schilderen met symmetrie in Photoshop

Schilderen met symmetrie in Photoshop

U kunt schilderen met symmetrie in Photoshop, dat leidt al snel tot bijzondere creaties. Zelfs mandala’s zijn nu in een handomdraai gemaakt. Onderstaande tip is afkomstig uit Classroom in a Book: Photoshop 2022.

Als u een ontwerp schildert dat symmetrie gebruikt, probeer dan de penseeloptie Symmetrie. Wanneer een penseelsoort is geselecteerd dat symmetrie ondersteunt, ziet u het Symmetrie-pictogram ( ) in de optiebalk. Klik op dat pictogram en selecteer de gewenste symmetrie-as. Deze verschijnt als een hulplijnobject in het document. Verplaats, schaal of roteer de hulplijn naar wens en druk vervolgens op Enter of Return. Wanneer u aan het schilderen met symmetrie in Photoshop slaat, worden al uw penseelstreken herhaald ten opzichte van de assen die u hebt ingesteld.

schilderen met symmetrie in Photoshop

Assen (eigenlijk paden)

U kunt een enkele as gebruiken voor eenvoudige spiegelsymmetrie, maar ook meerdere assen die op verschillende manieren zijn gerangschikt. Gebruik bijvoorbeeld horizontale en verticale assen om tegels te ontwerpen of radiale assen om mandala’s te ontwerpen.

De assen zijn eigenlijk paden, dus u kunt ze zien en bewerken in het deelvenster Paden. U kunt zelfs uw eigen aangepaste as maken. Teken in de padmodus (niet in de vormmodus) met een hulpmiddel zoals Pen, Krommingspen of Pen voor vrije vorm. Selecteer het pad in het deelvenster Paden en kies Symmetriepad maken in het menu van het deelvenster Paden.

Er zijn op ons blog nog veel meer artikelen rondom Photoshop te vinden, lees ze eens door. Misschien leert u er weer eens een handige truc bij!

Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie)

Classroom in a Book: Photoshop 2022Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie) is de snelste, makkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Photoshop te leren!

Leer hoe u digitale beelden corrigeert en verbetert. Verwijder naadloos achtergronden en repareer afbeeldingen met inhoudsgevoelige gereedschappen. Ontdek geavanceerde filters die middels machine learning en cloudverwerking afbeeldingen verfraaien.  Classroom in a Book® is de populairste serie van hands-on trainingsboeken voor Adobesoftware. Het biedt wat geen enkel ander boek of trainingsprogramma doet: een officiële training van Adobe, ontwikkeld met hulp van Adobe-productexperts.

Meer tips over Photoshop:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.