notitie plaatsen in Excel

Een Notitie plaatsen in Excel

Een notitie plaatsen in Excel kan dingen voor uzelf of voor anderen verduidelijken en (of) als reminder fungeren. Altijd handig! Onderstaande uitleg is afkomstig uit mijn Handboek Excel.

We beginnen voordat we het onderwerp notitie plaatsen in Excel aansnijden met een belangrijke opmerking over het verschil tussen notities en opmerkingen in deze software:

Dit artikel (en een flink stuk uit het boek) gaat over notities en opmerkingen. Deze woorden lijken synoniemen, maar in de Excel-versie uit Microsoft 365 is er een belangrijk verschil. Om de zaak te compliceren heeft Microsoft de notitie uit Excel 365 in Excel 2021 een opmerking genoemd.

Een notitie in Excel 365 (of een opmerking in Excel 2021) is een toelichting bij gegevens of een uitleg bij een formule. In de tab Controleren heeft de knop voor een notitie de vorm van een Postit-briefje, in het werkblad herkent u een notitie aan een rood driehoekje rechtsboven in een cel.

Een opmerking in Excel 365 is een vraag die u aan een collega stelt met wie u samenwerkt; deze functie ontbreekt in zijn geheel in Excel 2021, omdat Excel 2021 niet gericht is op samenwerken. U vraagt om een antwoord of om een andere reactie. Dit is dus een manier van overleggen. Uw vraag en de reacties daarop vormen een keten (een thread). In het tabblad Controleren hebben de knoppen voor opmerkingen de vorm van een tekstballon (als in een stripverhaal), in het werkblad is het kenmerk van een opmerking een paarse vijfhoek rechtsboven in de cel. Hebt u met een eerdere versie van Excel gewerkt, dan kunnen deze termen verwarrend zijn, want wat daarin een opmerking was, heet nu een notitie. En in Excel 2021 heet het dus nog steeds een opmerking.

notitie plaatsen in Excel
Een toelichting achter een rood driehoekje heet een notitie in Micorosft 365 en een opmerking in Office 2021. U kunt in Microsoft 365 overleggen door middel van opmerkingen.

Een notitie plaatsen


notitie plaatsen in Excel

Excel 365 versus Excel 2021

In deze paragraaf gebruiken we de term notitie, zoals ook gebruikt in Microsoft 365. Gebruikt u Excel 2021, bedenk dan dat de notitie daar een opmerking heet.


Wilt u aan bepaalde gegevens (bijvoorbeeld aan een adres, een muziekstuk of aan een formule) een toelichting toevoegen, dan doet u dat in de vorm van een notitie. Deze wordt verborgen in een cel en wordt zichtbaar wanneer u dat wilt.

1 Klik op een cel.

2 Klik op de tab Controleren.

3 In Excel 365: klik op Notities; er gaat een menu open.

4 Klik op Nieuwe notitie.

Sneltoets: Shift+F2.

Office 2021: klik op Nieuwe opmerking. Dit wordt nu verder niet meer apart genoemd.

Er verschijnt een lichtgeel vak met de naam van de gebruiker vetgedrukt bovenaan. Die naam kunt u weghalen met de Backspace-toets.

5 Typ in dit vak uw aantekening of uw uitleg.

Binnen deze ruimte gaat u met de Enter-toets naar een nieuwe regel. U kunt hier ook tekst selecteren en die vet of cursief maken of onderstrepen.

6 Als u klaar bent, klikt u in het werkblad.

Sneltoets: druk tweemaal op de Esc-toets.

Rechtsboven in de cel ziet u hierna een rood driehoekje, de indicator van de notitie.

Houd de muisaanwijzer even op de cel met het rode driehoekje, zonder te klikken; de notitie springt open en u kunt deze lezen.

notitie plaatsen in Excel
U kunt een notitie in een cel plaatsen. Die verschijnt zodra u de muisaanwijzer erop houdt.

Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind je HIER.

Handboek Excel 2021

Handboek Excel 2021

Microsoft Excel is het meestgebruikte programma voor rekenwerk en gegevens. Het is dan ook van belang om daar vlot mee te kunnen werken. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de ontelbare mogelijkheden van dit onderdeel van het Microsoft Office-pakket. De nieuwste versie van dit krachtige rekenprogramma is Excel 2021, als onderdeel van Office 2021 en Microsoft 365. En daar past dit Handboek Excel 2021 vanzelfsprekend prima bij.

Meer tips en trucs voor Excel:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.