Je kunt je iPhone en iPad koppelen aan een versterker. Daarvoor zijn diverse mogelijkheden, bedraad en draadloos.
Lezer Ronald vroeg ons hoe hij z’n iPad op een analoge versterker aan kan sluiten. Een vraag die een interessant artikel tot gevolg kan hebben, blijkt bij deze. Want er zijn nogal wat mogelijkheden. Heb je een wat oudere iPad of iPhone, dan tref je daarop de aloude 3,5 mm hoofdtelefoon minijack-aansluiting aan. In dat geval ben je snel klaar: koop een verloopkabel met aan de ene kant een minijack-plug en aan de andere kant twee tulppluggen. Die tulppluggen prik je vervolgens in je versterker. Zet het volume van die versterker eerst even zo laag mogelijk, om vervolgens het volume van je iPad of iPhone naar maximaal op te schroeven. Speel een deuntje muziek af via bijvoorbeeld iTunes. Regel nu het volume van je versterker omhoog tot een prettig niveau. Klaar. De nieuwere iPad’s en iPhones hebben helaas geen hoofdtelefoonaansluting meer. Maar geen nood: Apple heeft een goedkoop dongletje van USB-C of Lightning naar hoofdtelefoon voor je in de aanbieding. Voor een tientje haal je het – overigens wat gammel ogende – snoertje in huis. Vanaf dat moment werkt ‘t precies hetzelfde als de procedure die we net beschreven. Alleen dan via de dongle. Maar levert dat nou de beste geluidskwaliteit op…?
Meer mogelijkheden
Vooropgesteld: die simpele dongles van Apple zijn nog niet eens zo beroerd. Een iPhone en iPad koppelen aan een versterker lukt er best mee. Dus wil je snel en goedkoop klaar zijn: go for it. Maar het kan mooier, véél mooier. Er zijn namelijk veel meer van dit soort converters beschikbaar waarmee. Inwendig tref je er allemaal een digitaal-naar-analoog-converter ofwel DAC in aan. Samen met vaak een hoofdtelefoonversterker, zodat meteen een koptelefoon aangesloten kan worden. Er zijn kleine mobiele exemplaren en grotere meer voor stationair gebruik bedoelde DAC’s verkrijgbaar. Die laatste categorie stel je gewoon vast op naast je versterker. Meestal moeten deze DAC’s aangesloten worden via een standaard USB-stekker. Inderdaad: daar heb je dus weer een dongle voor nodig, die – zeker in de USB-C-variant – niet bijster veel kost gelukkig. Vanaf dat moment kun je alle reguliere USB-DAC’s aansluiten. En een deel daarvan klinkt echt stukken beter dan het standaard Apple-verloopje.

Betere kwaliteit begint bij de bron
Dat komt omdat inwendig bijvoorbeeld veel betere onderdelen zijn gebruikt, er extra aandacht aan filtering en een stabiele kloksnelheid is besteed en meer moois. Ook bieden veel van die externe DAC’s ondersteuning voor het afspelen van ‘hi-res’-muziek. Een standaard cd is ooit op de markt gebracht met voor die tijd – begin jaren tachtig van de vorige eeuw ofwel zo’n veertig jaar geleden – uitstekende specificaties: een resolutie van 16 bit en een samplefrequentie van 44,1 kHz. Klinkt inderdaad ook nu nog best oké. Maar inmiddels zijn er ook muziekbestanden – of gestreamde muziek – verkrijgbaar van veel betere kwaliteit, denk aan bijvoorbeeld 24 bit / 96 kHz of nog beter. En geloof ons: je hoeft geen audiofreak te zijn om het verschil te horen. Het klinkt voller, warmer en natuurlijker. Een iPhone en iPad koppelen aan een versterker via zo’n betere DAC levert zonder meer een geluidsverbetering op.
Op jacht naar hi-res muziek
Helaas biedt Apple in z’n iTunes muziekwinkel alleen cd-kwaliteit muziek aan, gecomprimeerd via AAC. Wil je genieten van die hi-res muziek, dan dien je bijvoorbeeld een abonnement bij Tidal te nemen, en dan het hi-res abonnement om precies te zijn. Of je koopt losse tracks in hi-res-formaat. Dat kan bij bijvoorbeeld HD Tracks of Qobuz (die laatste is eveneens een streamingdienst, je kunt daar dus kiezen voor losse aankoop of een abonnement). Vaak kun je kiezen uit diverse kwaliteiten. Let op dat je geen hogere kwaliteit koopt dan je DAC aankan, want dan hoor je mogelijk niks, of de hogere kwaliteit wordt gedownsampled naar een lagere kwaliteit. Om dit soort hi-res tracks af te spelen op je iPad of iPhone, is een muziekspeler nodig de daarmee overweg kan. Neutron is een voorbeeld, maar ook FileBrowser – een app die primair voor bestandsbeheer bedoeld is – kan overweg met hi-res muziek. Kwestie van naar een map op bijvoorbeeld je NAS bladeren waarin je dat soort muziek hebt staan, aantikken en luisteren maar.
Draadloos
Een heel andere mogelijkheid betreffende een iPhone en iPad koppelen aan een versterker, is de draadloze weg. Via bijvoorbeeld Bluetooth, Airplay of Chromecast. Komen we in een volgend artikel op terug, want daar zijn ook nog wel weer wat dingetjes om op te letten!

Heb je een NAS, dan komt die uitstekend van pas voor het opslaan van je hi-res muziekbestanden. Omdat dit veelal (veel) grotere bestanden betreft dan gecomprimeerde AAC’tjes en mp3’tjes, is het niet handig om die allemaal lokaal op je i-apparaat te bewaren. Op die manier loopt je opslagruimte mogelijk snel vol. Op de NAS heb je meestal veel en veel meer opslagruimte tot je beschikking. En je kunt muziekbestanden dan niet alleen via een bestandsbeheerder als het al genoemde FileBrowser benaderen, maar ook ‘streaming’ via DLNA. Moderne hifi-apparatuur kan eveneens overweg met DLNA, dus je zou dan in principe zelfs het hele tussenstation iPad over kunnen slaan. Of je gebruikt de muziek-app die voor je NAS beschikbaar is. Daarmee stream je dan via DLNA naar je versterker. Zo’n NAS is dus veel meer dan alleen een simpele harde schijf met een netwerkaansluiting. Wat je er nog allemaal meer mee kunt, lees je in het boek Werken met een NAS door Henk van de Kamer en Ronald Smit. De focus ligt hierbij op het meest populaire NAS-merk Synology. Maar mocht u het willen, dan ziet u ook hoe u uw eigen NAS in elkaar kunt zetten, of hoe u een NAS van een ander merk ineens heel wat meer mogelijkheden geeft door er een ander besturingssysteem op te installeren.
Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.