Het is veel Lightroom-gebruikers niet duidelijk wat ze aanmoeten met Lightroom CC. Is de toekomst voor Lightroom in de Cloud? Voor wie is Lightroom CC, voor wie is Lightroom Classic? Is het tijd om over te migreren naar Lightroom CC? Dat soort vragen worden (on)duidelijk beantwoord in een blogpost van Stu Maschwitz bij het blog prolost.com. In die blogpost worden allerlei vragen gesteld aan Lightroom-productmanager Benjamin Warde. Een leerzaam verhaal over Lightroom CC, dat ik in deze post op Computer Creatief samenvat.
Trefwoorden in Classic en CC
Stu Maschwitz heeft een catalogus in Lightroom Classic die bestaat uit geïmporteerde foto’s op harde schijf en foto’s van zijn mobiele apparaten, die via Lightroom Mobile (dat heet nu ook Lightroom CC) in zijn catalogus terecht zijn gekomen. Hij wil zijn 335.731 foto’s migreren naar Lightroom CC. Zijn eerste vraag: wat gebeurt er met mijn trefwoorden bij overzetten van Classic naar CC? De trefwoorden gaan mee, maar als je een hiërarchische lijst hebt, dan gaat die hiërarchie verloren. De trefwoorden voor mensen gaan ook mee, maar je komt in de problemen als er meerdere mensen op een foto staan. CC herkent niet de kaders die je bijvoorbeeld zelf hebt getrokken om die gezichten heen. Gezichtsherkenning werkt dus niet echt in CC.

Classic en CC naast elkaar gebruiken
Zijn volgende probleem is het naast elkaar gebruiken van Classic en CC. Kan dat? Is het zinvol? Hij komt met het idee om een nieuwe catalogus te gebruiken voor synchronisatie met CC. Benjamin Warde zegt dat je gewoon je normale catalogus moet gebruiken. Stu wil graag de beschikking hebben over zijn originele bestanden op zijn harde schijf. Als je ook die foto’s bij CC wilt hebben, zul je die moeten uploaden. Ik vond het altijd prettig om foto’s van mijn mobiele apparaten te synchroniseren met mijn Lightroom Desktop (nu Classic) catalogus. Dat is een beperkte hoeveelheid foto’s. Daarnaast had ik een paar verzamelingen uit mijn catalogus ook gesynchroniseerd met Lightroom Mobile. Daar kon ik op mijn mobiele apparaten mee werken. Bij Lightroom in de Cloud – LR Mobile of Lightroom CC – heb ik 100 GB ter beschikking. Geen 1TB, dat is alleen als je echt aan de gang gaat met Lightroom CC. Eerlijk gezegd ben ik hier de weg al kwijt in het hele verhaal.
Verwarring
De verwarring is dat je Lightroom Mobile, zoals het heet in Lightroom Classic, nog wel kunt gebruiken. Die foto’s die je vanuit Lightroom Classic synchroniseert, verschijnen dan op je mobiele apparaten in de Lightroom CC-app. Die app heette vorige maand nog Lightroom Mobile. En je kunt die app nog steeds gebruiken met Classic. In feite gebruik je dan al wel CC, maar vanuit Classic. Volg je het nog? Uiteindelijk vond/vind ik Lightroom Mobile niet altijd even betrouwbaar en ik twijfel aan die manier van werken. Ik blijf voornamelijk bezig in Lightroom Classic en bewerk daar mijn foto’s. Het is uiteindelijk het verschil tussen foto’s in de cloud en foto’s op je harde schijf. Ik prefereer het laatste. Oh en nog een ding: Lightroom CC kan nog lang niet alles wat Lightroom Classic kan…
Wel of niet migreren naar Lightroom CC?
De blogpost van Stu gaat nog verder. Nu staan in Lightroom Mobile zijn slimme voorvertoningen in de cloud. Bij Lightroom CC staan de originele bestanden in de cloud. Het is een hoop gedoe als je al je foto’s uiteindelijk in de cloud wilt hebben. Hij heeft meer dan 300.000 foto’s, dat kost – een en ander afhankelijk van de snelheid van je uploadverbinding – maanden om ze allemaal in de cloud te hebben. Je kunt ook foto’s lokaal hebben staan. Die staan dan ook in de cloud, want je wilt ze ook daar kunnen bewerken als je onderweg bent. Verwarrend allemaal. Er is vanuit Adobe ook een site met informatie over het migreren van Classic naar CC. Die ga ik ook nog maar eens lezen. Ik houd het voorlopig om Lightroom Classic. En jij?
Wil je tips en trucs met en over Lightroom lezen? Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Blijft voor mij nog steeds onduidelijk. LR Classic en LR CC begrijp ik een beetje, beide zijn beschikbaar door een abonnement te nemen toch? Ik gebruik de gekochte LR 6 versie op mijn desktop. Komen hier voor nog up-dates of een nieuwe versie of moeten wij een een abonnement bij Adobe.
Er komt voor het eind van het jaar vast nog wel een update van Lightroom 6. Dat zal ondersteuning zijn voor nieuwe camera’s, verder niks. Voor nieuwe mogelijkheden rest alleen een abonnement bij Adobe.