Fraude in de vorm van salarisdiefstal ligt op de loer (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/verkeersbord-aandacht-opmerking-464641/)

Salarisdiefstal nieuwste vorm van fraude

Digitaal dievengespuis wordt steeds brutaler. De nieuwste vorm van fraude is om simpelweg het salaris van een werknemer op een criminele rekening te laten storten…

Het is zaak steeds vaker en steeds beter op te letten als het gaat om geld- en andere persoonlijke zaken. Digidieven worden steeds gehaaider en brutaler. De nieuwste truc werkt alsvolgt. Een crimineel logt in op uw mailaccount. Dat kan omdat hij of zij bijvoorbeeld online een verzameling mailadressen en wachtwoorden heeft gekocht of gestolen. Slim hoef je hier in ieder geval totaal niet voor te zijn. Vervolgens blader je als crimineeltje eens rustig door de mailberichten van het slachtoffer. Je komt er dan meestal snel achter waar de eigenaar van de gekraakte mailaccount werkt. Dan wordt het makkelijk: de digidief stuurt een mail naar de salarisadministratie van dat bedrijf met het verzoek om het geld op een andere rekening te storten. Mogelijk zijn ook andere gegevens als Sofinummer en (of) een nagemaakt paspoort in handen van de dief, zodat het openen van een bankrekening onder uw naam een eitje is. En dan begint de pret, want op de criminele rekening wordt jouw salaris gestort.

Makkelijk

Ongetwijfeld zal een dief direct het geld pinnen en de rekening daarna laten voor wat ie is. Op die manier kan bank of bedrijf het geld niet terugkrijgen. Dat de rekening geblokkeerd wordt is geen probleem, deze heeft z’n dienst verricht. We durven niet met 100% zekerheid te zeggen of dit een gloednieuwe uitwas van het digitale tijdperk is, het trucje zou in het verleden natuurlijk ook via de aloude brievenpost uitgehaald kunnen zijn. Feit is in ieder geval wel dat het makkelijker dan ooit is om ergens een bankrekening te openen. En ook circuleren meer dan genoeg naam-adres-gegevens met bijbehorende wachtwoorden in het criminele circuit. Stel dat je achter de mensen met een salaris van gemiddeld €2500 netto aangaat, en je scoort tien keer zo’n maandsalaris. Dat is bij elkaar toch een nette €25.000 Euro.

Navragen

Jij als werknemer moet vervolgens bij bank en werkgever maar weer zien aan te tonen dat je je salaris écht niet hebt ontvangen. En dat je dat mailtje over die nieuwe bankrekening zeker niet zelf hebt verstuurd. Dat zal uiteindelijk meestal wel lukken, maar of het je reputatie ten goede komt? Wat werkgevers – en vooral de salarisadministratie van een bedrijf – van deze methode kunnen leren is dat navragen bij ingrijpende wijzigingen in de betaalmethode noodzaak is. En daaronder verstaan we ook het wijzigen van een rekeningnummer via mail. Even face-to-face navragen kan in zo’n geval heel veel ellende voorkomen. Check sowieso je mailboxen op vreemde mailtjes, ook de uitgaande mail. Zie je dingen die niet deugen, dan is het in ieder geval tijd om je wachtwoord te veranderen. Om vervolgens proberen te achterhalen  wat een digidief mogelijk aan communicatie vanuit jouw naam de wereld heeft ingestuurd.

Fraudehelpdesk.nl

De waarschuwing betreffende de salarisdieven is overigens afkomstig van Fraudehelpdesk.nl. Je vindt hier nog veel meer nieuws betreffende lopende fraudemethoden. Werp met enige regelmaat een blik op deze site, zouden we zeggen. En ontvang je een mail waarbij je toch een wat vaag onderbuikgevoel krijgt, dan geeft daar even checken wellicht ook snel duidelijkheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.