoeken in je bibliotheek. Wil je een foto opnieuw of op een andere manier bewerken, dan zul je naar een andere applicatie moeten gaan.

Een alternatief van Lightroom moet de opgeslagen informatie uit de modules Bibliotheek en de Ontwikkelen kunnen gebruiken. Minimaal moeten de trefwoorden en waarderingen voor je foto’s overkomen in die nieuwe applicatie. Ook je ontwikkelinstellingen zouden voor een groot deel gebruikt moeten kunnen worden. Op dit moment is er geen enkele applicatie die dat kan. Wat kan je dan als alternatief voor Lightroom inzetten? Daarover in een komende blogpost…

Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

3 gedachten over “Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen?”

  1. De bibliotheek functie is voor mij onmisbaar. Ontwikkelen gebruik ik ook, maar voor moeilijker zaken ga ik naar Photoshop. De andere modulen gebruik ik niet of zeer zelden.
    Kortom, LR is voor mij vooral en eigenlijk alleen de beheerfunctie! Voor bewerken zijn er zo nodig alternatieven. De overige functies zal ik niet missen.

    1. PS Elements is natuurlijk wel steeds beter geworden. Toch is het geen alternatief voor Lightroom (volgens mijn dan). Lightroom richt zich veel meer op RAW-bestanden dan PS Elements en de bibliotheek-functie van Lightroom is erg goed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.