Een 'revolutionaire' versie van Firefox staat op springen

Firefox-revolutie staat op springen

Morgen rolt Mozilla Firefox versie 57 uit, beter bekend onder de naam Quantum. Het is onder de motorkap een complete revolutie.

Firefox Quantum ofwel versie 57 maakt gebruik van compleet nieuwe code voor de browser. De vorige versie was nog altijd gebaseerd op die van Netscape, de voorvader van Firefox. De nieuwe motor moet zorgen voor een veel snellere browser die volgens de makers regelmatig Chrome verslaat. De afgelopen weken heeft Mozilla de komst van Quantum al een beetje voorbereid. Wellicht is het je als Firefox-gebruiker nog niet eens opgevallen, maar een tijdje terug is de browser naar een 64-bits versie geüpdatet. Als die operatie zonder problemen is geslaagd, draait je systeem ook moeiteloos (en hopelijk zelfs beter) Quantum. Los van de interne wijzigingen is ook het uiterlijk van de browser flink gemoderniseerd en een stuk strakker geworden. Tevens zijn er nieuwe voorzieningen op het vlak van privacy beschikbaar. Toch is er ook een heel groot nadeel aan de komst van versie 57 verbonden.

Add-ons

Wie gek is op add-ons voor Firefox staat een toch wat nare verrassing te wachten. Zodra de upgrade naar Quantum is voltooid werken oude add-ons die speciaal voor deze browser zijn ontwikkeld niet meer. Mozilla is namelijk overgestapt naar een webgebaseerd model voor add-ons die in theorie compatibel zijn met de exemplaren zoals ook voor Chrome en Edge beschikbaar zijn. Hoe dat precies in de praktijk gaat uitpakken is nu nog een beetje afwachten. Mocht je een add-on in gebruik hebben waar je eigenlijk echt niet zonder kan, dan is het zaak om even te checken of de ontwikkelaar daarvan een Quantum-compatibele nieuwe versie heeft gemaakt. Is dat het geval, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Kwestie van de nieuwe add-on downloaden, installeren en klaar.

De oplossing: ESR-editie

Is er geen nieuwe versie beschikbaar en is de ontwikkelaar ook niet van plan daaraan te werken, dan is er nog een – tijdelijke – ander oplossing. Vanaf deze pagina kan je namelijk de ESR-versie van de browser downloaden die nog een eind tot in 2018 ondersteund en bijgehouden wordt. De ESR-editie is gebaseerd op de oude ‘engine’ en kan dus nog wel overweg met de ‘antieke’ add-ons.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.