Cleaners, laat ze lekker links liggen (bron afbeelding: http://www.picserver.org/c/cleaning.html)

Weg met de cleaners!

We zien ze toch steeds weer overal opduiken:tools (cleaners) die pretenderen Windows, Mac OS of welk ander besturingssysteem ook op te schonen. Vermijd ze.

Hulpprogramma’s die volgens de makers registers opschonen en andere overbodige zaken uit een besturingssysteem verwijderen doen veelal meer kwaad dan goed. Punt. Ergo: gebruik ze niet en verwijder ze van uw systeem als u ze daar toch hebt geïnstalleerd. Een modern besturingssysteem is namelijk prima in staat om zichzelf te onderhouden. Als er iets zodanig mis gaat in bijvoorbeeld Windows 10 dat essentiële zaken niet meer functioneren, dan bieden cleaners ook geen uitkomst meer. Dat er hier of daar vermeldingen van allang verwijderde programma’s in een register achterblijven is ook geen drama. Windows is slim genoeg om daaromheen te kijken.

Rücksichtlos verwijderen van allerlei volgens een cleaner verweesde registeronderdelen is veel gevaarlijker. Foutloos zijn dergelijke tools namelijk zeker niet en de kans dat er iets wordt vernield met desastreuze gevolgen is groot. Het is dan ook niet voor niets dat cleaners veelal eerst een kopie van het register maken(en liefst ook nog een herstelpunt); maar al te vaak blijkt dit nodig.

Te laat

Vaak kom je er pas na een tijdje achter dat de opschoonactie iets vervelends heeft veroorzaakt. Velen wijden de oorzaak van ineens niet meer werkende programma’s of systeemonderdelen aan het besturingssysteem zelf, maar vaak is het ongebrijdeld opschonen vaker de oorzaak. Helaas neigen bezitters van cleaner-tools ernaar om bij ‘nieuwe’ problemen maar weer een opschoonactie uit te voeren. Wat de ellende natuurlijk alleen maar vergroot. Kortom: niet gebruiken, hoe mooi de beloften van de makers ook klinken. Bedenk bovendien ook dat veel van deze hulpmiddelen van toch wat twijfelachtige herkomst zijn. De makers willen maar al te graag dat u hun ‘wonderbaarlijke’ hulpmiddel installeert. Niet om uw systeem op te schonen, maar vooral om u te bombarderen met advertenties. Of – veel erger- stiekem allerlei gebruiksgegevens door te sturen.

Het effect van een cleaner-tool is veelal vergelijkbaar met het plaatsen van een flesje Jomanda-water naast uw computer: geen. Een modern besturingssysteem is veel zelfreddender dan welk tooltje ook!

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Wil je alles weten over Windows? Dan is het Complete Boek Windows 10 iets voor je. Een compleet besturingssysteem als Windows 10 vraagt om een compleet boek. Het Complete Boek: Windows 10, Tweede editie is geheel in kleur uitgevoerd en is bijgewerkt voor de Jubileumupdate; dankzij het AUB-programma wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en updates. Het door de wol geverfde auteursteam gaat in op de nieuwe en leuke mogelijkheden die dit krachtige besturingssysteem biedt. Je wordt volledig bijgepraat over oude en nieuwe functies. Van dit boek is een webversie beschikbaar. Als je het boek koopt en jezelf registreert, krijg je gratis toegang tot die webversie, plus relevante extra’s!

Een gedachte over “Weg met de cleaners!”

  1. Merkwaardig artikel, want ik bereik meerdere keren met cCleaner; ‘schoonmaken’ en de tweede Links ‘register’ vaak dat de Pc/Laptop sneller werkt. Mijn starttijd is ± 2 min.
    Bovendien daarna ook nog Defragmenteren met het programma Dfragger, helpt ook mee !
    Uit de vergelijking ‘met een flesje Jomanda-water’ laat u zien dat u daar niet zoveel van weet.
    Jeruël.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.